Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

27 October 2012

Boleh Atau Tidak Boleh Ditegur?

Bhai.... bagi sesiapa yang memang rapat dan selalu berada dengan jamaah PAS.... memang tahu bahawa  ada pemimpin PAS yang boleh ditegur jika terkhilaf.... tapi.... dalam masa yang sama juga ... ramai pimpinan dalam PAS yang tidak boleh ditegur walaupun terkhilaf...

Budaya tegur menegur ini sebenarnya adalah satu budaya didalam kaum Melayu...  tapi... kadangkala .. kerana sikap besar kepala... ego... rasa hebat.. maka ramai yang tidak boleh ditegur...

Persoalannya... boleh atau tidak boleh ditegur mana-mana pemimpin dalam PAS??? Kalu tanya gua... selama gua dah terlibat dengan PAS sejak dari tahun 1985 lagi.... terlalu ramai pimpinan PAS terutamanya yang "kununnya" tinggi ilmu agama mempunyai sikap tidak boleh ditegur...

Bila ditegur.... maka akan terkeluarlah beberapa hadith dan ayat Al Quran untuk menjustifikasikan tindakan mereka....  walaupun hadith dan ayat Al Quran itu dibacakan tanpa mendalami hakikat dan makrifat serta mantiknya ayat tersebut...

Sebagai contoh... dalam banyak perkara.... salah seorang pemimpin PAS yang susah untuk menerima teguran walaupun ianya baik (dari segi politiknya mahupun dari segi sosialnya) adalah Hadi Awang... Telah banyak teguran dibuat... tetapi semuanya seperti mencurahkan air kedaun keladi... malah pernah terjadi Hadi Awang meninggikan suara terhadap orang yang menegurnya.

Sikap sebeginilah yang akhirnya menyebabkan ramai lagi juak-juak pemimpin PAS (yang kuat mengampu dan membodek) sanggup pula lebih sudu dari kuah... bila kita menegur pimpinan... juak-juak inilah yang lebih mengamuk... memarahi orang yang menegur... walaupun mereka sendiri tidak tahu biji butir isu yang sebenarnya...

So... seperti saranan Mohd Asri Zainul Abidin... bahawa jika berterusan sikap tidak boleh ditegur ini berleluasa.. maka mungkin satu masa nanti... Pimpinan PAS akan menjadi seperti Ayatollah... langsung tak boleh ditegur dan dikritik...

Alasan wala', thiqah.... menegur dalam saluran yang betul semuanya menjadi mainan juak-juak dan pimpinan PAS...  sedangkan para sahabat Rasulullah S.A.W pun biasa ditegur secara berdepan oleh para rakyat....

Contoh terbaik bagi isu tidak boleh ditegur nampaknya terpancar dari kenyataan Ketua Penerangan Ulama PAS, Nik Muhammad Zawawi Salleh yang jelas menunjukkan bahawa memang pimpinan PAS tidak boleh ditegur... Apalah tidak boleh Nik Muhammad Zawawi Salleh menerima sahaja komen dan teguran Mohd Asri Zainul Abidin dan berjanji akan berubah sekiranya terdapat melakukan kesilapan sebegini...

Bukankan lebih baik sekiranya Ketua Penerangan Ulama PAS ini mengambil sikap terbuka dan menerima komentar bekas Mufti Perlis ini...

Namun bila keluar kenyataan dari mulut Ketua Penerangan Ulama PAS ini, ianya memperlihatkan sikap langsung tidak mahu menerima komen dan kritik walaupun daripada sesiapa sahaja... sikap sebegini amat gua kesalkan... dan pada gua ... ini melambangkan sikap sebenar pimpinan PAS...

Sudah lebih 25 tahun gua terlibat dengan PAS.. dan gua cukup tau aper sebenarnya sikap ramai pimpinan PAS.... lu orang tak payah la berlakon... gua bukannyer hanya duduk dibangku ahli biasa sahaja... malah pernah duduk dikerusi pimpinan juga..... dan gua cukup tahu...

7 comments:

  1. gua ingat lu x nak komen psl teguran Dr Asri nih. Bila gua baca respon dr pimpinan PAS, maka betullah teguran Dr Asri tu...hahaha..baru jentik sket dah meroyan. Bknnya nak perbetul kesilapan tapi dok cari alasan dan menyalahkan org yg menegur. Sabor je la. Gua kalau nak cite pengalaman gua dgn org2 politik ni...gua kena buat blog gua sendiri...hahaha...apa pun bro...lu kasi hantam kow2 punya sama dorang...bukan benci tapi sayang...hahaha

    ReplyDelete
  2. Bro c++..aku antara org yg setia mngikuti pkmbngan blog ni..tp setiap hari aku tnggu lu update psl demo anti chua soi lek oleh PAS yg lu pnh ckp xmgkin akn brlaku dgn teori PAS dambakn jwtn dan skongan MCA sekiranya berlaku krjaan cmpuran UBN+PAS...adakah teori bro cuma berpaksikan emosi semata2?..sama sprti isu you tube hina Nabi Muhammad S.A.W yg bro jgkakan akn digunakan pihak krjaan utk mnyekat Youtube sekaligus mngehadkan pnyebaran maklumat brkenaan politik tnh air kpd rakyat..benarkah mklumat risikan bkt aman yg slalu bro c++ canang kpd pmbca blog slma ni..mohon pncerahan bro c++

    ReplyDelete
  3. Bhai BunBinBan...

    Hahaha... Gua sajee jer tunggu jentik tue... Hehehehe

    Bhai Aku Keliru...

    Nanti gua tulis story pasai demo tue... Bukan takmo nak komen mender... Hahaha... Sabor sat aaa...

    ReplyDelete
  4. Bro, pada gua pas dan umno tak banyak beza dari segi mentaliti pemimpin dan penyokong ortodoks mereka. 99% boleh dikatakan sama. Cuma dari segi pemakaian dan amalan agama ada sikit perbezaan antara keduanya.

    Kebodohan serta daya berfikir 110% sama aje.

    ReplyDelete
  5. Saya tak pelik dengan sikap diaorang tu, kalau cakap pun ana/anta (arab lah katakan) dan lupa bangsa sendiri (nanti kata assobiyah pula tapi dah lupa ke ada ayat yang menyatakan dijadikan manusia ini berbangsa bangsa. Walau pun mereka ini rasa diri mereka nak jadi arab perangai melayu tak boleh buang beb...besar diri, tak boleh ditegur dan semua tahu dan paling best nya orang lain semuanya bangang dan dirinya sendiri sebenarnya yang paling bangang, Pinjam ungkapan orang tuuuuuuuu. Seperti tuan juga, saya berkesempatan menjadi AJK Cawangan, Kawasan, Negeri dan Pusat dan adalah benar kalangan mereka ini memang tak boleh ditegur. Walau pun bidang tersebut adalah kemahiran kita (20/30 tahun dlm bidang tsb) mereka tetap rasa mereka lebih tahu. Yang jelas tiada apa yang dapat mereka lakukan kerana bukan bidang mereka hinggakini. Mereka suka iku ikut atau tiru tiru tanpa ada pengetahuan asas dan khusus bidang tersebut. Selepas 19 tahun bersama PAS saya lebih senang menyumbang idea pada parti lain dalam Pakatan dari terus berada dalam kepompong ulama tak boleh ditegur dalam PAS tetapi tetap bukan untuk UMNO.

    ReplyDelete
  6. http://thecybersniper.blogspot.com/2012/10/perak-kalau-nak-kalah-sila-jemput-muka2.html

    ReplyDelete
  7. Usual suspects, bro... tu dah barang tentu. Hantu ni mana-2 siot! Kalu ulamak pun tak gentlemen, tu kureng akhlak/adab la tu orang. Kita tak kira la dia punya jubah, serban, ilmu agama dia tinggi, solat tak pernah tinggal ker apa pun. Yg penting karektor dia mesti hebat mirip Nabi s.a.w.... Bukan Nabi tahu semua, atau nak buat semua, atau, nak ambik political mileage atas usaha orang lain terutama kawan sendiri (members). Ada ker? Dia buat mana boleh dia buat sendiri. Yg tak boleh yg dia tak tahu ada ker dia pandai-2 nak buat gak.. No. Dia lagi bagi green light untuk orang lain sama-2 menyumbang buah fikiran, kederat, usahasama!

    Gua kinda setuju Ahmad tulih tu PAS ni 'berhantu' gak. Tu pasal ulamak yg ada dlm PAS kena pro! Just do yer jobs & let's orang lain yg lebih tahu do theirs. Jangan la jenis ulamak ni pun nak menyibuk, kalut nak ambik kesempatan/ nama atas hasil kerja orang lain lak! Tak tahu buat cara gentlemen & just give credits kat orang lain (umarak, ahli bidang lain) yg sama-2 mengejar objektif parti bersama!

    Kalu dah silap, tak reti tu be a gentleman... terima tunjukajar/kritikan membina. Hand to hand kita boleh tumbangkan hegemoni pimpinan 'gila kuasa' .. bit by bit.

    The bigger picture... kita mesti mau tumbangkan dulu setan dikenali di pucak kuasa tu dulu! Ramp 'em U-BN down! PAStu kita revolve orang PAS lak for the better.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja