Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

19 June 2015

Isu Kapal Tangki Hilang (Episod 2)

Bhai/DeeDee semua...

Ader kawan tanya pandangan gua tentang isu kapal tangki hilang.... dier mintak gua ulas dari sudut pandang Agensi (gua dah bersara la wei) .... Jadi dekat bawah nih gua akan ulas aper yang gua lihat dan perhatikan serta paham...

Sebelum lu orang nak teruskan baca.... sila baca episod pertama dulu isu kapal tangki hilang nih..

Okeh... kalu dah baca citer episod pertama tue... mari kita buat sambungannyer... Hahaha ... dan lu kena folo kes ini mengikut Senario 2.

Dalam kes kapal tangki hilang nih... ader beberapa kemusykilan.... pertamanyer... bebudak operatif Agensi tidak digerakkan untuk buat pemantauan dan penjejakan.... maybe Big Bos dapat alamat kasyaf dier kot... Hahaha... jangan mare aaa Bos... nanti raya gua salam bos mintak ampun maaf dan duit raya.... Hahaha

1. Kapal dikesan diperairan antarabangsa berhampiran Kemboja (Cambodia) ..... setelah hampir 3 atau 4 hari ... pelik bin ajaib... sebab perairan ini banyak kapal dagang yang lalu lalang.... takkan la takder satu pon yang nyaris berlanggar dengan kapal yang belayar tanpa radar ID .... dan takkan takder satu pon kapal dagang yang terlihat kapal tersebut lalu diperairan Pahang dan Terengganu serta Kelantan... Kapal kalu nak jimat minyak dier akan lalu kat chart area....  laluan biasa.... jadi ader pelik sikit biler ianya hanya dikesan terlalu jauh.... walhalnya ... selepas amaran hilang dikeluarkan... semua laluan dipantau oleh APMM....

2. Kelajuan biasa sebuah kapal tangki adalah antara 10 hingga 18 knot jer.... jadi tak la laju sangat .... Oh yer.., 1 knot tue bersamaan dengan 1.15 batu sejam.... jadi lu kira la tolak bahagi.... dari Perairan Johor (Kota Tinggi) nak sampai ke area berdekatan Pelabuhan Kuantan di Pahang..... berapa jam dier amik... Hahaha.... Jadi sepatutnya sure cepat dapat pantau... Tambah lagi kemudahan aset APMM yang ada di Gebeng, Kuantan siap dengan helipad.... Hehehe .... Biasanya pemantauan udara paling mudah nak kesan kapal hilang nih kalau kapal tangki la....

3. Lanun dapat bolos (katanya la) dengan bot keselamatan.... Bhai/DeeDee semua... kat bawah nih gua sertakan gambar bot keselamatan yang biasanyer ader kat atas kapal tangki dan kapal kargo... Siapa belajar bidang maritim... sama ader di Politeknik Ungku Omar (PUO) atau Akademi Laut Malaysia (ALAM) atau juga di RANACO sure tahu benda nih..... Hahaha..... Kalu orang yang kerja Oil and Gas lagi la biasa nampak benda nih.... Stendet kalo ikut SOLAS (International Standard for the Safety of Life at Sea) 1974 bagi kelajuan sesebuah Rigid Hull Rescue Boat aderlah 5 knot sahaja.... Hahaha... jadi takkan la PASKAL tak boleh nak pintas dan tahan.... Hahaha





4. PASKAL berkemampuan untuk buat serbuan dan pintas kemudahan yang ditawan dengan pantas di laut lepas... jadi janganlah hinakan PASKAL dan kredibiliti TLDM... Please la wei.....  Kalau ikut kenyataan media Panglima TLDM ... Kapten Kapal Tangki ini diugut dan sebab itu selepas 5 jam lanun melarikan diri barulah dia menghubungi pasukan penyelamat.... Ini point yang gua gelak besar... Giler aper PASKAL tidak membuat perimeter recon 24 jam bagi kapal tangki yang dah ada dalam pemantauan diorang... Tentulah mereka ader buat sebab itu S.O.P bagi PASKAL ... Jadi kalu nak citer pasai lanun boleh menyusup keluar dengan bot keselamatan tanpa PASKAL detect aderlah mustahi..... Agak-agak la nak pusing cerita nih.... Hahaha

Jadi.... kesimpulan yang gua dapat lihat dalam kes kapal tangki hilang ini aderlah satu strategi untuk pengalihan isu dan strategi untuk menaikkan nama serta kredibiliti seseorang.... Gua tak kisah lu orang nak sanggah point gua.. tapi ini lah yang gua nampak....

Ader masa nanti gua tambah lagi point... Hahaha

Ader paham ka???

(nantikan episod 3 isu kapal tangki hilang ini hanya ekslusif di blog ini)

7 comments:

  1. Kapal dah jumpa,latihan menyelamat dalam train dah buat..next????

    ReplyDelete
  2. so, something like Lahad Datu kan?

    ReplyDelete
  3. Memang dah agak ni sume wayang je. Dan dan AU yg jpe lak kn.
    Kalau kapal selam msia ilang gua tak heran la

    ReplyDelete
  4. gua faham bhai, syok baca blog u , membuka minda.

    ReplyDelete
  5. menarik isu kapal tangki ni, drpd penulisan saudara sdikit sebanyak menambah ilmu kpd sesapa yg xfhm dgn operasi menyelamat n ilmu laut..thanks..

    ReplyDelete
  6. Mmg setiap hari akan gua buka blog lu, mmg cara penulisan lu kkdg buat gua keliru tp akhirnya gua faham, dan cara penilaian lu sama apa yg gua nilai, cuma gua tak reti nak berayat2 ni hehehe...melalui blog lu gua byk faham ttg sesuatu yg terjadi cuma kkdg ada yg berbeza pndgan lu dgn gua, tp gua tak kondem, gua hormat cara lu bro...KIPIDAP Bro!!! hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja