Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

25 October 2013

Bila Yang Bersalah Dilindungi

Bhai/DeeDee sekalian...

Episod hitam yang berlaku di Ambang USJ Rabu baru nih memang menjadi satu isu panas. Mana tidaknyer... Semua pihak yang terlibat nampaknyer cuba melindungi kesalahan antara satu sama lain..... Yang A kata B salah.... Yang B senyap takder dengar citer.... Malah nama B pon takder berani A publishkan dalam media... bacaan lanjut sila pi ke Citer 1, Citer 2 dan Citer 3 ...

Bhai/DeeDee sekalian...

Lu orang dan gua aderlah pelanggan bank.... malah mungkin juga lu orang aderlah pelanggan perkhidmatan kawalan keselamatan..... Cuba bayangkan jika sampai kesudah nama syarikat yang terlibat nih langsung tak diketahui umum.... Aderkah lu rasa lu akan selamat.... Aderkah lu rasa betul-betul KDN telah membatalkan lesen operasi syarikat tersebut...

Mmmmm.... Even Zahid Hamidi pon takder menguak walau sedikit pon.... Aper cer nih...

Bekap macam nak giler aaa.....

Pada pandangan gua.....  dengan pengalaman lebih 15 tahun dalam perkhidmatan keselamatan (risikan), perkara semacam nih cukup merbahaya.... Perkara melindungi kesalahan besar yang melibatkan ancaman keselamatan dijadikan perkara biasa..... Bhai ..... ini bukan kes terpencil lar.... Ini kes besar....

Setakat lebih 60 jam nih.... gua langsung tak dengar apa-aper komen dari Zahid Hamidi.... selaku Menteri yang bertanggungjawab dengan KDN (dimana KDN sebenarnya cuai untuk menyemak latarbelakang pekerja kawalan keselamatan tambah lagi yang bersenjata seperti yang sepatutnya KDN buat dengan bantuan Cawangan Khas)

Dalam masa yang sama jugak ..... haram takder sekor pon wakil atau pemilik syarikat keselematan tue (Securiforce Sdn Bhd) yang nak hadir jumpa waris mangsa sebagai tanda hormat ataupun menunjukkan sikap prihatin. Macam nih punya pemilik syarikat yang "kononnya" dikhabarkan sebagai Melayu Ulung..... Hampeh...

Yang lagi gua tak paham..... takder satu komen pon daripada pihak NUBE (Kesatuan Sekerja Kakitangan Bank) berkenaan perkara nih.... NUBE pon macam celaka gak... senyap....  Sudahlah majikan tempat mangsa bekerja (iaitu Ambank) sendiri pon semacam bekap nak giler syarikat kawalan keselamatan tersebut..... Nampaknyer..... semua pihak semacam berpakat melindungi pihak yang bersalah....

Tapi....

Tapi yang lawaknyer.... berjujuk panggilan telefon, SMS dan email dilakukan kepada gua menyuruh gua jangan sebut dan terbitkan nama syarikat kawalan keselamatan yang terbabit... Sampaikan ader yang kata nak antar team untuk tahan dan siasat gua pasai memandai dedahkan nama Securiforce Sdn Bhd nih.... Pergh... sori aaa.... takkan gua ikut arahan lu orang... boleh blah aaa....

Kesimpulan buat masa nih...

1. KDN memang bersalah kerana tidak membuat tapisan saringan keselamatan yang tuntas.
2. Securiforce Sdn Bhd memang bersalah juga kerana cuai dalam proses menggajikan pekerja
3. JPN juga bersalah kerana kad pengenalan palsu digunakan dengan sewenang-wenangnya di Sabah (Projek IC)

Dan untuk ini.... gua menuntut Zahid Hamidi selaku CEO @ Menteri kepada KDN bertanggungjawab sepenuhnya (jangan dok merapek cover line sana sini). Jangan bagi alasan bodoh macam selalu tue.. Malah KDN perlu mengesahkan bahawa lesen dan operasi syarikat Securiforce Sdn Bhd bukan setakat digantung atau dibatalkan.... tapi satu siasatan menyeluruh wajib dijalankan...

SPRM jangan pulak nak tunggu ader orang buat laporan polis baru nak amik tindakan siasat unsur rasuah dalam kes ini. Gua berani jamin... ader banyak sangat loophole yang dibiarkan terlopong oleh KDN atas sebab Securiforce Sdn Bhd ini aderlah milik orang besar dalam UMNO....

Isunya disini bukan berkaitan dengan UMNO macam ramai yang tuduh gua.... even puak Sarban pon tibai gua kater gua bangkitkan isu nih kerana gua bengang ngan UMNO dan Maznah Hamid..... Wei.... isunya aderlah tentang keselamatan bhai... takder kena mengena dengan UMNO ka ... saper ka.... sebab dalam kes berkaitan keselamatan.... lu dan gua boleh jadi mangsa biler-biler sajer atas kecuaian dan salahguna kuasa pihak tertentu...

Takkan la lu dah mampos kiok kojol terbunuh baru lu nak amik pot pasai isu keselamatan yang dianggap ringan oleh KDN la nih...




11 comments:

  1. terbaik bro C++ ,kasi dedah demi kebenaran,takut kerana salah ,ABU jangan lupa !

    ReplyDelete
  2. apam maznah besar, pasti ramai nak tolong cover.

    ReplyDelete
  3. kes ni liputan dia kecik sebab yang mati tu anak bilis, sehari dua lagi akan senyap. review KDN pun batalkan akaun. esok luse register nama lain, atau bila cool off, boleh resume semula. sedangkan Konspirasi banyak ahli politik dan pihak yang diberi amanah besar gila. cuba kalau yang mati tu menteri ka, org kaya2 ka, anak sultan ka? mau jadi petang tadi, malam sudah dpt tangkap. sayang sebab anak bilis macam ni jadi collateral damage pada orang2 yang tamak, berkonspirasi dan of course fikirkan diri dia maksum.

    ReplyDelete
  4. Ni isu yg sumpah takkan masuk paper maupun TV3....
    Tp NUBE perlu bela anggota mereka.
    Bab KDN..alamak power tu bhai....

    ReplyDelete
  5. hapuskan kezaliman! hapuskan umno! - melayu sejati

    ReplyDelete
  6. Utk pengetahuan c++, ambank xmasuk nube. Ambank ada union mereka sendiri. Dan nube mewakili kerani, kerani kelas atas n ofis boy je. Pegawai xmasuk list yee... Jgn la ckp nube ni celaka. C++ lg celaka besar sbb kuar statement sblm cr fact!

    ReplyDelete
  7. Sedih memikirkan cara kematian dan suami serta anak2 yang ditinggalkan. Harapan jangan tinggal harapan Tolong cari punca sebenar bagaimana boleh timbul masaalah bertindan dari pengawal palsu tuding jari penggunaan senjata api.... mesti telah digariskan dengan jelas peraturan, SOP dsb. Dimana bermula ketidak patuhan kpd prosidur dan SOP yang ditetapkan. KDN yang tak ikut atau syaraikat yang tak complay. jangan biarkan nyawa manusia melayang begitu saja.... Ambil tindakan itu ini sementara tgh panas.... akhirnya semua terlepas..... Antaranya kes Altantuya, PKZF, Khir toyo, NFC,,,, Yang curi duit masjid RM2 cepat dam mudah nak finalised hukuman..... Please la sesiapa yang diberi tnggung jawab buat kerja tanpa memilih bulu, KAlau kena kat nyawa keluarga sendiri macmmana.....

    ReplyDelete
  8. Mr c++ sebelum nk komen or nk hentam tolong siasat sampai habis dulu...jgn sedap jari je nk menghentam...
    Ambank mrk ada kesatuan sendiri mrk xde dlm list NUBE...
    dan NUBE pula hanya mewakili pekerja perkeranian kelas khas, kerani dan bkn perkeranian(ofisboy/messenger)...yg terlibat dlm kejadian malang tu adalah pegawai....jgn sukahati ja nk menghentam...xtau tanya....
    apa pn alfatihah buat arwah semoga di permudahkn perjalanannya ke jannah...amin

    ReplyDelete
  9. maaf tuan punya blog..NUBE adalah sebuah kesatuan yg unggul dimana NUBE memperjuangkan hak2 pekerja bank dr kalangan clerical & non clerical..sila fahami syarat2 kelayakan utk ahli2 NUBE ye bro jgn nk suka menuduh tnpa buat research terlebih dahulu..utk pengetahuan tuan blog, Ambank tk terlibat lgsg dlm pergerakan NUBE dan melantik kesatuan sendiri..NUBE tiada hak utk cmpurtgn dlm hal yg berlaku wlaupun mangsa berjawat kerani sklipun..nasihat sy, sblm keluarkan sesuatu tuduhan lbh baik pelajari dan selidik terlebih dahulu..lebihkan membaca ye bro ;)

    ReplyDelete
  10. maaf tuan punya blog..NUBE adalah sebuah kesatuan yg unggul dimana NUBE memperjuangkan hak2 pekerja bank dr kalangan clerical & non clerical..sila fahami syarat2 kelayakan utk ahli2 NUBE ye bro jgn nk suka menuduh tnpa buat research terlebih dahulu..utk pengetahuan tuan blog, Ambank tk terlibat lgsg dlm pergerakan NUBE dan melantik kesatuan sendiri..NUBE tiada hak utk cmpurtgn dlm hal yg berlaku wlaupun mangsa berjawat kerani sklipun..nasihat sy, sblm keluarkan sesuatu tuduhan lbh baik pelajari dan selidik terlebih dahulu..lebihkan membaca ye bro ;)

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja