Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

13 June 2013

Karutnya Zakat Di Malaysia

Bhai dan DeeDee sekalian... aper yang gua nak ceritakan nih... satu benda yang pada gua cukup penting... cukup utama.... persoalan tentang ketelusan pengurusan zakat.... so.... gua takmo nak citer benda lain... dan gua takmo lu orang plak citer benda lain.... skrang kiter citer pasai zakat jer... okeh...

Okey... cuba lu semak laman web Pusat Pungutan Zakat tiap-tiap negeri... Lu akan nampak satu benda.... satu benda yang pelik dan ajaib....  aper dier... hahaha ... bertapa karutnya Zakat di Malaysia...

Ader laman web Pusat Pungutan Zakat yang tidak menyertakan berapakah kutipan zakat yang telah dibuat... dan berapakah pula agihan zakat yang telah dibuat bagi tahun yang sebelumnya... Gua paham la  kalu data yang terkini (untuk tahun ini) belum lagi dikemaskinikan.... yang itu gua paham,...

Tapi... bagaimana pula dengan tahun-tahun yang sebelumnya....  takkan takder data kot.... bukannya susah nak update dan letak dalam laman web / portal.... Kalu malas sangat nak ubah jadi format PDF....  letak jer la yang dalam format WORD atau EXCEL tue.... tak der susah mana.... Kalu takder tempat nak hostkan... guna jer Dropbox ker...  Google Drive ker...  bukan susah pon...

Tapi... dek kerana banyak yang tak telus dalam pengurusan zakat nih.. tue yang jadi takder data tue dalam Internet.... hahahaha.... Gua amik contoh ZakatPahang (www.zakatpahang.my) ... abis dah gua godek dalam laman tue untuk cari data zakat.... dari jumlah kutipan sampailah kepada jumlah agihan .... haram gua tak jumpa...

Yang ader cuma bagitau berapa zakat yang diberikan oleh pihak tertentu... tapi the whole collection takder langsung cerita.... agihan tambahlah lagie.... takder nyer...

Atau..... Pusat Zakat nih sebenarnya lubuk untuk penguasa nak collect duit..... pergh... masyuk tue.... hahaha.... sedia la jadi bahan bakar api neraka..... hahaha

Pasai tue la "mualaf" yang sepatutnya dapat bantuan zakat langsung tak dapat aper-aper... hahaha... mampuih la camnie.... bukan ker ader asnaf untuk mualaf aaaa......  tapi tak...  senyap jer tanpa berita..... yang dilebihkan... aderlah asnaf untuk amil jer.... hahahaha.... walhal kalu ikut zaman Rasulullah dan para Sahabat..... diorang akan lantik amil dikalangan orang kaya... jadi amil tue takkan amik bahagian untuk dier melainkan diberikan kepada asnaf yang lain....

Di Malaysia terbalik.... dalam banyak kes... asnaf amil tue yang banyak dapat.... hahaha

14 comments:

  1. Bhai,

    Setuju bab ni... kutip dan simpan...Islam ni mudah dan jgn dipayahkan... tapi sapa yang sebenarnya bertanggungjawab kan bhai...hahaha... kalau zakat terkumpul sampai juta-juta dan kadar golongan muslim yang fakir dan miskin masih bertambah itu menunjukkan ada kutu tak buat kerja lah bhai...ada sapa yang boleh bagi solution...5w kita semua dah tau tapi how to solved???

    ReplyDelete
  2. nabi seorg ahli/PAKAR prniagaan

    nabi pilih shbt2 dr ahli prniagaan
    mrk biasa brdagang ke Yaman & Syam
    mrk biasa berGAUL dgn brbilang bangsa
    mrk ARIF dgn 'trick'/tipuhelah GLOBAL yahudi/nsrani

    mrk ARIF dgn hisab/kira2/maths
    mrk pakar KOMUNIKASI..pr tip top!
    ahli2 NIAGA..tak mudah EMOSI
    ahli2 NIAGA..bukan TAKSUB gaban
    ahli2 NIAGA..rasional & KRITIS
    pakar2 NIAGA..kreatif/innovative
    pakar2 NIAGA..fikir/tafakkur dlm2!!

    malang..
    malang seribu kali malang..

    Ostad2 kita bodush2 & BANGANG2
    Ostad2 kita hanya pngHAFAL
    Ostad2 gerenti FAIL 'maths'?
    Ostad2 tak faham/'zero' AKAUN?
    Ostad2 paling cpt EMOTIONAL
    TAKSUB tahap paling gaban
    komunikasi/pr pon LONGKANG?
    mrk PERASAN suci & paling pandai?
    ...lu tambah2 lah sndiri byk lg..

    inilah puak2 yg paling MUDAH skali diprbodoh2kan/diTAKUT2kan..
    mrk lah yg PALING mudah skali kena "JUAL" & kena "BELI"?

    Hanya siBODOH & siTAKSUB jer yg mimpikan ostad2 jd pemimpin..
    sbb tu umno SUKA 'saiko' UG?

    krn nabi PILIH "IQ" yg trbaik
    krn nabi PILIH 'bakat' yg brSINAR2
    krn nabi PILIH yg hebat & trBIJAK dr kalangan ahli2 prniagaan & pahlawan/wira BERANI yg brIMAN..dgn integrity & trnsperncy yakni TAQWA yg kudus ddlm HATI..

    Sorry lah..jk nabi ada pd hari ni
    ostad2 tu akan jd mcm ahlulkitab..
    jd ahlulkitab2 Yahudi ygLAWAN nabi?

    fikir2/tafakkuri lah HAKIKAT ini..



    ReplyDelete
  3. Bhai...

    Sekarang nie, dah nak dekat puasa nie, pegawai masjid dan AJK nasjid tengah mempromosikan diri mereka untuk dilantik sebagai amil... masyuk Bhai... termasuklah bapak gua dulu (dia imam)... tetapi sekarang tak lagi... sebab trend sekarang nie... upah bapak gua baca 30 juz Al quran masa bulan puasa and hadiahkan pada keluarga mereka... lagi masyuk... yalah, baca sekali je, bayar ikut kepala... tak heran dia duit anak-anak dia masa raya nanti...

    PPZ patut ditukar nama... PPAZ... Pusat Pungutan dan Agihan Zakat... baru wujud aktiviti 'agihan' sehebat 'pungutan'

    COBOL

    ReplyDelete
  4. Komen jgn keterlaluan berkaitan status ustaz. Mereka adalah golongan berilmu yang sangat dicintai Allah. sorang dua buat silap bukan bermakna halal bagi kita kutuk kaw2 gelaran ustaz @ ulamak..silap2 boleh rosak aqidah. Yg uruskan Jabatan Agama, Majlis Agama termasuk zakat bukan 100% golongan ustaz..Sahabat2 nabi yang handal dlm berbagai bidang juga ustaz2 belaka. Ramai ustaz2 yang pakar dalam banyak bidang keduniaan sekarang ini. So jgn keterlaluan menghina status Ustaz.

    ReplyDelete
  5. Cisss,
    pasal zakat nih dah lama isu ni x di setel kan. Wa x pernah anggap org yg ada gelaran ustaz, lebai, imam, nazir lebih mulia sampai x bulih d tegur..kebih2 lg kpd tuan2 hj. Zakat lebih afdal apabila kita serahkan kpd mereka yg benar2 layak dengan secara beri terus..wa dh berenti bayar thru pusat zakat..pasal..lu bayar zakat I I tahun..itu wang utk tahun depan la dol diorang agih2kan. Wa pon x paham nengok org masjid suka lantik geng2 diorang jd amil..pastuh org tu jgk jd ajk masjid..silap2 amil tu jgk imam..atau bilal..atau siak..choyy..xder org lain ke yg bulih di beri tanggungjawap jd amil? Lu orang tengok la keperluan mengagihkan zakat ada x diorang war2 kan berbanding kewajipan membayar
    zakat? So sonang citor..ini tahun..zakat fitrah..zakat harta..zakat perniagaan..semua..luorang pergi cari orang yg paling layak utk terima ok! Jgn bising2 tp x nak berubah..kokok berderai derai..last2 ekor nergelumang tahi gak..sobab..maleh..x kuaso nak cari org yg boto2 susah..ahh..ese kojo banyak..itu tugas majlis agamo. Puii..dah yg jago agamo pon macam polosit lapar..! Tengok org melayu..tabung haji di bagi kek lembago yg jago..ontah lombago itam ontah lombago putih..habih!
    cheers

    ReplyDelete
  6. Entah la Bhai..

    Besar tangungjawab jadi amil ni bhai kadang kita lupa mengagihkan zakat kepada yang berhak juga dalam tangungjawab..

    Semoga amil-amil yang dilantik tidak kabur mata dan dilailaikan dari tangungjawab.. kalu tak menjawab la kat sana esok.. ambik ambilk bahagian ko kat dunia esok kat akhirat bertukuslumus la berjuta tahun bawak kesana kesini laksanakan tangungjawab yang tak dilaksanakan..

    Apapun Bhai semoga kita dapat laksanakan semua tangungjawab kita dengan baik.. kalau tak masak kita nanti menjawab kena seksa kat sana.. :|

    hidup ni hanya sementara..

    ReplyDelete
  7. ini harta ali baba punya daa ! angkut & rembat la sebelum anda dirembatkan ! ABU jangan lupa !

    ReplyDelete
  8. Sapa yg bangang terlampau kata ustaz duk kendalikan(jadi boss besar di Majlis agama atau pusat kutipan zakat?..sapa yg kendalikan ekonomi di sana?siapa akuantan disana..ustaz balaci je..macai bawahan..korang g la web pusat pungutan..mmg semua jangut bersongkok..gitu jugak di web majlis..pengkomen atas tu nampa cam bodoh rupanya bodoh lebih pada ustaz yg di tududh tu..



    ReplyDelete
  9. kalau dah takat jadi balaci kat sana seperti menghina diri sendiri usatz2 tu...dah ada ilmu, perbetulkan la, berkata benar walaupun pahit...cewahhh...hahaha...takut xde income bulan2?. Tak dpt dok dlm aircond...?. kalau mcm tu, gua no komen la. hahaha...

    ReplyDelete
  10. ikan membusuk bermula dari kepala.

    ReplyDelete
  11. Bhai...

    Dulu, aku selalu jugak ke pejabat PPZ tu, adalah satu meja kosong tu... aku difahamkan yang empunya meja tu Ustaz... famouslah jugak... selalu tak de sebab bagi ceramah... la nie, Ustaz tu dah tak with PPZ tapi dah buat business sendiri... business motibasi dengarnya

    so kepada bhai 8.12pm tu... ustaz yang so famous tu, kat luar berdegar-degar bagi ceramah... tu rupanya balaci je kat office dia and cakap dia tabley pakai kat office dia... oklah jugak dia dah blah from PPZ...

    COBOL

    ReplyDelete
  12. Haiya itu nabi pun kena tegur.. sahabat nabi yang dijamin masuk syurga berganda mulia dari alim ulama pun kena tegur.. lagikan ustaz? takleh tegur ka?

    Ayat dalam Quran menasihat menegur.. So tak pernah baca quran ke? :)

    Ini pun hanya nasihat kalau kita terasa tu periksa la hati kita..

    wallahualam.

    ReplyDelete
  13. Selagi ade je pelajar altahfiz/ yatim yg kutip derma kt PLUS, selagi tulah aku rasa Pusat Zakat ni tak berfungsi seadilnya.
    Dan ustz yang tersohor tetap disokong tp ada segelintir yang cakap pandai dan suka pandang rendah org lain. Adatlah nama pun manusia.

    ReplyDelete
  14. Kalau takde ustas masa sekolah rendah...ajar mengaji sampai terketar2 nak kena rotan...kalau takde ustaz masa skolah menengah....agaknya ape jadi pada anak-anak kita. Dah la tak pandai mengaji...nak rotan satgi anak report kat NGO...tu belum anak pompuan...degil tak nak tutup[ aurat..nk harap si bapak..si bapak pun tak sembahyang..puasa pun tuang..harap kt ustaz dan ustazah..dah kena kutuk kaw2 lak...
    Semua org sebenarnya utaz dan ustazah..kalau bukan jawatan pun..utk isteri..laki dn anak2 sendiri.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja