Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

30 October 2013

Dalang Bekalkan IC Palsu Dibongkar... Menteri? Pegawai JPN?

Bhai/DeeDee sekalian...

Pembuatan Kad Pengenalan bercip 64k (MyKad) bukan dibuat dan dibekalkan oleh lima enam syarikat lar.... Setakat yang gua dimaklumkan... cuma ader satu syarikat jer yang terlibat... Iris Technology Sdn Bhd....  Dan cip pada kad tersebut khabarnya disediakan oleh GEMPLUS (yang nih cuba lu orang tolong sama siasat aaa)...


Persoalannyer sekarang ialah...

Kenapa IC Palsu dan IC Sah samer jer kualiti dan pembekalannya....  Semacam ader orang yang jual blank card (kad bercip kosong) kepada sindiket IC Palsu nih....  Aderkah ader pihak dalam Iris Technology yang terlibat menjual dan membekalkan kad bercip kosong (blank cip) nih kepada sindiket... ataupun memang ader production batch khas untuk sindiket nih....

Aderkah ianya sebenarnya bukan IC Palsu.... tapi ianya aderlah sebahagian daripada Projek IC yang mana data-data yang ada didalam cip MyKAD tersebut telahpon difabrikasikan....

Ader dua senario yang gua dapat semak ...

1. Kad bercip lengkap dengan data yang difabrikasikan (data biometrik) tapi tiada data link-up (tidak tally) dengan sistem di JPN (iaitu tiada data kelahiran dan sebagainya)

2. Kad bercip lengkap dengan data yang difabrikasikan (data biometrik) tapi ada data link-up (tally) dengan sistem di JPN... (iaitu ada data kelahiran dan sebagainya)

Kedua-dua kes senario nih boleh lu semak ada pada semua warga asing yang memiliki kad pengenalan MyKAD Malaysia... Aderkah ini menunjukkan bahawa sindiket tersebut menjangkau sampai terlalu ramai yang terlibat (dalam JPN)..

Masa gua bertugas di Ops Alpha Two-Zero di Cagayan De Oro... ramai warga Filipinia berbangsa Sulu siap berbangga dengan menunjukkan mereka ader MyKAD Malaysia beserta dengan Paspot Antarabangsa Malaysia..... Fuh.... teruk betul lah khianatnya pihak tertentu nih sampai menggadai keselamatan negara...

Bhai... kalu ikut undang-undang ... hukuman yang patut dikenakan bagi pihak yang terlibat khianat kepada negara dengan terlibat sindiket menjual identiti kenegaraan nih aderlah hukuman mati mandatori.... Hukuman "treason" aderlah gantung sampai mati.....

Tapi... biasa la... kes perbicaraan Projek IC kat Sabah itu hari pon senyap... malah takder saper pon yang akan dikenakan hukuman menderhaka kepada negara bab isu nih.... Hahahaha

8 comments:

  1. Bhai,

    Dalam pengalaman gua yang tak seberapa bermain-main dengan teknologi smart card ni, Kalau lu dapat SDK,memang senang nak buat kerja inject data.Kalau tak ada kenalah crack, tapi benda tu boleh dibuat kalau kena dengan motivasinya (wang atau agen negara asing ke..)

    Gemplus ni company lama, sekarang dah jadi gemalto.Multinational, tapi setakat mana company ni boleh dipercayai - lu punya kabel lagi kuat kot.. boleh cek. Tapi kalau standet manufacturer ni dia boleh disclaim - dia buat cip sahaja. Application tu IRIS buat.. hehehe

    Tetapi tidak ada jaminan yang mana-mana pihak tidak akan buat backdoor untuk access cip ini. Buat la 128 bit encryption ke, manufacturer fuse ke, benda ni tetap terdedah kepada anasir luar. Kad fizikal tu tak payah cerita la. Sebijik orang boleh tiru. So jangan heran la kalau dia boleh dapat IC palsu complete dengan application dalam tu.

    Gua tak heran dia boleh bukak akaun bank, sebab verification mykad bank (banyak pakai TRICUBE- hahaha)cuma access data dalam cip. Gambar, cap jari dan maklumat lain kalau match sistem akan luluskan. Mana la ada link dengan JPN. hehehe

    Cuma - kalau ada update data dalam database JPN, itu memang kena hukum tembak. Kalau unlinked kita boleh assume ini kerja negara musuh, tetapi kalau siap data link up, memang sah kerja orang dalam. Nak kata kena hack jugak.. takkan la cikai sangat keselamatan ICT kita.. hahahaha.. ke orang yang sama padam data log aksess. tinggi clearance tu...



    ReplyDelete
  2. Buat apa bising-bising kerana ianya mungkin arahan daripada seekor pemimpin yang bermahatai@bermahashit ketika itu. Celaka lu mahataik@mahashit!!!!

    ReplyDelete
  3. kaki kelentong & seleweng makin canggih kini tambah lagi ada kerjasama pengkhianat & pembelot dalam jabatan kerajaan ,juga mana ada pegawai & pemimpin yang telus mulus ? satu dalam sejuta ? ABU jangan lupa !

    ReplyDelete
  4. amanah sudah musnah tanggungla musibahnya yang mendatang

    ReplyDelete
  5. CUKUP PELIK PENGKHIANAT PENGKHIANAT NEGARA YANG BERKUASA INI CUKUP BEBAS DARI SEGI UNDANG UNDANG.AKAN MUSNAH DAN HANCURLAH NEGARA INI SEKIRANYA PIHAK YANG BERTANGUNG JAWAP TURUT BERSENGTONGKOL DALAM HAL PENGKHIANAT PENGKHIANAT INI.TERUTAMA NYA PIHAK J.P.N.IMIGRESEN,PEGUAM NEGARA POLIS DAN JUGA TENTERA MEMAINKAN PERANAN U TUK NEGAR TANPA ADA BATAS POLITIK.TELAH TERBUKTI MEREKA YANG PENDATANG IN TUDAK KUATIR SAMA SEKALI DENGAN JPN IMGRESENT ATAU PUN PERUNDANGAN NEGARA.

    ReplyDelete
  6. ini suma salah anwar ibrahim...kah kah kah

    ReplyDelete
  7. Bhai..
    Terkini FGV( Felda ) beli Iris Technology...apakah pembelian ini, ada Udang di sebalik tanah rancangan"??? atau "ada micochip di sebalik sawit"??? atau mungkin ada teknologi sawit terkini yang disembunyikan dari para peneroka sekelian sbb para peneroka dah lama tak masuk kebun, yang masuk kebun hanyalah pekerja asing dari Bangladesh dan Indonesia...Kalau ada kawan kawan yang ada maklumat mungkin boleh jelaskan lebih lanjut.

    ReplyDelete
  8. untuk makluman IRIS technologies da xde.. skrg IRIS corporation berhad.. dan setahu aku ler IRIS da xdapat tende MYKAD since awal 2012 lagi.. skrg MYKAD da di hasil kan oleh syarikat lain...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja