Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

03 July 2013

Edward Snowden

Bhai/DeeDee sekalian.... Gua rasa lu orang sumer dah tau dan baca tentang Edward Snowden nih kan.... Mmmmm.... gua pon tak tau nak ulas ikut segi mana... sebab banyak sangat info yang ader... dan banyak sangat benda yang berlaku....

Kalu US ader ECHELON .... dan PRISM ..... Malaysia pon ader gak ..... sori... nama tabley nak kasitau.... hahahaha..... Bukan setakat semua line telefon dalam Malaysia dipantau..... tapi dengan komunikasi internet dan radio amateur pon dipantau gak..... Hahaha... terlalu banyak data nak dipantau... dan terlalu sedikit kakitangan yang ader...

Sekitar tahun 2000 .... gua banyak bergerak ke beberapa kedutaan dan pejabat pesuruhjaya tinggi Malaysia di beberapa negara..... Salah satu daripada tugasan yang diberikan kepada gua aderlah "bugs sweeping" ..... Jadi ..... boleh kata semua pejabat-pejabat ini gua dan team dah buat pembersihan.... dari mesin photostat sampailah kepada water dispenser... pembersihan daripada "eavesdropping bugs"

Kalo lu orang nak tau... Pernah terjadi kes dimana Kedutaan Russia menyewa mesin fotostat dari XEROX dimana pihak agensi risikan US telah memasang spesial equipment pada mesin tersebut yang mana akan menyimpan data setiap fotostat yang dibuat... Setiap bulan... sewaktu kerja maintenance... pekerja XEROX (sebenarnya kakitangan agensi risikan US) akan datang dan membuat servis sambil menukar peralatan itu dengan peralatan lain .... dan kemudiannya memindahkan data kepada server di pejabat agensi risikan...

Ini teknik paling simple.... hahaha... dan banyak lagi teknik yang lebih ekstrem..... dan paling gua tak boleh lupa... bilamana gua ditugaskan memasang equipment enkripsi pada semua peralatan komunikasi dalam kedutaan dan pejabat pesuruhjaya tinggi Malaysia....  lu bayangkan la... bukan sajer line telefon... tetapi peralatan SATCOM pon gua kena pasang.... banyak ooo... even Motorola Iridium yang digunakan oleh pegawai kedutaan diluar negara diwajibkan dipasang peralatan enkripsi...

Jadi.... Edward Snowden aderlah orang IT..... yang biasa tidak menonjol macam orang lain..... tetapi maklumat yang ader pada kapla dier... pergh.... memang banyak.... sebab agensi risikan US... macam NSA bukan kira siapa... Malaysia pon masuk dalam radar dier.... hahaha...

Gua pernah bertekak bergaduh kat kedutaan Malaysia di satu negara nih ... pasai DUTA Malaysia kat sana siap jemput satu syarikat nih untuk membekalkan peralatan kepada Kedutaan... ... yang agensi gua dah kenalpasti sebagai agen risikan US..... gua tak percaya yang diiorang nih akan datang setakat bekal peralatan jer... tapi lebih kepada cuba memasang peralatan risikan...

Aper pon... aderkah Edward Snowden akan diberikan suaka politik oleh Malaysia.... yang ini gua tak tau.....

Berkaitan : BACA SINI , SINI , SINI,

Tambahan : 2 orang operatif dari Agensi yang mana gua terlibat telah terbang ke Moscow untuk mendapatkan maklumat lanjut dan beberapa perkara lainnya... Itu sahaja perkembangan yang gua boleh bagi..

6 comments:

  1. sejak Assange jadi pembuka jalan, makin ramai yang berani ikut jalan yang sama. Malaysia nak bg asylum kat dia ni? kim salam potong ayam la, bhai. ni bukan setakat lawan FBI or CIA, ni the infamous but chill NSA.

    Even Russia yang punya tradisi melawan pun cakap berbelit2. gua bet only few latin America countries yang berani bg asylum. dan last option mamat ni ada, Ecuador atau Venezuela. tp Ecuador pun dah start goyang. so, we'll just wait and see....

    Salute pada yang berani.

    ReplyDelete
  2. Payah juga sebab dah tak dipercayai.. Mungkinniat dia baik sebab nak dedahkan kepada umum tentang keburukan agensi

    tapi dari sudut kepercayaan orang susah nak caya sebab dia nih dan breach trust..

    Tu la payah jadi operator ni kan bhai :) nak side mana.. Tu kadang banyak benda kena telan hidup2.. bawak sampai mati..

    Apapun kita hidup kat dunia bukan kerana makhlukNya tetapi Dia (Allah) semata-mata.. Dia yang maha mengetahui setiap sesuatu..




    ReplyDelete
  3. 18:49. Dan diletakkanlah kitab, lalu kamu akan melihat orang-orang yang bersalah ketakutan terhadap apa yang (tertulis) di dalamnya, dan mereka berkata: Aduhai celaka kami, kitab apakah ini yang tidak meninggalkan yang kecil dan tidak (pula) yang besar, melainkan ia mencatat semuanya; dan mereka dapati apa yang telah mereka kerjakan ada (tertulis). Dan Tuhanmu tidak menganiaya seorang jua pun".

    ada jugak yang bangang rupenya tak reti lagi apa itu maklumat macam macam cara untuk dapat korek tapi takat tu la manusia boleh buat. tuduh lu intip i dan i intip u.kami berlindung pada mu ya Allah dari segala ancaman makhluk Mu yang berniat jahat.

    ReplyDelete
  4. Malaysia nk bg suaka kat mamat ni???errkk...tercekik chipsmore gua bhai... :)

    ReplyDelete
  5. jgn lama sgt syeikh.
    muntah hijau aku!

    kah kah kah!!!

    ReplyDelete
  6. Bhai/DeeDee...

    Hahaha.... suaka politik tue gua ader dengar gak... tapi tak tau la.. kalu giler Kerajaan nih ... mau dibaginyer Edward Snowden nih suaka politik..

    Lepas tue boleh la Edward Snowden nih lepak kat Nogori Semilan... tukar nama jadi Duat Sno Den

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja