Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

27 November 2013

Isu Pengintipan : Satu Pendedahan Dan Penjelasan

Bhai/DeeDee sekalian...

Kalu diikutkan gua takmo nak citer lebih-lebih bab citer isu pengintipan yang "khabarnya" dibuat oleh Singapura, Amerika Syarikat dan Australia.... Tapi... ramai yang bertanya ngan gua benda nih... malah siap pujuk-pujuk gua supaya gua mengulas benda nih..

Okeh la....

Bhai.... kalu lu orang nak tau...... kat Agensi ... ader satu "Command Center" yang dikendalikan oleh kakitangan seramai "XX" orang..... dan "Command Center" nih beroperasi 24 jam sehari tanpa ader henti..... Disini ader satu skrin besar dan beberapa skrin kecil di satu bahagian dindingnya.... dan ianya memaparkan status ancaman (threat) kepada Malaysia..... di satu bucu tue ... ader paparan ancaman berasaskan kepada negara....

Biler kiter perhatikan.... Dalam banyak-banyak negara..... Singapura jer yang tak pernah hilang warna oren (Amber) pada status ancamannya... Indonesia, Thailand, Myanmar, Vietnam, Filipina dan lain-lain negara biasanyer lebih banyak warna merah berbanding warna oren (Amber)....  Warna ancaman paling bahaya aderlah warna merah...

Jadi... kalu ikutkan status nih.... memang kita selalu mengklasifikasikan Singapura sebagai memberikan ancaman sama ada secara strategik mahupon taktikal kepada Malaysia....  Kalu lu orang nak tau.... status ancaman yang sama nih jugak terpapar di beberapa "command center" di jabatan lain seperti di KDN, ATM dan MKN...

Oleh yang demikian..... lu agak-agak la.... ader tak pengintipan dari Singapura berlaku?? Sekali jet pejuang Angkatan Udara Singapura rammed ruang udara dier... mesti akan terlajak sampai ke Mersing dan Rompin... lawak betul lar... tambah lagi masa Kem Komando PASKAL di Sekakap Mersing dulu tengah nak bina...... macam la kiter tak tau yang diorang ader pasang kamera khas pada "under belly" jet pejuang tue.... Alasan yang selalu dibagi oleh Singapura aderlah ruang udara dier kecik sangat.... sekali rammed jet pejuang mesti terlajak punya...  Soalan gua... kenapa diorang tak rammed pi Batam ker... atau Timur Timur ka.... hahaha... kenapa kena masuk ruang udara Malaysia.....

Lagi satu..... kalu dalam bab pengintipan menggunakan peralatan telekomunikasi terutamanyer Internet......Hahahaha.... Mesti la ader.... dan selagi mana semua exchange trafik komunikasi dok masih nak guna SGIX sebagai hub utama penyelesaian ke Asia... selagi itu lar....

Masalahnyer.... agensi kerajaan di Malaysia jarang nak gunakan pekakasan "encryption tunneling" bagi komunikasi.... Kalu tak silap gua... hanya Wisma Putra dan Jabatan Imigresen jer yang ader peralatan pekakasan "encryption tunneling" bagi komunikasi antara jabatan dan pejabat.... dan ianya aderlah produk dari negara Scandinavian..... Hahahaha..... macam mana gua tau.... sebab dulu gua yang pasang equipment nih.... hahahaha

Bab telefon yang dipintas.... Ala... ini perkara kecik..... even Cawangan Khas pon pintas talian telefon rakyat Malaysia di exchange yang berada di Subang Hitech tue.... hahaha.... Agensi gua pon buat kerja yang sama..... jadi tak terkejut kalu Singapura dan Amerika Syarikat jugak buat benda yang sama.... sebabnya...

Sebabnyer.... telco kiter tak pernah nak semak dan siasat pekakasan elektronik yang dipasang pada equipment telephone exchange di Subang Hitech tue... Sebagai contoh... katala ader satu pekakasan "router" buatan SIEMENS nak dipasang di dalam exchange tue... kiter punya unit keselamatan tak semak pon sama ader berlaku tambahan komponen pelik pada "router" itu atau tidak.... semua main pasang jer....

Last-last... rupanyer ader bugs telah dipasang pada "router" tue yang secara otomatik akan divert data kepada lokasi lain....

Dulu.... satu masa dulu.... Unit pengintipan satu negara tue pernah pasang bugs pada mesin fotostat yang dibekalkan dan dipasang kat satu kedutaan negara asing..... dan semua maklumat yang terpapar pada mesin fotostat tue dapat dibaca dan disemak oleh agensi risikan satu negara tue.... Benda nih paling senang nak buat la bhai.... Tambah lagi kalu lu tau nombor IMEI pada telefon selular yang dipakai oleh seseorang "target" .... kiter boleh clone IMEI tue dan semua perbualan pada telefon selular tue kiter akan dengar di lokasi lain..... Hahahaha....

So cara terbaek??? Pemimpin negara yang dilabelkan "security number 1" sepatutnya menggunakan telefon selular yang dienkrip bagi komunikasi selamat (safe communication) dan bukannyer telefon selular biasa.....

Arrr... malas aaa gua nak citer cara penyelesaiannyer disini.... sebab blog gua pon dipantau oleh beberapa agensi nih.... Jadi kira gua dak kasi sikit-sikit nih kira oleh la yer.... Hahahaha.... By the way.... stendet la orang risik kiter.... dan kiter plak risik orang lain.... hahahaha.... even sesama negara sahabat..... hahaha...

Aper-aper pon.... lu orang tabley nak marahkan agensi keselamatan negara kita nih... sebab selalunyer kiter dah kasitau kat diorang-diorang nih bahaya keselamatan.... tapi biasanyer tak diamik pot pon....  diorang buat bodo jer.... Hahaha... padan muka....

Oh yer... lupa nak citer.....

"berapa kapal selam sebenarnya yang dimiliki oleh Malaysia aaaa" hahahaha..... sekadar nak bagi Agensi Risikan Singapura lagi gamjat.... hahahaha .... oopps.... sori... gua dah ter "hint" ...... hahahaha

3 comments:

  1. ooo..patutlah harga kapal selam kita terlampau mahal..rupanya bukan beli satu buah je...gitu ke ceritanya C++???

    aymy8888

    ReplyDelete
  2. intip mengintip cerito lamo sampai la tak pernah habis itulah kehidupan dunia yang sementara.sekuat kuat negara nuklear pun mereka tak mampu nak hancur kan dunia ini kecuali Allah.kalau banyak sangat nuklear diletupkan depa pun nak duk kat mana
    ada bini intip laki ada laki intip bini.

    Allahuakbar.

    ReplyDelete
  3. haa camni la entry c++.. baru ada powerr!
    hahaha

    H.P.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja