Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

17 June 2013

Disebalik Isu Kuota Haji

Bhai... kali nih... gua nak citer tentang disebalik isu kuota haji....  gua faham kenapa ader kuota Haji... gua tak salahkan isu nih.... tapi.... gua cukup pelik... sebab benda nih dah bertahun-tahun berlaku..... kuota haji untuk muasasah selalu tak cukup... siap dipotong lagi kuotanyer... tapi kalu nak pegi guna pakej.... bayar lebih... bila-bila pon ader kuota... walaupon last minit dalam kurang seminggu pon boleh dapat kuota lagi.......

Macam ader main jer.... Benda nih gua nampak sendiri... benda nih gua alami sendiri... gua daftar untuk ke Mekah... dapat untuk tahun 2032 ... Wahlauwei.... ini kalu ikut muasasah lar..... tapi pegawai urusan haji tue cakap... kalu ader duit banyak... baik amik pakej.... nak ke Mekah tunaikan Haji tahun ini pon boleh.... kuota banyak lagi.... Takder hal...

Lagi satu... kalu lu orang nak tau.... ader satu lagi kuota yang banyak untuk naik haji nih.... kuota VVIP... biasa boleh dapat melalui kabel dengan menteri, ahli parlimen atau adun..... tapi semua tue belah BN la... hahaha.... contoh yang terbaek... tiap-tiap tahun Menteri Agama akan dapat kuota haji untuk dier, ahli keluarga dier dan sahabat handai... total ader la dalam puluh-puluh kuota....  Hahahaha...

Itu belum masuk Dewa dan Dewi lagi kalu nak ke Mekah... bukan stakat kuota untuk diri Dewa dan Dewi... tapi... siap kalu boleh sampai kosong "kayangan"... sampaikan pari-pari, balachi, sentri dan tukang masak pon boleh dapat kuota haji .... dan ini terbukti pada tahun sudah.... Hahahaha... yang best lagi... bukan stakat kuota.... tapi kos urusan pon ditanggung dicangkung.... sepenuhnya.... hahahaha

Jadi... aper yang tinggal untuk kuota yang pegi menggunakan muasasah... ader la sekitar 60% jer daripada keseluruhan kuota sebenarnya.... hahahaha ... patut-patutnyer lar... untuk muasasah nih dapat kuota 95% .... tapi.... hehehe... jangan mimpi lar.....

Oh yer... lupa nak citer.... selama nih pon...... hahaha..... Menteri Agama sekeluarga pon jugak kos urusan hajinya ditanggung dicangkung sepenuhnya... hahahaha..... dari mana amik duit tue... hahahaha... dari Tabung Haji lar wei.... mana lagie.....

Aper citer nih.... hahahaha.... ader paham ka??



Kuota haji kurang 20%, Tabung Haji kaji senarai jemaah

Lembaga Tabung Haji (LTH) akan merombak semula senarai jemaah yang terpilih untuk menunaikan haji tahun ini berikutan arahan terbaru daripada kerajaan Arab Saudi untuk mengurangkan kuota jemaah sebanyak 20 peratus.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, arahan itu diterima secara rasmi daripada Duta Besar Arab Saudi ke Malaysia Fahad Al Rashid tiga hari lalu, lapor Berita Harian.

Dalam laporan itu, Jamil berkata pengurangan jemaah bagi menunaikan ibadah itu tahun ini perlu dipatuhi kerana ia membabitkan kerja menaik taraf dan pembesaran kawasan tawaf di sekeliling Kaabah di Masjidil Haram, Mekah.

Kuota jemaah haji Malaysia adalah kira-kira 28,000 atau satu peratus daripada jumlah penduduk iaitu seramai 28 juta dan pengurangan sebanyak 20 peratus itu membabitkan seramai 5,600 orang jemaah.

Laporan itu juga menyebut, difahamkan rata-rata jemaah haji di negara ini sudah menerima surat tawaran menunaikan haji dan ada juga yang telah menjalani pemeriksaan kesihatan.

"Saya sangat berharap keadaan ini dapat diterima dengan baik dan difahami semua jemaah haji Malaysia. Arahan ini bukan dikeluarkan sesuka hati, sebaliknya ia bersangkut paut dengan kerja menambah baik keselesaan jemaah di seluruh dunia.

"Ia bukan hanya membabitkan jemaah haji Malaysia tetapi jemaah dari seluruh dunia. Tidak ada pengecualian atau pilih kasih dalam hal ini," katanya seperti dilapor dalam akhbar itu.

Sementara itu, akhbar itu turut memetik Menteri Haji Arab Saudi Bandar Hajjar sebagai berkata arahan itu dibuat bukan untuk menghalang kedatangan jemaah haji ke Makkah.

Sebaliknya, ia perlu dilakukan bagi menjamin keselesaan jemaah sepanjang tempoh menunaikan rukun Islam kelima itu.

8 comments:

  1. kalu piem/isteri + dewa dewi nye pakej lg best. bertawaf, bersaie sume siap bodyguard + escort + outrider. org lain kena bg jalan, tak boleh bersesak. ada express lane untu vvip ni weh, jgn main2.... agak pahala tuk vvip ni dikira spesial jugak ke?

    apa tak amik express lane gi syurga terus?mahal ke? aik, tabung haji boleh bayarkan apa.....

    ReplyDelete
  2. bersyukur la malaysia aman... bersyukur la malaysia aman... bersyukur la malaysia aman... tu jer yg diulang2

    ReplyDelete
  3. mengambil hak orang dah jadi darah daging pemerintah malaysia....

    ReplyDelete
  4. Hat yg tua, dah lama tggu patut didulukan...hat muda <40 yrs, sihat lagi, biar dia tggu more 1 yr.

    Pakej haji tu pun patut dihadkan takat 5% saja drp kuota negara & pada orang yg tua-2, golden ages saja..ofc yg ada duit byk la. Tak patut bil. jemaah pakej leh dapat byk tempat & potong trip/ muasasah yg dah layak pergi sana.

    Gua ingat most of us, kita pun kalu dlm Pengurusan TH leh do much better lah. Apa susah sangat pikir? This ain't a rocket science, kan?

    ReplyDelete
  5. menteri sejak dulu lg berkuota ni/VVIP biasanya 12 hari je.Tak guna kouta ,semunya jemputan jadi tetamu KSA..mmg spesel la.Terutama ketika melontar di jamrah(bas park hanya 3 meter je dari jamrah..pastu ada laluan khas.Di Arafah..ditempatkan dalam kawasan berkawal..pagar kongret mahu 12 kaki..khemah duk 2-3 org..tandas dan kemudahan makan cam kat sempurna.di muzdalifah..lagila..kalau org biasa jenh cari batu tgh malam..tpi VVIP..duk lepak dalam bangunan terbuka..siap mandy lamb..kabsah..hanist seme ada

    duk mina..pun hotel..wifi ,cafe 24 jam..sebab tu sedap tweet..biarpun orh lain sedang berjalan kaki..8 km..g melontar heheeh

    Tawaf ber bodyguard lg menyusahkan..baik tawaf sendiri..kalau sendiri sekitar 2 jam(ni pun slow)..beres..kalau ber polis semua mahu 4 jam..hujjaj bukan ikut sangat arahan..maklumlah tgh ramai dan masing pun kejar masa.

    vvip nya pakej..biasanya ketua negara,sultan2.menteri2 dan mana individu yang Allah bagi peluang..walaupun kat msia..bukan sapa2..heheheh

    Itulah..kisahnya..

    Mailgolok

    ReplyDelete
  6. gua punya turn 2017. Tapi tiap tahun gua buat rayuan, rayu dan rayu dan rayu...hahaha..dah masuk tahun yg ke enam merayu. Bini gua suh gua pegi pakej swasta tapi gua nak pegi muasasah je. Bajet x berapa nak cukup. Tapi x tau la...kot2 ada rezeki gua belasah je pakej siti nurhaliza...muahahaha...

    ReplyDelete
  7. Hal2 Haji pun depa boleh seleweng. Tak takut azab Allah agaknya depa ni.

    Adidu

    ReplyDelete
  8. Haji dah jadi komersil.. tu balik haji tak insaf2 :| macam pergi melancong aje..

    Bhai kalau lu nak tau bukan aje Quota dari Arab saudi yang Malaysia dapat dikuotakan lagi ikut VVIP ikut peruntukan Tabung Haji, ikut swasta ikut kerajaan..

    lapisan2 ni la yang buat jadi sikit untuk orang biasa. kalau daftar sekarang mau tahun 2060 kot baru masuk list.. :)

    Tapi leh merayu then ada harga2 lain pulak dari standard.. hahaha.. :) itu la bisnes ada harga 9k ada 10k ada 12k..

    lepas itu claim ada bagi diskaun la apa bala.. hahaha.. :) tu pun pengiklanan juga..

    Buat orang yang tahu semua tu mengarut aje..

    dan boleh jugak salahkan demo bersih arab saudi saudi tarik balik quota hahahahaha.. lawak bhai lawak

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja