Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

18 October 2013

1BestariNet

Bhai/DeeDee sekalian...

Aper yang gua nak storykan nih sebenarnya aderlah sebahagian daripada satu siri pendedahan penyelewengan yang tak sepatutnya berlaku dalam Kementerian Pelajaran/Pendidikan...

Benda nih dah lama dah gua perhatikan... Tambah lagi wife gua berkhidmat sebagai seorang guru... Makanyer gua ader indepth knowledge pasai benda nih...

Okeh... Penyelesaian jalur lebar untuk kemudahan sekolah-sekolah telah diletakkan dibawah program 1BestariNet yang diberikan konsesinya kepada penyedia perkhidmatan jalur lebar YES milik YTL (Jutawan kroni Mahathir Mohamed)

Kos penyediannya disediakan oleh Kerajaan Malaysia yang katanya hanya sekadar RM663 juta... Yang katanya juga melalui open tender dimana 14 syarikat masuk bersaing

Tapi ... 

Tapi ader sesuatu yang ramai orang tak tahu... Ialah bilamana pihak YTL telah melakukan satu tindakan yang tidak beretika menggunakan program 1BestariNet tue...

Setelah pihak YTL mendapat peluang memasang menara komunikasi di kawasan sekolah yang diperuntukkan untuk program 1BestariNet... Pihak YTL juga memperkudakan rangkaian jalur lebar tersebut untuk memberikan perkhidmatan YES kepada pelanggan komersial bagi kawasan berhampiran...

Ini menyebabkan bandwidth yang sepatutnya digunakan untuk program 1BestariNet kini telah dikongsikan kepada pelanggan jalur lebar komersial YES Mobile...

Benda nih gua dapat detect waktu gua buat bandwith checking dan perkara berkaitan dengan tower management bagi pihak satu syarikat telco yang lain... Gua dapati pihak YTL telah mempergunakan communication tower untuk 1BestariNet bersekali dengan bandwidth 1BestariNet untuk tujuan komersial mereka..

Ini bersalahan dengan prasyarat tender yang telah dianugerahkan kepada mereka.

Jika dahulunya sekolah akan mendapat bandwidth sebesar 45mbps... Kini ianya mendapat sama ada separuh atau kurang daripada itu.  

Dan dengan projek 1BestariNet... puhak YTL telah dapat membesarkan coverage perkhidmatan komersial mereka tanpa mengeluarkan kos penyewaan tapak untuk memasang tower dan segala kos yang berkaitan.

Sungguh menguntungkan lah projek 1BestariNet kepada YTL... Sudahlah dibayar untuk penyediaan infrastruktur tapi boleh pula mengaut keuntungan atas khidmat komersial (seperti parasit @ dedalu)

Mmmm... Best betul lar Malaysia nih..

5 comments:

  1. Wife gua pun cikgu.. perkhidmatan YES ni hampeh kat sekolah wlaau tower dia depan mata..

    Apa kes kena guna dogel pastu limited plak tu..

    Ntah la Bhai guna tak tau nak komen apa.. memang membazir dan salahguna.. sewa tapak 5k tu depa dapat free aje.. So kira berapa tower diaorang pasang berapa banyak mereka jimat..

    Hebat plan diaorang..
    Macam juga thema diaorang jump out frog.. mereka ni memang katak la..

    hahaha

    ReplyDelete
  2. kena report kat Noh Gadut nie... mesti dia ulasan... report kat Muhyiddin ngan Shabery Cheek?... tak payah....

    COBOL

    ReplyDelete
  3. ni menyelam sambil minum...makan,berak..sial la puih..

    ReplyDelete
  4. lorh... dah namenye kapitalis bertemakn demokrasi. x eran strategi licik nampak mcm kebijaksanaan. selagi bleh mnghasilkn duit itulah kemajuan pd diri mrk. ahhh.. sial la.. puiiii!!

    ReplyDelete
  5. Memang Sial & gampang!

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja