Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

29 October 2012

Metafora Itu Bermaksud Kiasan

Bhai..... Gua sibuk... betul-betul sibuk... sampaikan takder masa nak on komputer... abis kuat gua rujuk dan approved komen guna tepon keluaran syarikat jual buah epal yang chabok tue... hahaha.... susah nak akses kepada komputer... jadi susah nak balas komen mender... hahaha...

Aper pon... gua amik tau gak aper yang berlaku.... hahaha.... bab Sultan dan Raja takut nak komen dan bising mender pasai Chua Soi Lek tue... gua dah maleh nak citer... sebab nampaknyer... memang terbukti... takder satu pon Sultan dan Raja yang berani angkat muka dan panggil Chua Soi Lek tue kasi warning ker mender ker....  Sultan Johor pon senyap jer....  Cer kalu orang Melayu yang buat benda macam nih.... macam kes AdukaTaruna itu hari... berjujuk orang kat Johor mengamuk... dengar citer bakal Sultan masa tue pon murka ... tapi kali nih... takder murka mender pon....

Itu citer kita carry forward lain tahun.... hahaha.... lagipon.... Agong takder kat Malaysia... pi Mekah... buat Haji katanyer.... errr.... ramai yang folo dier gua diberitau... hahahaha... yer la... bender sponsor.... ramai la yang ikut pergi... (ini bukan menghina atau menghasut aaa.... ini realiti.... sila semak kat Jabatan Imigresen)

Aper yang gua nak citer ialah... pasai.....ader puak-puak tue yang tak tahu membaca kenyataan berbentuk kiasan.... metafora.... hahaha.... lawak aaa...  Orang Melayu yang terkenal dengan bercakap dalam bentuk berkias pon ..... ader pihak yang tak reti nak interpret... hahahaha... lawak... tue yang mengelejat ... mengelupur tue...

Orang citer lain... diorang terkejut dan bawak citer lain.... orang citer A... dan ramai tahu yang orang tue citer A.... tapi puak-puak bangang nak mampus nih... diorang paham citer B plak.... hahahaha... lawak.... lawak... agak-agaknyer pasai terlebih emosi kot... hahaha.... pasai kapla tue banyak ketat kot... pasai tue la tabley nak berfikir secara rasional.... tabley nak berfikir secara waras... tabley nak baca kiasan.... tabley nak interpret metafora..... kesian....

Kata belajar tinggi... hebat... berdozen-dozen buku, novel, majalah, makalah dan almanak dibaca... tapi... hahaha... biler mentafsir statement... terus emo.... hehehehe... tue yang jadi lagi keliru... hahaha.... yang lagi best tue.... diorang masih lagi khayal dengan sokongan juak-juak pembodek yang berlingkar berkeliling.... hahaha.... sampaikan.... siap tuduh citer A yang dicerita dan dipahamkan oleh semua orang lain tue aderlah salah.... sebab takder bukti... walhal... bukti berlambak depan mata...  itulah cerita A... wayang A yang sekian lama hanya citer A... takder B dan C atau D.... hahaha.... tapi puak-puak nih... biasa la... susah nak terima hakikat... susah nak paham.... diorang cuma paham citer B jer... iyerla... sebab citer B tue bos diorang yang citer.... mesti betul tue... sebab bos yang cakap.... hahaha... bos mana pernah salah.... hahahaha

Mampuih.... hahahaha .... gua nak citer nih... Metafora tue bermaksud kiasan la ..... kalu tak tau... pi belajar... jangan perasan diri dah bagoosh.... gua sendiri pon masih belajar lagie.... hahahahaha

5 comments:

  1. dalam penyampain baik tak payah kiasan, straight to the point je ^^

    KLIK murid orang asal ditampar kerana tidak baca doa

    ReplyDelete
  2. new hope

    kalau tak berkias nanti kena cekup... papagomo boleh la "straight to the poen" pasal polis/kdn/mcmc takut dengan dia... hahaha...

    Rais Yatim pun kecut teloq tak berani ambik tindakan.. muakakakaka...

    ReplyDelete
  3. Bhai C++;

    Metafora maksudnya gabungan antara Metal dan Flora.

    Puak2 bangang mesti percaya punyalah apa yang gua terangkan nih....!!!!

    ReplyDelete
  4. Bhai New Hope...
    Cakap kiasan pon diorang tak paham... lu ingat cakap direct diorang pahamker... hahaha.... diorang cuma paham RM.. RM... jer... hahaha

    Bhai ISA...
    Hahahaha.... sudeyy semestinyer... hahaha...

    Metal + Flora = Metafora.... hahaha... itu samer macam Nescafe + Ketum = Nestum.... hahahaha (gua pinjam metafora Fendi Ronasina)... hahaha

    ReplyDelete
  5. Sabor yob sabor... jangan la dimarahkan lembu-2 tu... dah lembu apa sangat dia tahu, kan?

    Kita tahu lembu tahu makan, minum, tidur saja. Kiasan, metaphora, sarcasm, read between the lines, bagai, mana la lembu akan paham.

    So be it.. give em a break... haha!

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja