Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

05 April 2015

Ada Sahabat Tanya ...

Bhai/DeeDee semua...

Ader sahabat tanya gua... Boleh ker helikopter meletup diudara walaupun bukan disebabkan oleh bom? Mmmm.... nak menjawab bab nih gua bukanlah expert dalam helikopter ... tapi boleh la serba sikit gua jawab kot....

Hahaha.... camnie....

Aper sajer pesawat udara boleh meletup di udara (mid-flight) walaupun tanpa ader unsur-unsur bom... Ini boleh berlaku atas beberapa sebab....

1. Dalam kes pesawat udara Hindenburg... gas hidrogen yang digunakan dalam Zepplin tue mudah terbakar dan ini penyumbang utama ianya meletup dan terbakar.
2. Dalam kes pesawat berkawalan radio (RC) sama ader helikopter, multirotor, plane .... pesawat boleh meletup diudara jika berlaku power burst pada bateri Lithium Polimer (LiPo) ... gua ader dua pesawat kawalan radio yang musnah akibat dari bateri LiPo nih....
3. Dalam kes helikopter / kapalterbang biasa, pesawat boleh meletup jika berlaku kebocoran pada saluran minyak pesawat (Jet A1) dan terkena pada enjin atau peralatan elektrikal... Litar pintas juga boleh menjadi penyebab pesawat meletup diudara...

Tapi.... kiter kena tengok camana ianya meletup.... dalam kes nombor 3, letupan hanya akan menyebabkan bunyi dan kebakaran sahaja dan tidak akan menyebabkan pesawat tue berkecai ... tentang cebisan pesawat yang berterabur sana sini tue.... semuanya akibat daripada kedudukan altitud pesawat...

By the way... gua dah biasa naik pelbagai helikopter dari yang well maintained sampai la yang langsung takder buat maintenance.... Hahaha.... gerun tue ader la... tapi pilot helikopter biasanya tahu camana nak buat autorotation kalu berlaku malfunction pada enjin pesawat... Pernah skali masa kat Bulgaria (awal 90'an) heli yang gua naik tue (kalo tak silap helikopter brand Kaman) loss power pada ketinggian 3000 kaki .... drop macam biji Sycamore berpusing-pusing jer heli tue dari ketinggian 3000 kaki tue (secara autorotation)... tapi dek kerana kecekapan pilot Russia yang handle tue (dan jugak takdir Allah Taala)... lebih kurang 500 kaki dari paras laut idup balik enjin helikopter...

Aper-aper pon .... Takziah buat keluarga Jamaluddin Jarjis...... oh yer....errp.... TNB taknak bagi aper-aper komen ka bekas bos dier sudah meninggal dunia??

3 comments:

  1. nama jamaludin jarjis ni dulu gua xberapa nak kenal sgt.. hanya apa bila terbaca posting di tukartiub dulu... tentang jarjis menjarjis

    http://tukartiub.blogspot.ae/2013/05/jangan-menjarjis-jarjis.html
    http://tukartiub.blogspot.ae/2008/11/memperkaya-bahasa-ibunda-kempen-bahasa.html

    ReplyDelete
  2. ada hikmah yang tidak kita tahu ada yang kita nak tahu tapi tak dapat tahu
    satu saja yang kita tahu bila jadi macam ni baru tahu hari tu sapa dalam heli tu .....
    kalau tidak kita pun tidak tahu

    ReplyDelete
  3. Rasanya macam Big Mama yang naik semasa PM Najib kat Hawai. PM Najib balik sbb banjir besar n Big Mama pusing dok shoping, sampai bangkok PM Najib ambil............abis cerita ........mungkin juga DS Dr. yang nai pesawat tu.............tapi Sahidan Kasim x berani jawab kat Palimen siapa yang naik pesawat tu.................dunia 69 ............tipu dan auta ......yg penting nafsu puas..........dan rasa bangga.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja