Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

20 June 2015

Isu Kapal Tangki Hilang (Episod 3)

Bhai/DeeDee semua....

Gua sedang mencantumkan beberapa point yang gua dapat daripada beberapa sumber termasuk dari media... Dan gua akan cuma kaitkan link-link yang bersabut dengan point tersebut untuk lu orang nilaikan sendiri.... Gunakan akal yang waras yang Allah Taala dah berikan kepada lu orang sumer....

Sebelum bercerita lanjut... sila baca dua artikel ini dahulu sebab ianya berkait antara satu sama lain....

- Isu kapal tangki hilang (Episod 1)
- Isu kapal tangki hilang (Episod 2)

Okeh.... tulisan gua selama ini sekadar nak bagi percambahan idea kepada lu orang.... lihat dari sudut pandang yang lain... yang stereotype jer.... tukar sikit pemikiran tue okeh...

Ini gambar suspek yang dikatakan lanun tue.



Gaya rupa tak semestinya menunjukkan keganasan seseorang tue... Ader yang nampak baik pakai kopiah atau songkong.... tapi perogol bersiri.... tapi pembunuh janda.... tapi kaki maksiat.... semua tue susah nak tengok sekali imbas.... ader ciri-ciri tertentu yang membezakan....

Jadi kalu ikut gambar nih... lanun paling muda adalah yang nombor 3 dari sebelah kanan.... manakala lanun yang paling tua adalah yang nombor 2 dari sebelah kanan..... Dan kalo ikut pandangan mata gua la.... ketua kumpulan lanun ini aderlah yang nombor 4 dari sebelah kiri mana kala asisten dier aderlah yang nombor 4 dari sebelah kanan.... Hahaha.... ini analisis secara rambang dan lawak la bhai.... lu jangan anggap analisis muka nih paling tepat.... Hahaha.....

Okeh.... gambar nih gua rasa diambil dari dalam sebuah sekolah yang dijadikan pusat tahanan sementara bagi suspek nih.... Maybe la kot....

Jadi....

Jadi berbalik kepada point awal sekali aaa...... lu ingat 8 orang nih boleh ka panjat kapal tangki dalam masa pantas ala pasukan tindakan khas dengan hanya bergantung pada tali dan cangkuk yang disangkutkan pada sisi kapal tangki..... Bhai... kapal tangki paling kurang tinggi sisinya lebih dari 30 kaki dari paras air laut la bhai.... jadi dalam keadaan laut yang berombak-ombak... lu ingat senang ker nak naik menceroboh atas kapal dengan pantas kalu tiada latihan.... susah bhai.... Lu tak percaya ka... okeh... lu ikat satu tali kapal kepada pokok kekabu yang tinggi 30 kaki.... pastue lu panjat .... yang ini dalam keadaan takder terhoyong hayang.... amik lu punya timing panjat tue.... mesti lu terkejut la bhai.... Hahahaha

Lepas tue.... nak naik atas kapal tangki minyak nih kena bawa senjata... errr.... bhai... lu ingat senjata berapa kilogram beratnyer bhai? Hehehe.... Okeh.. katakan la diorang bawak pistol..... ringan jer.... tapi masih susah jugak nak panjat kapal tue dari bot pancung dengan bawak pistol... sebab gua tak nampak diorang nih pakai pistol holster.... Hahaha....

Lagi best tue.... muka-muka suspek lanun nih nampaknyer lagi hebat dari anggota PASKAL kiter yang sepatutnya buat "Perimeter Recon" pada kapal tangki tersebut 24 jam..... sebab diorang boleh menyusup keluar secara halimunan dengan menggunakan bot keselamatan yang kelajuan paling laju aderlah 5 knot..... Hahaha.... warna oren pulak tue.... buat lawak betul lar.... PASKAL yang dilengkapkan dengan Night Vision Goggle pun tak boleh perasan yang lanun nih dah tinggalkan kapal lima jam lebih awal..... Hahaha.... Bos PASKAL kena jawab nih ..... kalo tidak sure rakyat Malaysia akan memandang kecil dan sinis terhadap keupayaan PASKAL untuk melakukan operasi menyelamat dan menawan penjenayah di laut....

Alasan yang diberikan oleh Bos APMM kononnya tindakan serbuan tidak dapat dibuat kerana kapal tangki ini membawa bahan mudah terbakar amatlah kelakar... kalu gitue lain kali biar jer la lanun nak buat aper pon.... atas alasan takut membahayakan nyawa tebusan...... Hahaha.... Bos APMM nih tau ker dah bagaimana latihan operasi menyelamat tebusan dilaut yang biasa dibuat oleh PASKAL .... Ker Bos APMM nih sekadar nak cover line ja.... Hahhaa

Soalan paling best..... aper kejadahnyer APMM tak boleh pantau dengan cepat perairan dari area Perairan Johor sampai ke Kelantan dengan kemudahan yang ader pada mereka... Helicopter ader.... malah TUDM pon ader bagi khidmat pemantauan udara.... bagaimana kapal tue boleh berlayar relaks jer tanpa dikesan sepanjang perairan Malaysia ... Bukannyer kapal tue berlayar pada kelajuan 200 knot..... Hahahaha .... Lawak aaaa..... dalam keadaan laut yang agak sibuk dengan pelbagai kapal dagang lengkap dengan sistem radar laut yang canggih .... Hahaha

Kesimpulannya....

Ader benda yang tak kena dengan ini cerita... dan seperti yang gua saspek.... 8 orang suspek lanun nih aderlah cuma kambing hitam.... takpa... ianya amik masa sikit... tapi lama-lama terbongkar la ini cerita yang busuk .... Hahaha... sapa yang untung dalam ini cerita.... Hahaha... lu pikir sendiri la....

Ader paham ka??

P/S : Episod 4 gua sedang dapatkan maklumat tambahan.... insyaAllah akan ader keluar nanti... tunggu dengan sabor jer la... jangan sampai terbuka posa lu orang.... Hahaha

4 comments:

  1. bhai, sudah ada fatwa baru dari geng ostad serabai... kalau keluar pas boleh jadi kafir.

    aku pergi kerja kena guna pas. kalau tak keluarkan pas, tak dpt masuk ofis.

    mcm mana ni bhai? aku tak nak jadi kapir.... tolong lah...

    ReplyDelete
  2. Bhai. Lu perasan tak, kalau tgk gamba/video kapal tu masa kat kuantan, ada je bot keselamatan kaler oren tuh. Ke mmg satu kapal besar ada 2,3 kapal oren?

    ReplyDelete
  3. sakit hati pasai cukai pun tak hilang lagi
    kalau tak jumpak alamat naik lagi rega minyak tambah pokai la nampaknya

    ReplyDelete
  4. Salam C++

    Hahaha...Lawak siot. Yong baru buat story lanun...Lu dah potong.

    Oh...bagi yang takut keluarkan pas tadi toksah risau. Pas lu mesti dibuat dari plastik kan? Pas diorang dibuat dari jin...hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja