Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

15 June 2015

Isu Kapal Tangki Hilang

Bhai/DeeDee semua...

Ader member tanya gua semalam... Tentang pandangan gua mengenai isu kapal tangki hilang di perairan Malaysia ... Sebelah Selatan..... Gua cuma senyum jer.... 



Dan gua bagi tau kat member gua tue ader dua senario jer yang boleh berlaku pada kapal tangki tersebut.... Berdasarkan modus operandi yang biasa berlaku...

Senario 1 :

Kapal tersebut dihijack oleh lanun (bukan sebarang lanun) tetapi adalah satu sindiket professional yang terlibat.... Pernah berlaku pada tahun 80 dan 90 dulu dimana ader kapal yang hilang dihijack di Selat Melaka..... Setelah dihijack... Lanun akan tampered sistem navigasi kapal, tukar transponder identiti.. tukar ID kapal secara digital... tukar nombor siri dan nama kapal dengan cat baru (yang di sezen kan)... siapkan dokumen pendaftaran kapal sama ader di Panama atau Antigua secara serentak.... Dan kapal teraebut belayar dengan identiti baru yang agak susah nak dikenalpasti sebab semua dokumen dan identiti adalah valid.... Dan semua ini boleh dilakukan dalam masa antara 30 minit sehingga 2 jam sahaja... Dengan bantuan sindiket lanun antarabangsa....

Manakala ....

Senario 2 :

Kapal tangki tersebut dihijack oleh lanun... Di offkan semua tracking dan navigation system.... Dan dipasang siatem navigation sekunder yang mobile... Lalu dibawa dan disimpan dilokasi-lokasi pulau yang berhampiran..... Ataupun terus ke perairan antarabangsa di sempadan Indonesia oleh malim yang peofessional.... Tapi... Tapi senario kedua ini mudah sikit untuk detect... Cuma amik masa jer nak track dan plot chart untuk tau kemana kapal itu pergi secara anggaran dalam tempoh 4 atau 6 jam pertama...

Kalo ikut gerak hati gua... Gua saspek kejadian nih ikut senario 1 ... Dan amik masa yang lama untuk detect....

Ader gak member gua tanya... Kenapa kapal selam kiter tak digerakkan untuk mengesan kapal tangki nih... Hahaha... Gua gelak besar la bhai... Gua tanya kawan gua.... Dalam air macam mana nak kenal kapal di atas permukaan.... Member gua cakap takkan takdee scanner,..,,

Gua balas balik... Gua kasitau dier... Dalam air cuma ader dua cara jer nak kenal kapal di permukaan... Satunya menggunakan sonar... Dan satu lagi menggunakan "up periscope" .... Dalam kedua-dua cara.. Cuma dapat tau bentuk dan saiz kapal jer ... Identiti kapal macam mana nak detect la wei.... Cuma la bawak belajar skit bab ilmu kelautan nih..... Jangan bodoh sangat macam Mokhtar Senik... Hahaha

So...

Bab isu kapal tangki ini karam ker (akibat dari hilang tue) .... Mestilah ader kesan tumpahan minyak yang agak besar di permukaan laut .. Mana pernah kapal karam takder kesan tumpahan minyak..... Agak-agak la kalu nak sembang.... Oh yer... Agensi dimana gua pernah terlibat tidak digerakkan untuk mencari kapal nih... Just nak kasitau ja...

4 comments:

  1. Kapal hilang diperairan kita sendiri pun tak boleh cari. Kerajaan kita memang tak boleh. Barang kali Amerka yang curi. Rosmah berhenti jadi PM, barulah kapal itu akan dapat ditemui. Ramai ketawa besar.

    Lepas ini apa lagi yang akan hilang? Kalau Rosmah yang hilang, biar Najib sahaja yang cari.

    ReplyDelete
  2. Kapal minyak itu telah dicuri oleh Jin Miskin, pokai sebab duitnya telah disedut oleh GST dan 1MDB.

    ReplyDelete
  3. melibatkan orang dalam la ni..kira pencurian professional..sebab tu kat meseg PM pun sat kata hilang..sat lagi kata apa tatau, gagal dihubungi kot..

    aymy8888

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahemm!!! hemmm!!! - lu chai wa chai (you know I know ) - wa umchai ( I don't know )

      Delete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja