Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

10 May 2013

Sekadar Memperbetulkan Persepsi

Bhai.... Artikel nih gua tujukan khas kat blogger Azmi APA.... sori aaa terpaksa guna ruangan nih pasai kat blog lu tabley nak letak komen.... sori aaa banyak-banyak...  So... gua sekadar memperbetulkan persepsi... maaf yer Azmi APA......

  1. Ikatan Kepala (Headband) tue bukan tertulis kalimah Allah.... Ianya sekadar perkatan Partai Islam SeMalaysia (PAS) dalam tulisan JAWI berkhat.
  2. Tiada salah bagi sesiapa pun (tiada hukum oleh para ulama dahulu dan terkini) berkenaan sesiapa memakai baju atau pakaian berlambangkan kalimah tauhid... sebab pada diri manusia itu sendiri... pada batang tubuh manusia itu sendiri adernyer kalimah tauhid itu sendiri... sila rujuk kepada ilmu hakikat dan makrifat...
  3. Pada tangan manusia (telapak tangan) ada ingatan nama-nama Allah dalam bentuk nombor dalam bahasa Arab sekadar untuk mengingatkan manusia akan janji-janji mereka kepada Allah Taala. ... Itu sebabnya disuruh menadah tangan ketika berdoa... supaya nampak 99 nama Allah itu di telapak tangan. Sila rujuk "Rahsia Menadah Tangan Ketika Berdoa"
  4. Hanya orang Islam sahaja yang wajib mandi junub... Orang kafir (bukan Islam) tidak perlu mandi junub melainkan setelah dia mengucap dua kalimah syahadah dan beriman kepada Allah Taala...
  5. Hukum bagi orang bukan Islam (kafir) jika memegang Al Quran atau musyhaf jika tidak berniat jahat adalah harus... (sila rujuk dengan ulama dahulu mahupun terkini)... tambah lagi hidayah hanyalah datang dari Allah... bukan dari manusia...
  6. Al Quran dan musyhafnya (kalam) aderlah bersifat "makhluk"..... jadi tiada masalah bagi sesiapa pun untuk memegang dan membacanya.... melainkan bagi seseoorang Muslim, mereka perlu bersih dari hadas....
  7. Kurang wajar bagi seseorang yang Muslim yang beriman mempermainkan perkataan "takbir" .... kerana ianya mungkin akan menyebabkan orang bukan Islam (kafir) juga akan mengikut mempermainkannya.
Sekian.... harap blogger Azmi APA tidak marahkan gua pasai artikel nih.... gua sekadar memperingatkan sesama kiter kengkawan baik.... gua harap jangan la kerana teguran gua ini akan menyebabkan lu marahkan gua...

Moga Allah merahmati dan mengampunkan segala dosa semua yang membaca artikel ini... dan memberikan hidayah kepada yang bukan Islam.... Ameen..

Dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali.....



UPDATE TAMBAHAN : Isu berkaitan Al Quran itu bersifat "makhluk" yang gua maksudkan aderlah ianya sekadar Kalamullah.... tidak sama atau lebih tinggi dari Allah Taala... Harap Allah Taala mengampunkan kalu ader gua terkhilaf

25 comments:

  1. KuiKuiKuiKui..

    Mamat APA-LANCAU ni.. lebih sudu dari menyudu..
    I rest my case bro...

    JIWA KACAU AMBIL WUDUK TAFAKUR SEJENAK..
    ALLAH MAHA BESAR!!1..

    Roh mamat ni penuh dgn hasad dengki adu domba..
    ALLAH jadikkan makhluk nya dari berbagai bangsa dan agama.. apsal dia masih tak paham... umur dah meningkat tapi stilll.. arghhhh..

    {PUN INTENDED}

    ReplyDelete
  2. Bhai,

    APA cer ni? APA barang nak kutuk amoi tapi hujah dangkal.?! APA kaitan banner parti dengan clits? uisk.. APA cite nak fitnah suka2 ati tapi satu sen haram tak make sense?

    APA dia ingat semua rakyat Malaysia bodoh macam dia, APA? pi belajar jawi la, baru wat posting nak kondem. simple macam tu pun tak boleh baca? uisk.. APA dap ke parti yang hapuskan tulisan jawi ni dulu?

    APA nye bingai la....



    ReplyDelete
  3. Salam bhaii...mau btanya sikit ttg alquran tu makhluk...sbb dulu pernah terbaca jgk...al quran tu makhluk ke kalam allah....sy agak ingat2 lupa...
    Mohon pencerahan andai x keberatan

    ReplyDelete
  4. Salam bhaii...mau btanya sikit ttg alquran tu makhluk...sbb dulu pernah terbaca jgk...al quran tu makhluk ke kalam allah....sy agak ingat2 lupa...
    Mohon pencerahan andai x keberatan

    ReplyDelete
  5. Bhai Anonymous...

    Sepengetahuan gua... Al Quran itu aderlah makhluk... dijadikan oleh Allah Taala... dalam bentuk Kalamullah... Ianya tidak setara dan tidak lebih tinggi dari Allah Taala itu sendiri..

    Maha Suci Allah yang menjadikan setiap sesuatu.

    Jika ader gya terkhilaf dimana-mana ... harap ALlah Taala ampunkan segalanya...

    ReplyDelete
  6. A'kum Sdr. C++

    Satu tazkirah yang baik!

    Aduyaii...nilah masalahnya bila beragama Islam kerana keturunan (baka). Diri sendiri pun tak kenal, mana nak kenal agama, mana nak kenal Allah dan nak kenal Muhammad!

    Itulah masalah Islam Melayu. Nak belajar sawwuf takut gila, nak belajar tarikat takut sasau dan nak berzikir takut panas!

    Tegakkah Islam dalam diri kalau hanya ada syariat tanpa tarikat, hakikat dan maarifat?

    Teguran saya ini pun agak panas juga...maafkanlah ya?

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas pencerahan..agak ingat2 lupa ttg khilaf quran makhluk @ kalamullah...

    Moga ada kebaikan dlm perbincangan...
    Jazakallah bhaiii...

    ReplyDelete
  8. Bhai MountDweller...
    Gua sekadar berkongsi aper gua gua tahu... Moga Allah membuka hati dan minda sesiapa yang membaca... Dan moga Allah Taala mengurniakan pahala kepada semua yang membaca artikel ini.... Ameen...

    Bhai Adam Ahmad...
    Sama-sama... moga Allah merahmati lu sekeluarga... Ameen..

    ReplyDelete
  9. Bro cipan, poyo lah bro azmi ni...helu bro azmi, nak gua bekalkan lu dgn buku iqra 1? gagal lah lu...itulah kalu prejudis sangat...aduiiiii...cun jugak amoi tu...hahahaha

    ReplyDelete
  10. Assalam bro C++.
    Tksh atas teguran tu.Sbnrnya sengaja gua keluar artikel tu nk cuba buktikan bahawa alam siber ni blh disalahguna utk memcetus persepsi,fitnah dn tohmah olh siapa saja tk kira apa ideologi politiknya.

    Gua bkn tk tahu apa yg tertulis diheadband tu sbb kerap cover prgm pakatan dn pas.Cuma mcm gua kata kat atas kpd yg naive dn mahu percaya pastinya akn percaya bahwa itu adalah Kalimah Allah.Itulah bahaya media sosial dlm membentuk persepsi spt yg kita lihat sblm dn selepas pru13 baru lalu.

    Apapun gua terharu bro gua C++ terpaksa menggarap artikel untk memberi penjelasan.Tksh dn gua akn tarek blk artikel gua tu lepas ini.Assalam

    ReplyDelete
  11. Perkongsian menarik. Cuma bab quran makhluk tu mmg ada perbincangn mndlm tntg perkara ni.ianya diasaskan oleh puak muktazilah.dan sepakat ulama ahli sunnah wa a,-jamaah mengatakn ia adalah kalam Allah.

    Wallahu a' alam. Apapun. Ianya libatkan org yg ahli utk bahaskan perkara ini.

    Tpi bab yg simple.basic muslim wajib tau pun lintang pungkang mmg haru la bhai. Org msuk tandas pakai bju tulis jawi habis disumpah seranah kata bawak quran masuk tandas.

    Dan istilah take-beer kalau ada niat nak permainkan ungkapan takbir iaitu membesarkan ALlah .gua takut ianya mmbawa kepada gelincir iman seorg muslim n mukmin. Tq bro cipan.

    ReplyDelete
  12. Bhai...nak tanya sikit bendera merah putih dan bulatan hijau tu bendera apa?

    ReplyDelete
  13. Saya suka pic last tu. Hahahaha saya tak faham :)

    ReplyDelete
  14. Bhai Azmi APA...
    Takder masalah bhai... kita kawan baik... seorang kawan dier akan menasihatkan kawan dier yang lain... tak gitue... kalu gua silap lu tegur... lu silap gua tegur... janji sesapa kiter perbetulkan mana yang silap...

    Bhai/DeeDee Simplee..
    Yup... betul.. biarlah yang pakar sajer membahaskannya... sekadar amik peringatan...

    Bhai Anonymous...
    Yang merah putih ader bulatan hijau tue aderlah bendera rasmi PAS... berasakan kepada bendera asas Nusantara... Sang Saka ... Boleh kata semua negara di Nusantara ini menggunakan bendera asas ini sebagai motif... Singapura, UMNO, PAS,

    Bhai AkuPunTakFaham...
    Hahahaha.... lu nih... hahaha

    ReplyDelete

  15. Kalimah ALLAH pada Lambang tentera malaysia di pakai oleh semua kaum... tanpa kira agama.
    Beret atau topi tentera di bawa masuk rumah orang kafir dan tandas. so ape citer....

    ReplyDelete
  16. Bhai...

    itu APA sudah cover line baek punya...

    ... nak buktikan bahaya media sosial dalam membentuk persepsi kononnya...

    ... gua ingat lu pun bodoh jugak sebab lu pun tak tahu itu bukan kalimah Allah sebab lu tak tahu baca jawi...

    ... pas tu, Majlis Fatwa Malaysia je yang cakap perempuan wajib berkhatan, kebanyakan pandangan ulamak ianya adalah sunat je...

    Sorry Bhai... blog APA tak bagi nak komen, gua komen lah kat lu punya blog...

    COBOL

    ReplyDelete
  17. Kalimah kalimah yang tertulis hanyalah simbol simbol huruf. Kalimah Allah yang sebenarnya duduknya didalam jiwa manusia bukan setakat dikerongkong.

    ReplyDelete
  18. najib bini rosmahMay 10, 2013 at 10:11 AM

    tulisan jawi
    dengan tulisan Al Quran pon
    tak dapat beza
    so pathetic!
    UMNO totok
    yang tak sekolah agama...
    Tolong la hantar anak-anak
    korang ke PASTI...
    Tadika KEMAS asyik menari dan menyanyi aje...
    Ini lah akibatnya...
    Dah mampos ko nak anak-anak
    menari dan menyanyi atas kubor?
    Wah laoooo!!!
    Kahkahkah!!!

    ReplyDelete
  19. Bro APA..

    Kalau dh jahil tu jakil lah.. toksahnak cover2 line kata nk uji lah apa lah..

    kalau kau ikhlas jika benda yg kau timbulkan di atas tu nnt akn jd bhn fitnah pengcyber trooper, facebooker bani melayu yg jahil..

    kau org pertama yg kena betulkn mereka

    ReplyDelete
  20. Betul tu Bhai..

    Payah bila orang tak tahu baca tulisan jawi ni.. tu padahnya bila tulisan jawi dihapuskan.. kalau orang tulis jawi dia ingat itu ayat Al-Quran hahaha..

    Mana pejuang melayu.. selamatkan lah tulisan jawi..

    Setuju dengan Anon May 10, 2013 at 8:25 AM :)

    Khalimah Allah ni dalam jiwa dan hati bukan di gantung dipakai di baju banner etc.. Dia yang kita kena takut dan cintai.

    Kelebihan Al-Quran dan bagaimana Allah jaga ialah dengan meletakan Al-Quran dalam hati. Sebab itu ianya kekal terjaga dan tidak berubah sejak 1500 tahun lamanya berbeza dengan kita injil dan kitab-kitab lainnya. Alhamdullilah kerana masih ramai tahfiz di dunia ini.

    hati , Aqal kadang menipu jadi kembali kepada Al-Quran dan sunnah. Nabi Muhhammad S.A.W tidak menyembunyikan dan tidak menipu. jadi kalau tak paham Al-Quran kaji dan fahamilah Nabi Muhammad S.A.W. kerana akhlak Nabi Muhham S.A.W ialah akhlak Al-Quran.

    ReplyDelete
  21. Bhai/DeeDee semua...

    Cukuplah... tak payah la kiter menembak lagi... yang sudah tue sudah... Blogger Azmi APA telah pun memperjelaskan segalanya...

    Kiter terimalah seadanya sambil itu maaf memaafkan sesama insan..

    Semoga Allah Taala memberi hidayah kepada kiter semua...

    ReplyDelete
  22. pelik sggh kata UMNO ni perjuang melayu tulisan jawi pun x leh nk baca ka? org UMNO x perjuangkn tulisan jawi ka? kena PAS jgk pertahan kn identiti tulisan jawi ni kt klantan

    ReplyDelete
  23. salam hari jumaat der..

    seperti yg bhai cakap kita tinggalkan menda ni dan teruskan life kita.. dia pon dah menjelaskan.. dia sekadar nak provoke... dan dia juga yg kena betulkan presepsi yg tak betul tu kpd pembaca2 blognya agar tidak disebarluaskan fitnah/provokasi tersebut.. sbb itu juga adalah satu jenis 'pelaburan' yg tak menguntungkan di alam sana..

    dol yg gua nak sentuh skit adalah pasal lu sebut Quran tu 'makhluk' sedangkan ramai ulamak masih membahaskannya.. so sebagai jalan tengah.. jom kita meyakini.. Quran adalah Quran.. dan ianya hanya Quran.. yg mana bila di dalam kubur time kita sensorang nanti dia akan menjadi teman yang akan bersama2 kita jika kita sering membacanya.. bagaimana bentuk dan fizikalnya.. atau apapun berkaitan dengannya kita serahkan kpd Yang Maha Berkuasa..

    dan kpd bro APA.. gua rasa elokla kalu lu slow skit kat selekoh yg lu tak biasa jalan.. tanya pendapat kengkawan dulu.. sebab selekoh 'agama' lu jangan men langgar je.. silap ari bulan tergadai lu punya aqidah.. gua. mengingatkan atas dasar kita sesama islam.. sori der kalu lu terasa.. dan kalu gua terbabas pon lu semua tegur2lah.. sbb gua pun takde blaja tinggi mana pun... okay chaiok..

    ReplyDelete
  24. Ada orang keliru dan pertikai kenapa Parti Islam Semalaysia jadi PAS bukan PIS? heheh sebab PAS guna bahawa JAWI (Pa) (Alif) (Syim) :) singkatan jawi.. :)

    Tapi dia tak pertikai Parti Melayu Nasional Bersatu yang sepatutnya PMNB.. Padahal UMNO tu singkatan United Malays National Organisation

    P/S:PAS awal2 dah melaungkan 1Malaysia sebelum Najib.. 1Malaysia=SeMalaysia lol.. adakah najib ciplak PAS? atau PAS ciplak Israel awal2.. :D hahahaha..

    ReplyDelete
  25. bhai c++, kat pagoh ada bangunan PEKEMBAR...itulah singkatan bagi pertubuhan kebangsaan melayu bersatu...so,kalau nak rebranding umno, bolehlah pakai nama tu...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja