Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

03 May 2018

PRU14 Milik Siapa?

Bhai/DeeDee semua...

Dijangkakan BN akan membelanjakan sekitar RM 2 billion paling kurang pada kempen PRU14 ini.... itu hanya berasaskan kepada bahan kempen (konvensional dan elektronik)... ianya tidak termasuk kos-kos lain yang bersangkutan dengannya. Dari mana BN mendapat modal tidak perlulah kita persoalkan.

Pakatan HARAPAN pula dijangkakan akan membelanjakan sekitar RM10 hingga RM17 juta manakala GAGASAN SEJAHTERA yang dikuasai oleh PAS pula dijangkakan membelanjakan sekitar RM10 hingga RM15 juta...

Takper la.. bukan tujuan kita nak membanding-bandingkan kos kempen dan sebagainya... cuma dari apa yang kita dapat lihat, kos kempen dari BN amatlah besar... Ini kerana PRU14 ini adalah satu PRU hidup mati buat Barisan Nasional.. Mahu tidak mahu demi kesinambungan politik dan kuasa, modal yang besar perlu dilaburkan.. Tidak pilihan lain... do or die .....

Jika peratusan keluar mengundi lebih dari 93%, maka peluang untuk Pakatan HARAPAN memenangi banyak kerusi Parlimen dan seterusnya membentuk majoriti mudah adalah cukup besar.... Tapi dengan strategi yang ada dibantu oleh SPR... BN boleh dengan mudah memastikan kemenangan dipihak mereka jika peratusan keluar mengundi dari pijak luar... aper pon. . keputusan ditangan pengundi... jangan biarkan peratusan keluar mengundi bawah dari 80% ... kalu bawah 80% masak la bhai.... senang-senang kena main....

So kali nih punya PRU14 adalah milik siapa? milik team yang modal besar ka atau team yang prihatin rakyat? Masalahnua selama nih rakyat Malaysia hanya memilih team yang bermodal besar... sebab tu la selama lebih 60 tahun... BN still menang besar... tak pernah kalah-kalah diperingkat Persekutuan...

Tambah pulak BN memperkudakan semua agensi-agensi Kerajaan... dan semua media diorang kawal... memang la nampak hebat BN selama nih walaupun segalanya pincang... Tapi tak boleh salahkan BN semata-mata... Pembangkang pon selama nih cacamarba... tak sepakat... semua rasa macam depa tu hebat...

DAP rasa depa hebat... PAS rasa depa hebat... PKR rasa depa hebat... walhal semua level cap ayam ja.... BERSATU pon rasa hebat.... tapi still cap ayam ja sama macam AMANAH..... hahaha

WARISAN lain sentimen dier bhai... itu sentimen kenegerian... itu sentimen kedaerahan.. itu sentimen polarisasi ...... lain impak tue... hanya kuat atas sentimen ja... lain tarak pon... tak hebat mana pon...

Jadi kesimpulannya... semua ini bergantung kepada pengundi... bengong kalu BN tetap akan memerintah...  bangang kalu BN masih tetap pegang Persekutuan... semua terletak kat tangan pengundi...

Hahahaha

4 comments:

  1. U...we all dpt baju batik...u ada? hahaha.....undi BN la camni

    ReplyDelete
  2. U...we all dpt baju batik...u ada? hahaha.....undi BN la camni

    ReplyDelete
  3. ya, BN terlalu byk budget...
    cuma musykil, budget pilihanraya guna poket siapa atau kocek apa...

    ya, BN kontrol semua media utama m'sia
    mmg sgt terang & jelas, ketidakadilan & ketidaktelusannya...

    ya, BN punya peluang yg besar utk terus bermaharajalela
    hanya Allah yg dapat izinkan supaya kita lepas dari cengkaman pemimpin yg kejam...

    sedihnya pada rakyat yg masih mudah dibeli
    terus sokong kemungkaran....

    haishhhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman Tun M dulu dia dapat dana dari mana.. tak kurang hebat gak pada zaman tu..takmau tanya ka??

      Labu

      Delete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja