Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

20 October 2013

Kenapa Restoran Melayu Cekik Darah?

Bhai/DeeDee sekalian...

Lu orang biasa tak singgah mana-mana restoran Melayu untuk makan... Tak kisah la untuk makan pagi ka.. Makan tengahari ka... Minum petang ka.. Atau makan malam... Pernah ka???

Dan tak kisah la kedai tue grand giler design dier siap ader hawa dingin lagie atau pon macam nak runtuh jer bangunan kedai tue...

Satu jer yang gua peratikan... 

Kenapa restoran Melayu cekik darah... Tak kisah la aper alasannyer ... Tak kisah la lu orang luar atau local... Tak kisah la lu baru first time singgah makan atau pun lu dah regular kat situe... Samer jer...

Mesti kalu makan kat kedai Melayu kena ketuk punya... Makanan belum tentu best, sedap atau bersih... Tapi harga macam tak percaya jer... Macam bangang la...

Tak kisah la restoran Melayu tue kat tengah bandar dalam high class punya building ka... Ataupon tepi longkang depan semak hujung kampung jer... Samer jer restoran Melayu mesti cekik darah... Giler aaa

Kenapa jadi macam nih??? Cilakak betul lar... Semua macam dah dipengaruhi oleh hawa nafsu dan setan... Tue yang letak harga macam giler... Macam bangsat... Muka kakitangan restoran Melayu plak ramai yang kelat, masam dan takder senyum...

Amik order macam nak tak nak jer... Hidang makanan pon macam hendak tak hendak jer... Kalu tak cukup sekupang pon bising... Takder tolak ansur... Kepoh lebih... Biler order makanan... Mau masuk sejam pon ader tak siap lagi walaupun kedai tak ramai orang pengunjung...

Kalo oder mee sup... Daging, udang atau sotong boleh dikira tak sampai 3 ketul jer... Bawang banyak... Serai sampai dua tiga ulas... Mee plak ader la dua tiga urat jer... Harga macam cilaka...

Kalo macam kat kedai yang femes dengan watak katun ciptaan Melayu tue.. Oder pilihan atok... Ikan cencaru digoreng kering sampai keras nak mampus... Rasa tawar .... Sup kuat rasa ajinomoto... Dan teh o ais segelas dicaj RM3 ....

Pergh... Semua nih pasai nak cepat pi Mekah balik hari ker??? Hahaha... Cilaka..

Nampaknyer kena diajar kedai-kedai restoran Melayu jenis cilakak nih... Betul... Kena diberikan pengajaran... Supaya ader akai lepas tue... Jangan pikir nak untung besar jer... Tapi servis dan mutu macam cilaka...

13 comments:

  1. Bhai,

    Isu ni dah lapok. Kat UPM dulu Kolej Kediaman ada Dewan Makan, Seratus lebih je pun untuk makan sebulan,bayar sekali dengan yuran pengajian. Breakfast, Lunch, Dinner. Sekali ada Hamba Allah gi buat MEAL PLAN - swastakan dewan makan. Bayar pakai kad. Macam HARAM. Tahun 98 nasi + sayur + Ayam +teh o ais dekat 6 ringgit!!

    Makan dekat luar pun kena sembelih. Makan ciput je, kena sampai 5 ringgit. Tapi aku respek kat kedai tionghua kat flat ikan UPM. Makan la macam nak gila, bayar 2.00, 2.50.. 3 ringgit.. Siap teh cina free pulak tu.. Tapi tu la.. tak halal. hahaha.

    aku tanya.. kenapa murah. Jawapan dia ini untuk student maa.. makan mesti mau cukup.kalau mahal nanti tak cukup makan.. lapar macam mana mau belajar pandai2. -

    Orang kita, nampak je peluang sembelih.. hahahaha.. jawapan standard- sekupang dapat kat kita buat masjid, sekupang kat kedai orang lain dia buat kuil.. so beli la kat kedai orang kita walaupun servis + harga sembelih..

    ReplyDelete
  2. Hang tau bro, ada skali tu aku kena pegi trip atas urusan kerja, naik bas, tak drive sendiri. Skali bas benti kat tepi jalan utk lunch n solat. Kat area tu ada satu tebing dan sungai, pastu ada satu kedai makan melayu ni, kecik je, kedai papan dan agak usang la. Rupa kedai tu sangat modest, tuan kedai pun nmpak modest abis, mmg tak akan bajet kedai tu bakal mencekik darah aku. Aku amik nasik sikiiit jer (makan sekadar alas perut, tak lalu sgt time tu), lauk ikan patin kecik jer sekor, telur itik sparuh, dan minum teh o ais. Hang tau aku kena berapa? Kalau tak salah aku la, ada la nak dekat RM40... gila dak? aku tanya nape mahal sgt? dia kata ikan patin tu fresh... siot la, kalo aku tau aku tak amik la lauk tu, bukan aku suka sgt pon, aku amik sbb takde pilihan lain, choice lauk dia mmg mcm sengaja nak suruh org amik ikan tu jugak... hampeh, dah la tak letak tanda harga... tergamak siot meniaga mcm tu, patut la tak kaya2...

    ReplyDelete
  3. Eh macam akau pernah pergi kat restoran tu pulak, akau tau di mana harap tak salah masa aku pergi jamban buruknya nak masuk kena 20sen. Itu baru restoran belum lagi kantin sekolah.

    ReplyDelete
  4. 4:29. Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama-suka di antara kamu. Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu.

    tak cukup darah nak tambah darah jalan mudah

    ReplyDelete
  5. ni mesti belajar dari gerombolan mamak kutty kerala mari kot ? sembelih jangan tak sembelih ,ada chance sapu & ketuk sapu daa ! ABU jangan lupa !

    ReplyDelete
  6. Kita memang suka benda mahal sebab benda murah ni low clas la bro hahaha.. :)

    Tu orang suka minyak naik barang naik sama macam orang suka BN hahaha..

    Kedai Melayu mahal, Kedai mamak pon mahal juga.. untung lagi banyak pekerja india mari bayar murah.. Ramai orang datang makan.. tu sekejap boleh buka mepayar..

    Kedai Melayu ni murah ke mahal kebiasaannya tak kekal lama ntah mana silapnya..

    ReplyDelete
  7. aku pernah kena RM 150.00 semangkok kari ayam kat salah satu beach resort kat Kuantan.....cerita lama tapi tak akan aku lupa sehingga akhir hayat ku...

    ReplyDelete
  8. gua x tau tempat lain tapi bandar gua bandar ikan patin, makan kat gerai MPT yg kadar sewanya rm300 sebulan, makan ikan kembung campur ulam dan sirap limau...rm 12.00. Tapi harga makanan di bandar ikan patin mmg sembelih punya. Tapi lu kalau makan ikan sungai ori lebeh2 ikan patin atau udang galah sungai pahang...mmg gila babi punya harga. Ikan patin muncung ori sekilo rm200. Udang galah sekilo rm 80.00. Harga ikan sungai Pahang di Temerloh mmg mahal gila. Saje je cite sket utk maklumat rondong2 yg belum penah ke Temerloh.

    ReplyDelete
  9. xpulak aku tahu ada tokeh restauran pi Mekah balik hari...? heheh !!

    w/pun xpenah berlaku dlm sejarah pelanggan call 999 sebab nak panggil polis nak buat report harga makanan/lauk pauk ni mahal hingga xmasuk akal... apa kata 1 hari.. kita sbagai pelanggan.. buat !!
    slain tu panggil skali tv3 suku panggilan skali karam vallia.. wartawan hmetro..
    jangan lupa kementerian/jabatan kesihatan !!

    aku jamin..
    restauran tu akan tutup 3 bulan..
    silap2 xakan bukak terus !!

    ReplyDelete
  10. Bhai/DeeDee semua..

    Hahaha... Ini lah masalahnyer kedai Melayu... hancuss... banyak cekik darah punya... Hahaha...

    Gua lihat cuma kedai milik orang Al Arqam jer yang okeh harganyer... malah ader yang murah sesangat... Biler ditanya.... jawapannyer aderlah "Berniaga kerana Allah Taala" ...

    Terbaek...

    ReplyDelete
  11. Meh datang la makan kat kafetaria wisma persekutuan klang, bandar baru klang, sarapan roti canai/capati rm1.00 jer, makan tengahari nasi putih + lauk ayam + sayur cuma rm4.00 jer, minum petang roti canai/capati rm1.00..minum air suam free jer, bulih minum sampai kembong..

    ReplyDelete
  12. ni..kat ukay perdana 1 pun ade 1 kedai melayu cam pundekk. makanan da la x sedap. service mcm haram..dah tu di caj mahal..kalah kedai mamak beb. ape pon kedai tu mmg pot artis gak lepak..so korang pepandai la pikir sendiri kenapa dicaj mahal hahaha

    ReplyDelete
  13. Di kedah kedai buruk2 di pekan langgar mahal2 belaka ada satu kedai kedai bumbung tin lepas sikit lampu trafik sebelah kanan [jln lama langgar tuju ke pokok sena] makan mahal sangat [tauke dan keluarga nak pi mekah naik jet sendiri!! kot] kedai kotor amat penuh lalat.
    Nasi dgn patcri nenas 1 keping rm 7.3.nasi dgn lemak rebong kosong rm 6.8 mkan 3 org rm 27 awas berjaga2 lah.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja