Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

25 April 2015

Apa Itu Ulama?

Bhai/DeeDee semua...

Gua dah lama tau perkara nih... terutama sekali citer pasai Imam Nawawi r.a .... Sekadar nak kongsi video ini... Gua sokong Asri Zainal Abidin punya point ikut tajuk.... Tak semua point dier gua terima atas alasan ader khilaf... Jadi... itu citer lain....

Just tengok video nih dan kenalpasti orang yang lu rasa ulama tue layak tak dipanggil ulama...




Ader paham ka???

2 comments:

  1. Coba cari dgn sjujur sjujur2 sjujur7nya jwpan kpd soalan ini?

    Adakah nabi2 as trmsuk lah nabi SAW "terFIKIR" & "meRANCANG" utk mnjd nabi??

    Adakah nabi2 mncari institusi-ORGANISASI-syalibus2 yg dimaktubkan oleh ssama mnusia???

    Adakah nabi2 as itu mnjd nabi setelah mndpt "pngIKTIRAFAN" dewa-raja-kaisar-UNESSCO???


    DAN...


    Nabi pula bersabda : "Ulamak itu-WARIS-nabi2"

    Sjujur sjujur2 sjujur7nya apakah yg dimaksudkan sbg "WARIS" itu?

    Apb sudah TERANG...bhw nabi2 as tidak tidak & TIDAK pernah mngambil pngIKTIRAFAN drp sesama manusia dewa-raja-kaisar-INSTITUSI-organisasi-MA-PhD-apco-UNESSCO-dsbnya, barulah jls dan TERANG maksud "WARIS" yg mrk/nabi2 wariskan itu..

    Sbnr2 ulamak itu....haus yg tramat2 "HAUS" yakni kehausan sbnr7CAHAYA-HAQ-KBNARAN

    Oleh krn sbnr2 ulamak itu trsgt2 lg teramat7HAUS kpd sbnr7CAHAYA-ygHAQ itu dia dpt "MERASAKAN" tahap dahaga-KEHAUSANnya itu tlh mewajibkan wajib wajib & WAJIB bg nya bnar7meWARISI sbnr7-jln-LURUS yg tlh diterokai oleh nabi2 as itu..

    KERANA..

    Kerana bnar7meWARISI jln-sunnah-nabi2 as itu dia tidak & TIDAK akan merujuk kpd laluan2 dewa-raja-kaisar-ORGANISASI-institusi-MA-PhD-APCO-unessco dsbnya, yg sudah PASTI mnjanjikan "GANJARAN-title-pangkat-gaji-UPAH" yg lumrahnya GLAMOR serta lumayan..


    KERANA..dia,

    Dia juga insaf serta bnar7MEWARISI sbnr7makna/ERTI/definasi ayat2 TUHAN nya ini sama sprt bnar7dapat MEWARISI khidupan sluruh nabi2..

    Mrk dtg dgn sbnr7CAHAYA KBNARAN....sbnr7CAHAYA-CINTA-kaseh-SAYANG

    "Aku tiada mminta GANJARAN-pangkat-upah, krn upah-GANJARANku hanya dsisi'ALLAH TUHAN smesta alam" (29;109)

    Itulah

    Itulah sbnr7ulamak "PEWARIS" nabi2 dgn ciri2 FUNDAMENTAL yg tlh bnar7 mrk WARISI


    Nota:

    Sbnr7ulamak pewaris nabi2 tidak & TIDAK ssekali "kehausan" MA & PhD...Jordan Mesir dll

    Sbnr7ulamak pewaris nabi2 tidak & TIDAK hingin samaskali dipanggil/dipuja2 sbg ulamak..

    Mrk hanya & HANYA "dahaga"kan sbnr7CAHAYA KEAGONGAN-TUHAN demi kbnaran serta keadilan LAMBANG "CINTA-kaseh-SAYANG" mrk kpd ummah ddlm mncari seindah7 smutlak7 KEREDHAAN ALLAH..

    "Bihablim mina'LLAH wa hablim minannas.."

    ESOS projek BALAK??...he he he ulamak HANYA suka "memberi" bukannya penyonglap?

    ReplyDelete
  2. Salam n very very sorry..

    Ayat yg kat atas tu tersilap bukan (29:109) yg BETUL nya (26:109)

    Maaf sorry..wslamm

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja