Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

12 July 2013

Bila Harussani Menjatuhkan Maruah Diri Sendiri

Bhai/DeeDee .... sori bhai... gua kureng respek sama orang yang "so called agamawan"  tapi jenis cakap dan perbuatan tak samer dengan keilmuan yang ader....  Belajar tinggi dan mendalam dalam bab agama... tapi serupa hampeh biler bagi statement...

Bila Harussani dok bising marahkan konon tazkirah sewaktu solat tarawikh tue menggangu solat... tue yang lagi nampak kebangangan tahap "dewa jalan duta" ..... Gua nak tanya Harussani nih.... tazkiran tue dibuat waktu solat ker (dalam rakaat solat) ataupun diwaktu senggang antara solat.....

Solat Tarawikh nih solat sunat jer.... dan tazkirah tue pulak berkisar berkaitan dengan Islam.... memang la dalam Islam ader kenegaraan... ader politik... ader bisnes... ader motivasi... ader semua sekali.... sebab Islam itu Ad-Deen...

Nih nampak macam Harussani nih gua rasa... dalam bab nih... sebab Setan dah dirantai dalam bulan Ramadhan nih... maka puak-puak macam Harussani nih la yang ganti tempat Setan.... hahaha...  memang Rasulullah dulu ader kata (kalu tak silap gua la) ....yang akan ader "ulama suq" @ ulama jahat yang akan mengelirukan umat semata-mata kerana pentingkan daki dunia...

Kesian.... gua nasihatkan Harussani bertaubat la.... jangan la buat kerja Setan macam nih.... kerja menghalang orang nak buat kebaikan nih kerja Setan.... ker Harussani memang Setan???

Udahla Harussani sendiri takmo nak buat kuliah dan tazkirah pada bulan Ramadhan nih (bukan waktu solat Tarawikh).... takkan la nak larang orang lain nak buat kuliah dan tazkirah..... Hahahaha... aper daaa..

Karut... Karut.... hahahaha

Selamat menunaikan ibadah puasa Ramadhan dan selamat menunaikan Solat Jumaat...

6 comments:

  1. bhai,

    dulu time bukan bulan puasa, bila tersalah cakap, buleh create alasan setan yang mempengaruhi, tu kuar statement buduh. takpe, kita maafkan.

    la ni, kalau setan dah kena ikat tapi masih jugak kuarkan statement cam ni, nak bg alasan apa pulak?
    dah zahir dan nyata kebodohan dan kejahilan diri sendiri! kan?

    ulama itu jawatan yang diberi oleh pemerintah tapi tok guru itu gelaran yang diiktiraf masyarakat. nampak?

    ReplyDelete
  2. Ni ada orang sudah komplen sebab tak mau dengar takzkirah la Bhai.. hahaha..

    Sebenarnya masa solat terawikh la orang ramai pi masjid so orang ambil kesempatan ni buat tazkirah.. kalau nak harap hari biasa memang orang tak datang la..
    tu ada masjid dia selang dengan tazkirah untuk makmum selain ilangkan ngantuk pon iye haha..

    macam juga khutbah jumaat untk sampaikan maklumat penting pasa umat Islam.. :) tapi diisi dengan benda yang tak penting hahaha..

    Masalahnye adalah mereka yang tak boleh dengar nasihat agama akan rasa menyusahkan atau buat hati mereka sakit so tu komplen hahahaha... Padahal solat SUNAT aje pun.. :) bukan solat fardhu..

    ReplyDelete
  3. Cakap ulamak mcam ni dengar boleh....nk ikut tak payah...
    ada hadis yg haramkan tazkirah ke..kalo takde baik diam.

    ReplyDelete
  4. Assalam

    SS Harussani ni sama species dengan Mufti Azhar Ahmad Toyyib, jangan salahkan dia
    Selamat berpuasa

    ReplyDelete
  5. Apa salahnya "tazkirah sandwich" in between Teraweh?

    Ada ker tazkirah tu disampaikan oleh imam/ustaz yg takder byk gigi, maka, makmum tak berapa selera nak dengar isi kandungannya?

    Atau tazkirah tu ceramah politik yg kutuk ulamak/mufti seperti dia & Ilmu, atau tegur rasuah, bad governance oleh kerajaan 'Islam' Um=No?

    Atau tazkirah tu tak lengkap pasal takde buat ritual zikir puji-2-an dewata/ demigod Melayu seperti Seltan, Menteris, Muftan, dsb'nya?

    ReplyDelete
  6. Bulan puasa ni tak baik mengata orang; tapi mangkuk ni menampakkan sangat anti-ilmu.Hanya ada satu jenis makhluk yang tak suka manusia mendapat ilmu terutama di bulan yang penuh barakah

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja