Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

16 May 2013

Ancaman Keselamatan Siber

Bhai....  Benda nih memang nampak remeh... memang nampak tak berapa penting... tapi berhati-hatilah biler buat urusan di talian... tambah lagi dalam keadaan banyak emel "phising" yang berlegar di Internet mencari mangsanyer....

Tolong... tolong jangan klik mana-mana link dalam emel yang kononnya dihantar oleh pihak bank.... sebab pihak bank tidak akan menghantar emel kepada lu orang... bank di Malaysia cuma akan hantar aper-aper info hanya melalui surat biasa....

Jadi... berhati-hatilah....  ader paham ka???


KUALA LUMPUR - Malaysia merupakan negara ke-6 di dunia yang berisiko tinggi terdedah kepada ancaman jenayah siber berbentuk serangan malware, iaitu penipuan melalui sesuatu program sama ada komputer atau telefon pintar.

Naib Presiden Penyelidikan CyberSecurity Malaysia, Lt. Kol. (B) Sazali Sukardi berkata menurut laporan Laporan Ancaman Keselamatan Sophos 2013 dalam tempoh tiga bulan tahun ini, selain Malaysia terdapat sembilan lagi negara lain yang berisiko iaitu Hong Kong, Taiwan, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Mexico, India, Filipina, Thailand, China dan Indonesia.

"Penjenayah siber mencuri melalui kaedah ini mencecah RM331.7 bilion dari seluruh dunia dengan kos purata sebanyak RM593 bagi setiap mangsa berdasarkan Laporan Jenayah Siber Norton 2012," katanya.

Beliau berkata demikian semasa membentangkan kertas kerja bertajuk "Collaboration and Cooperation In The Fight Against Cyber Crime" pada persidangan dua hari e-Crime, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, katanya, jenayah siber di negara ini mencatatkan penurunan iaitu daripada 15,218 kes pada 2011 kepada 9,986 kes pada 2012.

Sazali berkata penurunan itu adalah disebabkan penguatkuasaan efektif yang dilakukan agensi penguatkuasaan kerajaan termasuk CyberSecurity.

Beliau berkata penipuan adalah paling tinggi dilaporkan dalam jenayah siber diikuti cubaan menceroboh, spam, penafian perkhidmatan, pembulian siber, penipuan, kandungan yang berkaitan, kod berniat jahat dan laporan kelemahan seperti fitnah melalui siber.

"Kita juga sedang menghadapi ancaman keselamatan yang lebih banyak oleh organisasi jenayah antarabangsa yang menyalahguna internet untuk pelbagai aktiviti haram iaitu dadah, penyeludupan manusia, penipuan kewangan dan pengubahan wang haram, yang kesemuanya merentasi sempadan," katanya.

Sazali berkata, jenayah siber akan terus berkembang selagi penjenayah boleh mendapat keuntungan kewangan daripada sistem komputer dan keadaan ini akan bertambah buruk disebabkan kecuaian pengguna internet.

Sehubungan itu, katanya, CyberSecurity akan terus menangani jenayah siber bersama agensi penguatkuasaan lain termasuk Digital Malaysia, Dasar Keselamatan Siber Negara (DKSN), Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS), Pensijilan dan Penilaian Kriteria Seragam (MyCC), dan Penyelarasan Pengurusan Krisis Siber Negara.

Justeru beliau meminta orang ramai menghubungi CyberSecurity di Pusat Bantuan Cyber999 di talian 03-89926969 untuk menyalurkan maklumat dan membuat laporan awam.

7 comments:

  1. bro C++ ,
    selain dr memancing ann , kaedah terbaru adalah RAT , sniff , terutaman dekat wifi public and sekarang Cybercafe pon dh ado tikus .. kah kah kah , nasib la .. harap gomen bg dorang ni join agensi cyber malaydia dr dorang xtau pape yg page gomen senang nk bolos dan xupdated.. wakaka
    -penjejak-

    ReplyDelete
  2. bro C++ ,
    selain dr memancing ann , kaedah terbaru adalah RAT , sniff , terutaman dekat wifi public and sekarang Cybercafe pon dh ado tikus .. kah kah kah , nasib la .. harap gomen bg dorang ni join agensi cyber malaydia dr dorang xtau pape yg page gomen senang nk bolos dan xupdated.. wakaka
    -penjejak-

    ReplyDelete
  3. bro C++ ,
    selain dr memancing ann , kaedah terbaru adalah RAT , sniff , terutaman dekat wifi public and sekarang Cybercafe pon dh ado tikus .. kah kah kah , nasib la .. harap gomen bg dorang ni join agensi cyber malaydia dr dorang xtau pape yg page gomen senang nk bolos dan xupdated.. wakaka
    -penjejak-

    ReplyDelete
  4. Biasa la ni..

    Wah Lt. Kol. (B) Sazali Sukardi kat cybersecurity ke..

    ReplyDelete
  5. Salam bhai C++
    Gua selalu gak terima email dari standard bank & al radji. So far takde terjadi lagi benda Malware ni..

    ReplyDelete
  6. Salam bhai C++
    Gua selalu gak terima email dari standard bank & al radji. So far takde terjadi lagi benda Malware ni..

    ReplyDelete
  7. nelayanbimbang.blogspot.comMay 17, 2013 at 2:38 PM

    dey bhai,oleh sbb lu pro dlm bidang nie ngan field operation yg tahap cipan,bleh kongsi ckit tak pasal phising nie,bg lah sbb ngape jd,ngape malaysia,ngape dan ngape dan ngape..terangkan ckit bro..

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja