Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

24 October 2013

Kes Rompak & Bunuh Di Ambank

Bhai/DeeDee sekalian..

Gua just nak bangkitkan beberapa isu berkaitan dengan insiden rompak dan bunuh kakitangan Ambank di USJ semalam...

1. Apakah prosidur operasi telah dipatuhi dalam urusan bilik kebal?

2. Apakah nama syarikat yang membekalkan khidmat kawalan keselamatan kepada cawangan Ambank tersebut?

3. Bagaimana pemilihan dan perlantikan kakitangan keselamatan dibuat oleh syarikat keselamatan. Adakah mengikut SOP yang ditetapkan KDN?

4. Bagi pengawal bersenjata, tidakkah ada semakan dibuat keatas pengawal tersebut oleh pihak syarikat dan juga KDN dalam menentukan boleh atau tidak  pengawal tersebut dibekalkan dengan senjata?

5. Bukankan pihak SB biasanya akan menyemak latarbelakang pengawal keselamatan bersenjata yang diambil bekerja oleh pihak syarikat dengan arahan KDN?

6. Bagaimana boleh seorang yang menggunakan kad pengenalan palsu boleh diterima bekerja di syarikat keselamatan dan lepas tapisan KDN serta SB?

7. Kenapa pengawal keselamatan boleh terlepas masuk kedalam kawasan pintu khas sebelum bilik kebal bank? Biasanya pengawal keselamatan hanya dibenarkan berada dalam kawasan juruwang (teller) sahaja. Dan operasi didalam bilik kebal cuma dilakukan oleh kakitangan bank yang dibenarkan sahaja. Mungkin pengawal ini mengugut mangsa dan kakitangan lain dari kawasan juruwang lagi kot?

Cadangan gua la.... Ujian berkala psikologi perlu dibuat keatas semua kakitangan kawalan keselamatan dimasa akan datang untuk mengelakkan benda macam nih berlaku lagi...  

Pihak KDN dan SB tidak boleh berlepas tangan terhadap isu ini kerana ianya menunjukkan bahawa KDN dan SB bersikap sambil lewa dalam melakukan semakan keselamatan. Bahaya kalu jadi camnie... 

Bayangkan kalu lepas nih ader kumpulan pengawal keselamatan Parlimen menjadikan semua Ahli Parlimen kita yang sedang bersidang sebagai tebusan... Tak ker giler jadinyer...

       Kad pengenalan suspek

UPDATE: Maklumat tambahan yang baru dapat kejap nih... Berkenaan dengan syarikat yang membekalkan kawalan keselamatan di cawangan Ambank tersebut aderlah:

Syarikat Securiforce Sdn Bhd yang dimiliki sepenuhnya oleh Maznah Hamid (Ketua Wanita UMNO Kedah).

8 comments:

  1. gua ada video kejadian, ngeri bai. ni shah alam sudah tidak aman keranan ramai pegawai bukit aman buat rodblok

    ReplyDelete
  2. Benda ni bukan dah lama dibangkitkan ke Bhai, alasan syarikat, pengawal warga asing orang tua atau ntah sape2 diambil bekerja ni disebabkan takda orang berminat nak kerja jadi pengawal.

    Jadi takda tapisan la rasanya kalau ko tengok pengawal bank2 tu rata-rata ko konpiden ke? buang senjata tengok betul2 ada rupe pengawal ke hohoho.. Sib baik pegang senjata.. orang cuak gak.. tapi kalau mereka ni dalah hati jahat lagi cuak bhai..

    oahyoo malaysia boleh ni macam2 jenis cerita ado..

    ReplyDelete
  3. dengar citer securiforce ni apa macam punya bala yellow kolom pun depa ambil kerja ! kdn & sb kena siasat dengan teliti ni ! ABU jangan lupa !

    ReplyDelete
  4. Sume masaalah mesti ada PUNCA
    punca @ KAPLA wajib hantam kaw kaw!
    punca @ KAPLA hancuss baru sume setel

    itu KAPLA hancuss ekor2 sume bungkus
    dlm umno ada KAPLA itu ular KAPLA
    dlm pas ada KAPLA itu belit KAPLA laa

    ReplyDelete
  5. Bhai/DeeDee sekalian...

    Citer nih panjang bhai... takkan abis dua tiga hari... nih akan jadi level telenovela yang lagi panjang dari citer Sembilu.... Hahahaha

    ReplyDelete
  6. bro c++..ade certain owner syarikat sebgini ni..depa kemut utk kluar duit jaga kebajikan pekerja..gaji ciput...dan sebagainya. sebab yg kerja ni..org2 yg dtg dari kampung..kluarga yg susah. so i.q diorg xlah sebijak mane..dats why pihak majikan senang2 je 'buli' diorg ni. bukannya apa..dulu2 aku penah kerja dkt safeguards securicore..same line la dgn securifoce nih. saje nak ambil pengalaman..and nk lihat org2 kita yg idop susah bekerja kt ctu. mungkin ada betol ape bro bgtau yg depa tak ikot SOP. sebab cerita tu gak yg aku dgr dulu2. mmg dulu2 baru bukak securiforce ni..diorg ambik je sesape yg nak kerja sane..bole kate time tu mmg 'fill in fast', sumbat je sape yg nk join haha. reason diorg time tu sebab nk bersaing cepat dgn safegurad securicor. so skang makan diri sendiri..tak tau la nk ckp camner bro

    p/s: safeguards securicor lak owner dia india tak silap. and ramai org2 india kerja sana. yg securiforce ni tak silap majoriti melayu yg bekerja.

    ReplyDelete
  7. aku penah cadang...
    tp xde sapa dgr !!

    nak pengawal keselamatan yang cekap.. sehebat/setanding PASKAU.. HUNDAU.. RGK... VAT69.. UTK dan sbagainya...
    mudah je... 2 perkara je...
    kebajikan xperlu sgt...
    1. antar gi kursus.. kaw-kaw punya.. kat Indon.. kat Thailand.. kat PULADA dan sbagainya...
    2. Gaji Basic.. mau paling tidak 5k ke atas..

    gerenti..
    usah kata org awam org gila..
    nak merompak menyamun... polis/tentera sendiri tentunya xbrani nak buat jenayah semua ni !!

    ReplyDelete
  8. Lu kata lu pandai dapat matlumat, tapi lu punya matlumat semua palsu...lu tipu semua org. Lu kata Dato Maznah punya company yang gajikan guard tembak pegawai bank tu, bagilah bukti. Wa tau sangatlah itu guard datang dari company lain tah tenuk. Lu tanya lah sama itu Amnank sapa dia punya kontractor utuk kawalan keselamatan. Lu main suka2 tuduh org. Lu ingat lu sapa..brani lu kasi taruk sinilah mana lu dapat itu info. Lu lagi baik tutup ini blog dari taruk maklumat tipu. Lu kata government tipu, tapi lu lagi besar punya penipu hanya ambil kesempatan untuk dapat publisiti murah. Hoi kawan lain kali siasat dulu sebelum buat kenyataan. Jangan sampai lu punya kepala pecah nanti.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja