Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

17 June 2013

Karutnya Zakat Di Malaysia (Bahagian 2)

Bhai/DeeDee sekalian..... sori la gua masih bangkitkan lagi isu betapa karutnya zakat di Malaysia nih..... sori aaa.... sebab gua terpanggil mengutarakan lagi isu ini kerana gua terbaca berita terkini dari PPZ MAIWP ...... Pergh... yang ini buat gua lagi terbakar....

senyum pasai kutipan zakat akan jadi lebih banyak... tapi mungkin tak senyum biler bercerita pasai agihan zakat

Macam-macam cara diorang dah buat untuk memudahkan orang bayar zakat.... dari cara bukak kaunter  bergerak la.... secara sms la..... secara online la... guna kad kredit la..... guna kad debit la....  secara potongan gaji la.... aper lagi cara diorang akan pikirkan camana nak buat nak bagi tambah kutipan zakat...

Maybe la lepas nih mungkin secara guna kredit tepon kot.... hahahaha ...

Tapi..... tapi yang karutnya..... sampai ke hari ini la sistem agihan zakat yang ada dalam Malaysia macam cilanat... macam siot jer.... banyak birokrasi... banyak borang... macam-macam dokumen sokongan diperlukan... macam-macam songel..... bukan nak mintak lima enam ribu ka.... tapi sekadar lima enam puluh ringgit pon macam cilanat jer...

Belum masuk sesi soal jawab la... sesi soal selidik la... sesi tangkap gambar la.... sesi lawatan la.... macam-macam... Yang lagi best.... kalu boleh selesai semua urusan tue dalam sekali datang ke pejabat takper la... ini tidak... mau kena pegi lima enam belas kali.... Even muallaf pon susah nak dapat bantuan zakat sedangkan dier memang asnaf... Patut takder banyak songel...

Bab collection... tak sampai 5 minit solosai.... boleh buat ... mudah...
Bab agihan.... macam sial.... 5 tahun pon ader yang tak selesai...

Sebab itu la susah sangat PPZ nih nak pamerkan jumlah agihan dan senarai agihan.... sebab inilah antara agensi yang gua diberitahu.... jarang sekali ader audit..... hahaha ... kalo ader pon... audit jenis cap ayam jer.... hahahaha

Biler aaa nak solosai urusan zakat yang mengarut nih... hahaha

Bacaan : Karutnya Zakat Di Malaysia (Bahagian 1)

9 comments:

  1. Salam,
    Orang melayu yang BODOH n BENGAP..sebab nama pun Pusat PUNGUTAN zakat!! Ada dia letak pusat pungutan dan PENGAGIHAN zakat?
    X der kan? So..diorang syiok2 kutip la..! The guy who did the copywriting name for this pusat..really smart ass!!
    haaaa..melayu..selamanya di bongokkan..hanya jika mereka memilih dan setuju dibongokkan!

    Cheers

    ReplyDelete
  2. Fungsi zakat kita dah menyimpang dari mtlamatnya, ianya sekadar menyantuni fakir da miskin sahaja, bukan membangun mereka. Jawab lah so di akhirat.

    ReplyDelete
  3. mana cukup bro..nak bayo gaji pengurus besor dah brape. Tu yg balaci2 bergelar ostaz dah brape byk nak kena bayo gaji. Jadi pokok pangkalnya, mmg x cukup duit nak agih2kan pada yg perlu sbb keperluan staf2 pusat pungutan zakat lebeh terdesak....nak bayo kete, sewa rumah, belanja keluarga, minyak wangi bla bla bla...tu seme keperluan utk hidup...hahaha

    ReplyDelete
  4. Rakyat Muslim yang taat meme la wala saja ..demer tak byk songel, bayar saja la zakat kat Naji*...ops! bagi kat amil brp kadar perlu zakat. TAPI masalah kemiskinan kefakiran tetap ber+ parah.

    Ya betui PPZ hanya bab kutip..Tapi PPZ adik beradik baitulmal la..which wot supposedly 2b "Islamic House of Money" jugak..orang majlis/ jab. agama Islam kena la amanah kutip & pandai gak agihkan each & every single cent kat orang layak dapat.

    BUKAN lagi effisien bab kutip berjuta-2 RM TAPI rakyat yg susah tetap melopong..terabai! Islam apa namanya tu, $ial?

    Gua rasa elok setiap baitulmal/PPZ setiap daerah kutip zakat & distribute to the needy the 8 asnaf immediately. Baru telus, adil yet cun!

    Xyah kutip & bagi kerajaan Pusat coz kerajaan federal ada resources/ revenues lain.

    ReplyDelete
  5. bayar sendiri ... itu lebih baik...jika harta kita dah wajib untuk keluarkan zakat....pergi cari sendiri orang yang berhak menerima....ambil masa sedikit...lihat sendiri bagaimana orang lain semoga kita beroleh kesejahteraan hidup didunia dan di akhirat

    ReplyDelete
  6. Bhai...

    setuju ngan Hanz Azdi...

    http://www.e-zakat.com.my/keratan-akhbar/perbezaan-pusat-zakat-dengan-baitulmal/

    COBOL

    ReplyDelete
  7. SAYA SETUJU SANGAT.

    ReplyDelete
  8. tak payah bayar kat pusat zakat , nanti duit tu kena rolling ler ....

    cari org yg layak terima dan kasi direct itu lagi afdal !!

    http://bioex2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. tuan2 dan puan2 saudara seIslam sekalian, mulai saat ini mai kita bayar zakat secara sendirian .Kita cari sendiri orang yang dirasakan layak dan berada dalam senarai asnaf dan kita huluq sendiri duit zakat kita. Kalu nak harapkan geng2 pejabat zakat alborangi ni jangan haraplah nak sampai bantuan zakat kat kita

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja