Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

18 May 2013

RM1.3 Bilion

Bhai.... Ingat lagi tak jumlah RM1.3 bilion yang gua citerkan masa PRU13 itu hari... Yeah .... Lu tak silap baca.... Nilainya aderlah RM 1.3 bilion...

Bukan kecik anak tue.... Hahaha.... Banyaknyer dana BN...

Kemana disalurkan... Untuk tujuan apa... Siapa yang membiayainya.... Hahaha... Inilah persoalan yang wajib kiter tanya...

Salah satu daripada penyaluran dana ini pergi kepada pembelian iklan berasaskan CPC (cost per click) dan CPM (cost per million) di beberapa penyedia besar pengiklanan dalam talian...  Sebahagian lagi disalurkan untuk menyediakan prasarana portal BetterNation termasuklah menggajikan para pekerja dan para konsultan media.. Jangan lupa bahawa terdapat pembiayaan kos pengiklanan untuk media cetak dan elektronik yang berleluasa pada PRU13. 

Jangan kita lupa ... Sebahagian daripada dana ini disalurkan juga kepada Unit Media Baru UMNO ternasuk kepada blogger-blogger dan para facebooker yang berdaftar dengan UMB... Ader blogger yang didapati mendapat dana yang agak besar "melampau" manakala ader blogger UMB yang mendapat dana paling ciput..

Sebahagian dari RM 1.3 bilion ini juga digunakan dalam kempen pilihanraya calon-calon BN dan sebagai kos menggerakkan semua PDM, pondok panas dan membayar wang balik mengundi. Ada pengundi yang mendapat RM500 wang balik mengundi dan ada juga yang hanya mendapat RM30 sahaja... Hahaha... Bagi pondok panas BN.. 

Gua dapat tau peruntukan satu pondok panas aderlah RM40 ribu... Tapi berapa yang sampai ketangan orang bawah gua tak tau... Gua tengok sendiri dokumen peruntukan tue. Tapi yang bagi negeri Kelantan lar... Negeri lain maybe lebih atau kurang sikit jer.... Hahaha

Persoalan yang perlu ditanya... Dari mana datangnya dana ini.... Hahaha ... Gua dan kengkawan dah lama mengesan pergerakan transaksi wang dalam beberapa akaun "master" di beberapa bank utama Malaysia... Gua ader beberapa "informer" kat dalam Maybank dan CIMB yang selama ini selalu memberikan input terbaek kepada gua..

Akaun "master" ini dikesan dibiayai dana nya daripada sumber luaran... Dari offshore account... Tidak terkecuali dana datang dari beberapa syarikat terkemuka Malaysia (kroni) serta dana awam dari beberapa GLC...

Bagi dana yang datang dari GLC ... Ianya telah ditukarkan pernyataan transaksinya bagi tujuan audit... Sebahagian besar pernyataan transaksi dinyatakan sebagai kos pembayaran konsultan dan promosi media...

Gua takmo nak menamakan siapa antara penyumbang terbesar dari sektor swasta nih cuma gua nak bagi hint.. Dier adalah seorang bilionaire.... Hahahaha... Bukan sorang bhai. Ader tiga empat... Hahaha

Soklan paling utama... Ader ker SPR nak siasat... Hahaha... Jangan la guna alasan takder saper nak buat laporan... Sebab alasan tue kuno dah la....  Alasan lapok....

So.... Ader paham ka???

8 comments:

  1. bhai,

    ini open secrect dah kat umum. Mostly penyumbang billionaire tu memang la penyokong kuat UBN demi tujuan wahid, menjaga kepentingan dan kesinambungan bisnes masing2. ayat 'lu tolong wa, wa tolong lu' dah lama terpakai antara pihak UBN dan kroni2nya. tak tolong kalu, camane nak sustain, bhai...baik billionaire cina,billionaire india dan billionaire melayu yang dalam senarai top 10 tu..almaklum la, 1malaysia...ngeee...

    masalahnya sekarang, bila ada pihak 'kecil2an' yang simpatisan ke arah Pakatan, tak pasal2 kena boikot... dituduh ejen asing la, pengkhianat la... cekap jentera media dia buat propagandhi.. dah master dia bapak segala prophagandhi, APCO, apa nak heran...

    well, penyumbang dana ni adalah lumrah bagi mana2 negara pun, cuma bg negara maju, depa buat had limit tertentu untuk dana pilihanraya. nak tggu malaysia maju cam tu? tunggu kak Ros slim dulu lah.. hahahahaha

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum bhai c++,

    Pada gua la dana yg disumbangkan oleh billionaire2 swasta dan pihak luar tu tak de hal tapi nak gak gua tahu....kalau boleh kongsi la...tapi dana yg dtg dari GLC tu yg gua kesah....nie urusan parti bukan kerajaan mana boleh diguna duit GLC....duit rakyatkan...patut duit GLC utk pembangunan rakyat....patutla sebelum PRU diaorg umum extra bonus dan benefit staff GLC...
    Staf telekom spt RM500 seorang, staf petronas dapat RM1000 seorg.....minta dedah bhai berapa banyak dana sari setiap GLC digunakan......

    ReplyDelete
  3. Salam Bhai,

    Secara kasar 1.3 Billion kalau dari 4 billionaire termasuk kroni tu sikit Bhai berbanding kontrak2 kerajaan..

    Cuba lu tengok kontrak2 kerajaan.. boleh pulang modal.. punya.. yang penting kuasa dan bisnes diaorang tak tergangu..

    ReplyDelete
  4. Bhai...

    kalau ikutkan ceter member-member aku yang kaki 'cai'... special draw tu, yang semakin kerap terutamanya sebelum PRU13, adalah untuk depa... operator hanya dapat untuk cover operation je... sekali draw, berjuta bhai...

    5513... ramai yang cai dan pau nombor nie hari tu... baik kat yang halal punya (Kuda, Toto, Magnum - KTM) dan juga kat yang haram (black market)

    COBOL

    ReplyDelete
  5. Bhai, kesian kan, ada yg kena tipu hidup2....Tak perlah, kat dunia ni bolehlah mrk tipu...Kekdg, kalo gua pergi menziarahi kubur org tua gua...gua bleh terasa mcmana kita akan disoal oleh malaikat & dihukum atas dosa2 yg kita lakukan...ngeri bhai....

    ReplyDelete
  6. Asyik citer dana BN 1.3 bilion jer bro..
    Ape kate citer sket total dana Pakatan Rakyat belanja untuk PRU13?
    Mesti berjuta2 jugak kan.. dan sapa yang main sponsor PKR/DAP/Pas mostly..
    Pelik gak aku aku apsal lu tak citer dana pakatan dapat dari mana..

    PS: biler aku buat statement camni dah konform kene cop macai umno kan

    ReplyDelete
  7. Bhai/DeeDee semua...

    Sabor la... nanti kalu ader free gua citer la plak pasai dana PRU13 Pakatan Rakyat... hahaha... sabor... hahaha..

    ReplyDelete
  8. Yang Wa tahu la.. Dana PR ni dari sumbangan derma2 orang ramai dari ceramah.. tak pasti la cecah billion ke tak..

    Kalau jemput ustaz Azhar tuh koman2 ribuan ringgit masyuk.. :) sebab wa pernah gak nampak ahli pas kira duit derma lepas ceramah :) ribu weh.. :)

    Tapi ada sumbangan perbadi dari billionaire? ahli korporat? Cecah billion tak agaknye? Kalau Tengok kempen mungkin tak kot?

    Pasal BN tu normal la.. Kak Ijat and family pun boleh rembat kontrak kerajaan 250 juta.. :) So apa nak heran Billioanire support kempen BN yang berjumlah 1.3 Billion.. yang sudah pasti mesti masyuk punya..

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja