Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

31 March 2015

GST Versi MLM

Bhai/DeeDee semua...

Okeh.. selamat menyambut April Fool... Hahaha..... 1 April 2015 esok sepatutnya disambut dengan mengadakan satu Hartal ... tapi yer la... orang Malaysia nih semuanyer jenis hangat-hangat taik "Din Ayam" ja.... hahaha..

So sempena kenaikan harga petrol mulai 12 tengah malam nih beserta dengan kenaikan segala macam mak nenek harga barang dan perkhidmatan disebabkan GST... maka dengan ini gua nak hiburkan lu orang dengan satu artikel yang bertajuk .... "GST versi MLM" .... Hahaha

MLM lebih glamer dikenali sebagai Meniaga Larut Malam .... atau dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai Multi Level Marketing.,... perniagaan berbilang paras.... Okeh... mari kita mulakan.... lu orang baca betul-betul ngan akai yang ader aaaa....

Ini flow dier...

- Pembekal barangan mentah (susu, lemak, koko) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga bahan mentah
- Pengilang yang proses bahan mentah (Nestle) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga produk siap
- Penyedia khidmat pengangkutan (TiongNam Logistik) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga perkhidmatan pengangkutan
- Perkhidmatan pergudangan (Warehouse) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga perkhidmatan
- Pemborong (Wholeseller) : akan caj 6% GST = terpaksa naikkan harga perkhidmatan
- Pasaraya Besar (Giant/Tesco/Mydin/Aeon) : akan caj 6% GST = terpaksa kurangkan mutu perkhidmatan (masuk tandas mungkin kena bayar)

Harga Milo akan naik berapa aaa????

Jadi.....

Jadi saper kata caj GST 6% tue kena sekali ja??? Kalu kena skali ja... mesti hanya kena kat pembekal barang mentah ja..... Inilah dier MLM thorbaek dalam GST.... Hahahaha... Memang semua pihak kena...

Oopps... ader satu lagi ....

Katakan kiter beli Milo kat Kedai Runcit Mamu Kutty...... ader caj 6% GST kat situ pasai Mamu Kutty punya kedai runcit perlu ader nombor GST dan berdaftar...... tapi tetiba.... Mamu Kutty pon pandai gak ngelat... dier buat dua syarikat.... Ader yang masuk satu syarikat punya akaun... dan ader yang masuk satu syarikat lagi punya akaun... walaupun 1 kedai runcit ja....

Dan dua-dua akaun tue hanya cecah RM496 ribu jer setahun setiap satu.... Kiter tau Mamu Kutty caj 6% tue daripada pelanggan dier... tapi disebabkan tak cecah syarat wajib kena GST.... makanyer Mamu Kutty tak perlu la bayar kepada Kastam duit kutipan GST tue..... (aper lu ingat Mamu tak pandai ka???)

So..... Kerajaan Malaysia melalui Kastam tak dapat nak kutip GST sebanyak 6% tue daripada Mamu Kutty.... dan takder la hasil kepada Kerajaan Malaysia..... persoalannyer... Aderkah Mamu Kutty kena pulangkan balik duit yang dier dah kutip melalui caj GST tue yang memang dier takder kena bayar kat Kastam.... Kalo dier tak pulangkan balik... so dier la yang untung rembat duit tue....

Hahaha.....

Nampak sangat la ader pihak yang akan buat magik camnie nanti... percayala..... Hahaha....

Tambah lagi syarikat yang berstatus Enterprise..... semua boleh ngelat... aper susah... bukak la nama dua tiga kompeni... tapi satu kedai ja..... Hahaha

Cukai nih memang la bagoosh untuk Kerajaan... tapi yang kena taji cukup-cukup aderlah rakyat.... Kalo dengan GST nih pon jalanraya masih lagi lubang sana lubang sini.... malah masih lagi jalan tanah merah atau jalan balak.... memang macam bangsat la Kerajaan Malaysia camtue....

Aper-aper pon... selamat kena April Fool ngan Kerajaan Malaysia.... Hahaha

TAMBAHAN :

"Cuma satu je aku agak keliru dengan GST ini. Dulu dalam SST ada Cukai Perkhidmatan sebanyak 6%, bezanya cuma tiada Cukai Barangan tapi Cukai Jualan. Selepas ini Cukai Jualan 10% digantikan dengan Cukai Barangan 6%, tapi Cukai Perkhidmatan masih kekal 6%. Akan tetapi kenapa banyak perkhidmatan semasa SST takde pun kena caj 6% tapi lepas GST kena pula caj 6%, seperti contoh perkhidmatan keluar wang MEPS, perkhidmatan pos/poslaju, perkhidmatan topup prepaid, perkhidmatan renew domain, perkhidmatan insurans dan lain2 perkhidmatan lagi.

Apa beza perkhidmatan dalam Sales and Service Tax (SST) dan perkhidmatan dalam Goods and Service Tax (GST)? Ada sesiapa boleh beritahu?" - SUMBER

6 comments:

  1. Dan Syuaib berkata: "Hai kaumku, cukupkanlah takaran dan timbangan dengan adil, dan janganlah kamu merugikan manusia terhadap hak-hak mereka dan janganlah kamu membuat kejahatan di muka bumi dengan membuat kerusakan.

    Dan sempurnakanlah takaran apabila kamu menakar dan timbanglah dengan neraca yang benar. Itulah yang lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya.

    sebab tak paham bahasa Quran - dipasar malam bila ada penjual kaset/cd yang pasang bacaan ayat ayat tersebut orang yang menipu disebelah tu pun tak tahu apa teras menipu tanpa segan silu. bahaya jahil bila banyak jahil dipanggil abu jahal

    dua kedai dua buku rekod dah lama dah depa duk buat
    itu orang tarak bodo punya (pandai tipu)
    dunya dunya

    ReplyDelete
  2. bro,

    salah konsep,bro.... sesiape yg kato gst lebih baik dari sst, silap tu, upama apple vs oren senario. dua konsep berbeza tu... kalau sst dulu 20% tapi jadi 15%, iye lagi baik, tapi kalau takat ganti sst dgn gst... tidak!

    kenape? senang je

    sebab sst, hanya yg terpilih KENA - gst terbalik, hanya yg terpilih saje TAK KENA, yg lain SEMUA KENA.... tak percaya? katalah ade produk ABC yg terdiri dari A dgn B dgn C. jika sst, mungkin B saje kena.... tapi dgn gst, kite jumlahkan dulu semua kos A dgn B dgn C.... then baru kite kire +6% tu... tak caya? bile buat tender nanti, Schedule of Price... line item terakhir skali selepas final price, selepas dah markup... adalah utk GST.

    ReplyDelete
  3. Point jenis ni tak boleh diproses dalam akal yg sihat :
    1. Ko tknk bebankn rakyat tapi ko kenakan cukai, sedang pemimpin berfoya2 dn pembangkang mkn gaji buta.
    2. Dulu SST 10%, harga sekian, tapi bila GST 6% sepatutnya makin murah yg peliknya kenapa makin mahal?
    3. Ko kenakan cukai pastu peniaga boleh claim balik, buat pe ko kenekan cukai kalau mcmtu? Jd mcm PPSMI, tk haru jadinya.
    4. Ko ckp ekonomi makmur, kenapa nk kenakan cukai atas alasan membantu kerajaan? Indeks ekonomi semua bagus2 belaka. Tapi kekurangan duit.

    Aku percaya, sedikit masa lagi mungkin akan lebih ramai anak muda kita berhijrah ke luar negara tanpa perlu dihalau oleh korang. Hanya Allah mampu membuka pintu hati kita melihat, kerosakan yang dilakukan oleh tangan kita sendiri. Bumi ni milik Allah, bertebaran je la, rezeki ada di mana2.

    Nak harapkan golongan agamawan? Cukuplah dah ada pangkat ulama' sedunia, atuk2 dsb. Kita sama2 ada tanggungjawab menyedarkan pemerintah. Allah pasti akan gantikan dengan kaum yg lebih baik sekiranya kita tak berubah. Ayuh berhijrah.

    ReplyDelete
  4. Service 6% dulu dikenakan kepada syarikat yang menawarkan servis perkhidmatan dalam beberapa bidang terpilih, contohnya ialah hospitaliti dan servis provider yang membuat sales lebih 3 juta setahun.
    Contoh KFC, McD, Pizza Hut, Astro, Maxis, Celcom, Hotel2 dan yang seumpamanya.

    GST = sebarang barangan dan servis yang melepasi 500k setahun jualan.
    Kelayakan dulu 3 juta, sekarang turun 500k, makin ramai yang akan caj GST sebab 500k tu bersamaan rm1370 sehari. kedai runcit kampung pun boleh hit jumlah jualan begini.

    ReplyDelete
  5. Bhai...gua memang follow blog lu...memang gua suck kan gst...tapi cara pengiraan lu salah...dia ada input tax ngan output tax...

    blog lu memang gua follow sumer entry...tapi kalau salah fakta tak syok la kan...adios amigos...

    ReplyDelete
  6. rocky the great brown unused dick says: yang sialnya pelancaran GST ni bukan cukai yang dikenakan tapi kesempatan diambil oleh peniaga2 yang jubo bernanah & berlendir untuk dijadikan ALASAN untuk naekkkan harga barang. Confirm banyak peniaga2 yang tak daftar GST (alaa tak caya tengok kedai2 Mamak Pukimak) tapi caj harga tak masok akal cibai mak dia; 30% sepatutnya bayar cukai tapi tak bayar cth: kedai2 tom yam, gerai2 food court; worksyop dll tapi kerajaan malas nak kutip manakala individu pula yang bayar hanya tak sampai 7% dan yang jadi mangsa adalah golongan pertengahan (wage earners) manakala golongan kaya raya macam akau memang bayar siket je; itulah sebenarnya keburukan GST.. satu senjata utk peniaga naek barang (padahal masa harga minyak turun tak de harga turun pun) memang peniaga2 Malaysia ni sial & bangsat manakala Kementerian Asan Malek tak pernah tak tindas peniaga demi rakyat walaupon itu tugas hakiki mereka. Sekian pesanan khidmat masyarakat dari aku. Anda bagaimana?

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja