Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

22 March 2013

Beli Insuran

Bhai.... Skrang nih ramai puak-puak Sultan dan Raja dah mula beli insuran.... hahaha..... memang lawak la bhai... semua sudah cuak... semua sudah kecut.... hahaha... nak buat camana bhai... kalu tarak beli insuran kalu.... ader chan terbongkang nanti.... hahaha....

Beli insuran takper... biasa la tue bagi puak-puak Sultan dan Raja nih..... dah memang tabiat diorang camtue... sejak berzaman... sejak Sultan dan Raja semua sudah tarak ader keberanian lagi.... keberanian dari segi aper aaa.... hahaha... keberanian dari segi menerima hakikat realiti...

Sori... artikel nih bukan nak menghina dan memperkecilkan puak-puak Sultan dan Raja.... tetapi sekadar menceritakan hakikat realiti apa yang telah dan sedang berlaku...

Pada awal kurun ke 16 .... Puak-Puak Sultan dan Raja yang dahulunya kuat dan berani... semakin menikus... bukan kerana tidak cukup para sentri dan askar.... tapi.... telah dilembutkan dengan mengambil fikiran bahawa lebih baik menyerah diri dalam keterpaksaan daripada menuntut hak mereka yang selayaknya....

Sebab itulah selepas kejatuhan Empayar Melaka.... puak-puak Sultan dan Raja nih semua mula mengambil tindakan membeli insuran.... beli demi untuk meneruskan kelangsungan peribadi mereka... beli insuran untuk diri mereka... tetapi membiarkan rakyat terkontang kanting....

Beli insuran dengan Portugis.... Beli insuran dengan Belanda.... Beli Insuran dengan Inggeris.... Beli Insuran dengan Jepun..... yang paling ketara sekali aderlah pembelian insuran oleh puak-puak Sultan dan Raja nih daripada Inggeris (British) dan Jepun...

Demi untuk puak-puak Sultan dan Raja nih hidup senang.... terpaksa la beli insuran dari British dan Jepun... sebab itu la lu takder dengar dalam sejarah ader mana-mana puak Sultan dan Raja yang dikenakan hukuman bunuh atau diperangi... kalu ader pon... yang itu aderlah yang takmo nak amik insuran...

Yang mana tak amik insuran... dibuang ke pulau Seychelles ....hahaha.... dan kini... budaya beli insuran pon masih lagi dibuat... tapi kali ini dengan cara yang lagi bijak.... hahaha... beli insuran dari kedua-dua belah pihak....  kira macam untung sabut timbul... untung batu tenggelam lar..... hahahaha....

Hahaha.....insuran nih tak dijual kat TOKIO MARINE la bhai.... hahaha.... tapi gua rasa lu boleh paham dan tangkap aper maksud citer gua nih..... HAHAHAHA....

Lawak kan....

4 comments:

  1. depa dah start beli insuran masa kena dengan mamak kutty kuturunan si kitul hahaha !ABU !

    ReplyDelete
  2. oh, cite dewa2 plak? kalu gua jd ejen insuran, gua cnfirm kasi mark up rege itu insuran nyawa, pasal darah dorang rare, bukan kaler merah cam kita...kahkahkah..

    yang dewa muda dok puji pas, bpak dia tengah gering ke, bhai? gua tak tau, dengar cite la. kalu dah tahap tu, insuran nyawa pun tak buleh beli, walau harta setinggi gunung... ironik.

    ReplyDelete
  3. Bhai Amuraria...
    Hahaha... diorang bayar premium berapa aaa... hahaha... ker FREE jer... sebab pow agen insuran... hahaha

    Bhai/DeeDee Anonymous...
    Dewa kalu dah start beli insuran... maknanyer... ader chan la tu...

    Citer pasai yang itu... hahaha... skrang dengar citer pakai live support... takper... malaikat maut tak jauh mana... ader kat sebelah jr...

    ReplyDelete
  4. spesis yg tk pernah rasa berpeluh sbb nak cari makan, tk pernah guna kederat sendiri utk capai impian.

    Diaorg takot maa, korang kan nak tamatkan speses beban tuh. WA

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja