Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

12 June 2013

Kecut Perut

Bhai.... banyak benda dalam hidup gua memang memberikan satu perasaan "kecut perut" ... daripada buat "bungee jumping"... "roller coaster"... "sky diving" .... "paramotor" sampailah kepada "scuba diving" ..... Hahaha....  Dan hari nih gua takmo citer pasai politik... tapi gua nak citer pasai "sky diving"

Gua ader ikut kawan buat "sky diving" secara tandem di Kedah dulu pada 1991 .... memang best... terjun dari ketinggian 13 ribu kaki.... memang cuak... memang gayat... memang kecut perut.. hahaha.... tapi pasai secara "tandem" .. takder la kecut sangat... pasai yang bantu kiter tue OTAI skydiving...

Then... sekitar 1993 ... gua "dikerahkan" untuk menjalani satu latihan "parachuting" di Ipoh oleh Agensi.... guna parachut bulat tue....  seminggu jer guna parachut bulat.... lepas tue beralih kepada parachut segiempat.... hahaha... senang sikit nak kendalikan.... tapi cuak jugak.. sebab terjun dari ketinggian 5000 kaki .....  berapa second jer dier amik masa untuk sampai ke tanah...... hahaha ...

Total latihan .... 2 minggu lebih.... penat.... dan takut.....  parachut kena lipat sendiri... ikut arahan...

Then...... sekitar 1994 ... gua diarahkan menjalani latihan pandu arah waktu malam di sempadan Kelantan/Perak .... naik C130 pukul 2 pagi... dan dicampakkan ke tengah hutan ntah mana ntah dan kena sampai balik ke sasaran yang ditetapkan pukul 10 pagi.....  8 jam jalan kaki redah hutan, paya, bukit bukau dan gunung... untuk sampai ..... dengan perut lapar tak tau la nak cakap... sambil bawak parachut tue balik....... hahaha...

Tapi... yang paling best.... biler gua diarahkan untuk buat latihan HALO (High Altitute Low Opening) dan HAHO (High Altitude High Opening) di Kelantan pada 1995 ... total latihan sebulan.... hahahaha... inilah yang paling mengancam... paling kecut perut.... mana taknyer... kena terjun dari ketinggian 30 ribu kaki paling kurang..... hahahaha... best...  bagi HALO... parachut kena bukak pada ketinggian 2500 kaki kebawah... dan pernah gua buat pada ketinggian 1000 kaki...

Bagi HAHO plak.... biasa bukak parachut pada ketinggian 25 ribu kaki.... tak lama pon... sekitar 8 saat jer lepas terjun pada ketinggian 30 ribu kaki... Hahaha...

Skrang nih... pada usia lebih 40 tahun.... hahaha.... dengan perut yang dah "single pack" .... hahaha..... gua rasa gua dah tabley nak buat maneuver macam tue lagi.... hahaha..... sebab dah jadi "Abang Roy" ... jadi susah la gua nak buat benda tue... melainkan keadaan terdesak lah sangat.... hahahaha...

Aper-aper pon.... kepada sesiapa yang ader pengalaman "skydiving" .. mari kongsi komen lu kat sini.... hahaha...

Oh yer... sebelum gua terlupa... itu hari ader sorang pengomen yang tanya aderkah Malaysia memantau keadaan di Syria.... Hahaha... sori aaa.. lambat bagi respon.... Memang ader... Agensi gua ader operatif yang memantau di sana....  Malah sudah ader directive untuk memindahkan rakyat kita disana jika keadaan tidak lagi mengizinkan dan selamat... dan tentang operasi menghalang Israel tue... hahaha... memang ader operatif yang bertugas.....

6 comments:

  1. Bhai,

    Bab airborne ni gua ada sikit musykil sampai sekarang... kapal terbang berfungsi dengan baik dan takde masaalah pun tapi kenapa lu p terjun dari kapalterbang tu aar...org gile je buat kerja tu...hahaha... macam geng harimau berjuang dan anak panglima hitam

    apakata lu naik motor lepas tu lompat stan berguling-guling atas jalan... hahaha

    ReplyDelete
  2. Bhai, lu pakai baju bleh lah letak lambang air borne tu...hahahaha. Ada elaun tu...

    ReplyDelete
  3. Salam C++

    Naik kuda. Perut single mingle akan jadi macam budak baru baligh. Kahkahkah.

    Seriously, itu sifu kuda Yong. Dia kata dulu dia boroi. Tapi Yong tengok okay jer. Ngorat budak sebaya anak dia lagi…Hahaha..

    ReplyDelete
  4. jangan lupa pesan nabi kalau dah 40 tak mahu berubah lagi banyak susah la itu manusia.hidup dengan kenangan manis n pahit berlalu setiap 10 tahun tanpa disedari tau tau dah tua dah itu pun kalau Allah izinkan

    ReplyDelete
  5. Bhai C++,

    cerita bab torojun dari langit ni tak banyak gua boleh kongsi... sebab tolur gua gerenti masuk ke dalam tak pun tinggal sebelah... tapi ada la kawan gua tu... ada satu kali tu masa torjun tiba-tiba angin kuat terus overshoot sangkut kat pokok...tapi yang paling kelakar dang mengerikan masa torojun dok dalam APC, ramai pulak tu, hang tengok aku, aku tengok hang, semua control hensem......bayangkanlah bhai kalau payong tu tak kombang walaupun tak tinggi mana...

    ReplyDelete
  6. bhai,

    gua ada kawan rajin buat base jump kat belakang bt caves tu. dia selalu ajak gua tapi tgk gaya dia terjun tu, kalau org letak pistol kat kepala gua pon, gua sanggup dari terjun base ni. giler!! hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja