Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

29 October 2013

Yang Atas Lepas, Yang Bawah Merana

Bhai/DeeDee sekalian...

Sikap terlalu mengambilkira keuntungan berbanding dengan risiko keselamatan negara aderlah punca kepada semua pernasalahan yang berlaku pasca kes rompak dan bunuh di Ambank USJ...

Majikan yang mementingkan keuntungan... Akan cuba mencari ruang dan peluang untuk mengelak daripada mengeluarkan kos yang tinggi... Malah dek kerana nak kejar untung... Mereka sanggup terbabit sama melakukan jenayah...

Jenayah yang pada mata lu orang mungkin kecik... Tapi pada gua itulah jenayah paling celaka... Jenayah dimana menggunakan pengawal keselamatan yang tidak disemak sepenuhnya latar belakang...

Yer betul... Mangsa aderlah seorang pegawai biasa... Orang biasa... Bukannya saudara mara golongan Dewa @ Kerabat Merabat... Mangsa jugak bukan saudara mara golongan VVIP... Pasai tue la seboleh-bolehnya ader sajer pihak yang nak cover-up citer nih... 

Cuba kalu yang kena tue ader kaitan sedara mara dengan golongan VVIP atau para Dewa... Mestilah akan kecoh punya ...

Semuanya berpunca dari satu perkara jer... Bila pihak yang berwajib pandang ringan isu keselamatan nih... Bagaimana IC Palsu boleh ader berlambak di pasaran... Bagaimana IC Palsu tue punya watermark (fingerprinting) sama macam yang dibekalkan oleh Iris Technology Sdn  Bhd kepada KDN dan MyEG...

Bagaimana ader pulak data dalam kad bercip tue yang membolehkan pemilik IC palsu tue membuka akaun bank tempatan... Bagaimana lemahnyer sistem biometrics verification pada MyKad tue...

Dan bagaimana khianatnyer pihak-pihak di KDN sampaikan pemilik IC Palsu nih boleh plak berbondong-bondong ader lesen senjata api... Walhal kalu rakyat biasa nak mohon lesen senjata api punya la susah... Gua percaya mesti ader hulur, rasuah dan tumbuk rusuk berlaku dalam kes nih...

Inilah jenayah paling celaka yang bukan sajer menyebabkan mangsa di Ambank tersebut mati.. Tapi rakyat keseluruhannya hilang kepercayaan terhadap institusi kawalan keselamatan nih... Malah lebih ramai orang hari ini memandang serong kepada semua kakitangan kawalan keselamatan...

Ini semua kerana yang atas nak lepas dan untung.... Yang bawah pulak yang merana...

Kerana sorang dua yang tamak... ramai kakitangan keselamatan yang jujur dan sah menjadi manga... Syarikat dibatalkan lesen operasi... Mereka dibuang kerja... Bagaimana pula nasib anak dan isteri serta keluarga kakitangan keselamatan yang sah nih... Kesian pada mereka...

Yang boleh bergelak gulintang... Aderlah para majikan... Enjoy macam takder masalah... Yang kena syarikat dan kakitangan syarikat... Gua daripada awal lagi hanya mencadangkan lesen operasi digantung sahaja sementara siasatan dilakukan... Bukan sampai dibatalkan..

Aper plak jadi dengan kakitangan KDN dan JPN yang terlibat dalam sindiket yang melepaskan warga asing boleh mendapat IC Palsu dan jugak lesen senjata api... Takkan tak kena tindakan kot...

Yang pasti...  Semuanya berpunca dari rasuah dan kuasa... Kalu tidak camana Projek IC nih nak jalan... Silap-Silap suspek kes di Ambank itu hari berpeluang mengundi pada PRU13.... Pergh...

P/S: Orang Pro-BN tuduh gua penyokong tegar PR... orang Pro-PR plak tuduh gua penyokong tegar BN.... Hahahaha... Lawak la lu orang nih...

7 comments:

  1. If pengasas Ambank is pegawai Ambank
    then ...

    If pegawai Ambank is pegasas Ambank
    then ...

    COBOL

    ReplyDelete
  2. dalam hidup ni boleh menjangka dengan apa yang terjadi setiap hari depan mata

    ReplyDelete
  3. sapa tuduh lu sokong gila PR tu? Iskhh 3x dia tak kenal maka dia tak cinta...bak kata pepatah, hanya Minachi mengenal Manikam.

    i AmBanking on u mate...teruskan! Tapi ..personally, kalau ni boleh bahayakan diri & family, baik lu shut **** up. Depa tu ada surat gila, jangan tak tau...haha!

    ReplyDelete
  4. kes ni akan senyap x lama lgi. Then yg bertanggungjawab lepas bebas. Buka kompeni baru atau pajak lesen org lain. Mana2 macai yg terasa pedas x psl2 tu...satu ari kena kat korang punya famili, baru korang meroyan sana sini.

    ReplyDelete
  5. 35:6. Sesungguhnya setan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuh (mu), karena sesungguhnya setan-setan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala.

    bahaya besar rupenya tidak amanah ni boleh jadi penyakit merebak rata tempat

    ReplyDelete
  6. yang atas terlepas yang bawah terhempas.jihad dalam kebenaran berat bebannya.

    ReplyDelete
  7. Setan tak pernah merompak...setan tak pernah rasuah...setan suruh jer....lu ikut setan sape suruh....setan juga yang SALAH...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja