Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

10 May 2012

IPO Felda Global Venture

Hahaha... banyak orang yang sedang ternganga la nih... hahaha... yer la... ader tiga empat sebab diorang ternganga...

  1. Ternganga pasai dengaq citer dapat RM15 ribu...
  2. Ternganga biler dengaq citer saham-saham... dan pasaran saham...
  3. Ternganga dengar labun boleh jadi jutawan segera..
  4. Ternganga dengar citer gempak pasai Felda ...
  5. Ternganga dan ternganga lagi biler tau pasai boleh buat pinjaman bank beli saham FGVHB
  6. Ternganga biler dengar boleh buat pinjaman tanpa cagaran..
  7. Ternganga biler tahu boleh buat pinjaman tanpa had....
Tapi ngaga diorang nih... sampai langau boleh masuk dalam mulut... hahaha... diorang lupa bahawa...
  1. Pinjaman tue kena buat ngan Maybank (Maybank tue UMNO punya la.. hahaha)
  2. Pinjaman tue kena bayar bulan-bulan start dari tarikh pinjam
  3. Saham tue hanya boleh jadi duit kalu dijualkan pada harga tinggi.. kalu harga jatuh... simpan jer la... hahaha
  4. Harga Pra IPO biasanya sekitar RM1 seunit... tapi dijangkakan naik masa IPO sehingga RM3 atau RM5 dalam satu hari (ini memang biasa untuk semua IPO)
  5. Harga saham akan turun naik selepas itu.... lagi lama simpan... lagi banyak la kena bayar hutang bank..
  6. Bank biasanyer akan buat satu terma (bayar full settlement) cuma boleh dibuat selepas tempoh bertenang biasanyer selepas 6 bulan... jadi... kalu saham FGVHB nih jatuh merudum dalam tempoh 6 bulan tue... mampuih kena bayar hutang dan tanggung rugi.
  7. Kalu harga saham FGVHB kekal lebih tinggi dari harga Pra IPO... selama lebih 6 bulan.. makanya boleh untung kalu jual dan tolak hutang Maybank
  8. Maybank tetapkan caj bunga atas pinjaman tersebut pada 5% (lebih tinggi daripada pembiayaan peribadi biasa - contoh BSN cuma menetapkan kadar bunga pinjaman peribadi pada sekitar 2.99 atau 3.5% sahaja)
Nak kata untung... kalu beli saham Pra IPO FGVHB nih... memang gua stuju untung... tapi kalu pakai modal sendiri la.. sebab .. dalam tiga hari selepas IPO ... boleh dah jual... masa tue harga akan pergi pada nilaian "Highest Peak Price" ....  tapi lepas tue... hehehe... harga akan jadi stagnant... hahaha... statik atau merudum... hahaha

Kalu gua ader duit banyak... gua tak beli sekarang nih... tapi gua akan beli direct ngan mana-mana pakcik makcik peneroka Felda yang dah tersangkut hutangnyer ngan Maybank pasai beli saham nih... gua akan beli saham nih secara bawah  harga market.... harga nak kasi pakcik makcik nih setel hutang bank jer... hahaha... yang penting gua untung... hahaha...

Pergh... kapitalis sungguh la gua nih.... hahaha.... lantak la.... saper suruh terlibat ngan saham....  pakcik makcik Felda nih ingat IPO FGVHB nih samer sebuntat sebijik macam saham ASB... hahaha... cukup tahun dapat dividen dan bonus... hahaha.... maner taknyer... Ahmad Maslan, Isa Samad dan Najib Razak dok labun macam tue... hahaha... percaya besar la pakcik makcik Felda nih... hahaha

Kantoi... kantoi... 

No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja