Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

17 July 2013

Ini Yang Buat Gua Lagi Terbakar

Bhai/DeeDee .... untuk kesekian kalinyer.... tetiba biler gua tengok gambar dibawah nih.... terus gua rasa naik menyampah..... ini yang buat gua lagi terbakar nih....... Macam-macam cara la nak kutip zakat.... kreatif sungguh.... agaknyer lepas nih ader plak kot kaunter pungutan zakat kat atas flight ker.... atau kat atas Feri Pulau Pinang..... fuyoh...


Gua rasa aaa... kalu inilah perangai nak mengutip zakat .... baik pow jer satu lorong kat Highway PLUS ker... highway memana ker... atau atas Jambatan Pulau Pinang ker... atau di Link Kedua ker... atau atas Tambak Johor,...... kutip zakat laju jer... siap buat sistem drive thru..... macam McDonald la pulak...

Tapi.... macam gua bising itu hari lar.... hampeh... langsung takder idea canggih skit nak mempermudahkan orang ramai nak mohon bantuan zakat.... langsung takder banyak kaunter mobile dan bergerak... langsung takder kaunter drive thru.... semua kena pegi ke pejabat Zakat dan Baitulmal.... itupon kalo ader pegawai.... kalu pegawai pi kursus ka... bercuti kar.... alamat pakat tak dapat la nak tolong....

Macam-macam kerenah... hampeh... tabley pakai.... Ntah biler la diorang nih nak mempermudahkan permohonan bantuan zakat kat asnaf yang ader 8 tue..... ntah biler.... yang senang nak dapat bantuan zakat cuma satu asnaf jer.... iaitu asnaf amilin.....  hanya mudah untuk amil mendapatkan bahagian diorang.... hampeh...

Yang lebih berhak... yang lagi tujuh tue... sampai kesudah lar nak dapat pon.... siap ader asnaf yang mati dulu pon tak dapat hak dier.... aper daaa .... macam hampeh jer....

Berkaitan :
Gah bercerita bab collection zakat... tapi macam hampeh bab agihan.... berapa ramai asnaf yang tak terbela di Melaka.

Nak semak maklumat kat Pusat Zakat Melaka (PZM) pon tabley.... belum lagi nak semak agihan... aperdaa

15 comments:

  1. beradap la sikit kalau ya pun apa salah nya

    ReplyDelete
  2. stuju..kutipan zakat kewajipan pd umat Islam,tp bila nk gmbr camnie menyirap pn ade,kutip zakat mcm2 cara bt,tp bila nk smpaikan zakat tue kpd hak yg spatut menerimanya punya susah...

    ReplyDelete
  3. lembut tak semestinya baik, keras tak semestinya buruk...

    Bhai C++,
    tunai zakat pun boleh pakai drive thru, lepas ni solat pun boleh drive thru kot...terlampau sibuk sungguh umat islam dimalaysia, nak bayar zakat pun yang tak sampai 5 min pun nak dipermudahkan...kalau solat bolah dak kita buat satu rakaat 30 saat, kalau 4 rakaat baru 2 minit... baru effisien... lawak lar Islam memang dah mudah lepas tu nak dipermudahkan lagi...kejarlah dunia...celaka sungguh manusia-manusia yang dusta akan nikmatnya...


    ReplyDelete
  4. eh ok per...ni utk mempermudahkan org nak buat pahala, mudah nak menunaikan rukun islam yg ke-4...mu nie mau kalu bab kahwin lajuuu jek, bab rukun agama mcm2x hal nak bising...apa pun X bole hehehe...

    dunia sementara jek sedara,akhirat nnt stakat doa anak2 lu jek,cukup ke bekalan? hehehe....jangan mare arr sedara,ingat poser,rukun islam ke-3 tue hehehe....

    ReplyDelete
  5. Salam C++

    Bagus idea buat di Highway tu…Hahaha. Buat dekat raya nanti. Masa tu jem giler.

    ReplyDelete
  6. Yang ada untong macam-macam cara dibuat.TAPI..........BILA BSB HUDUD DAN QISAS....DOLAK-DALIK MACAM-MACAM

    ReplyDelete
  7. ddlm Quran ayat tentang zakat atau KUTIP zakat hanya bbrp kerat jer..

    ttpi ayat2 menyeru tentang kebaikan memBERI @ mengAGIH2kan 'harta' kpd yg layak & mmerlukan ada berpuloh2!

    bahkan ayat "RAHMAN/maha'PEMURAH" yg menyeru kita mnjd abdi2'NYA ygPEMURAH yg mngAGIH2kn itu shj pon ada lebih 100kali diulang2ngi NYA..

    heran sungguh..
    kutip laju..bab 'KEMUT' no.1
    depa nih FAHAM Quran cam mana nih?
    AUDIT langsung tak dak-hampehh
    ostad/lebai nih fobia dgn AUDIT?
    Ostad/lebai2 nih bole dharap ka!?

    kat Indonesia skrang nih puak2 ugama ostad/lebai lah yg ddapati bnyk KORUP & ada yg dpenjarakan hatta kpd SOAL 'printing' & mngAGIH2kan naskhah2 Al-Quran!?

    ReplyDelete
  8. aku cadangkan amek lorong smart tag atau touch n go baru la lawas sket nak bayar zakat...haha

    ReplyDelete
  9. bila lak nak buat skuad kutipan zakat dri rumah ke rumah?. Mungkin amil leh klaim mileage skali.

    ReplyDelete
  10. satu lg yg senang dpt zakat Hj. Jamil Khir baharom, termasuk dlm asnaf jugak tu.... ikut tafsiran um-NO la.

    ReplyDelete
  11. Bhai...

    PAS pun ada jugak kutip zakat fitrah... dia orang ada penyata ke, ke mana dia orang agihkan...

    COBOL

    ReplyDelete
  12. Nanti akad nikah pun boleh buat guna drive thru. Pengantin kat depan. Wali dan saksi2 duduk kat belakang. Jimat belanja dan ringkas.

    ReplyDelete
  13. nak tambah sket nikah guna drive thru. jimat belanja, ringkas dan yang penting, Ekspress! pengantin nak balik rumah cepat2 tunaikan kewajipan bersuami isteri! kahkahkah

    dalam kereta on the way balik rumah, boleh pasang lagu 'ekspressss rakyat'

    kahkahkah

    ReplyDelete
  14. Lagi sakit hati baca statement pengarah Jab agama ni:

    Pengarah JHEAINS Datuk Johani Hassan bertegas supaya mualaf itu datang sendiri ke pejabat MAINS.

    “Isu tiada pengangkutan bukan masalah kami (JHEAINS).Pada bulan Ramadan ini apa kata kalau awak (wartawan) yang bawa dia. Kalau tiada duit suruh pengadu datang naik teksi dan tambangnya minta jabatan agama bayarkan,” katanya


    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/JHEAINSdidakwatidakproaktif/Article/index_html

    ReplyDelete
  15. Lagi sakit hati baca statement pengarah Jab agama ni:

    Pengarah JHEAINS Datuk Johani Hassan bertegas supaya mualaf itu datang sendiri ke pejabat MAINS.

    “Isu tiada pengangkutan bukan masalah kami (JHEAINS).Pada bulan Ramadan ini apa kata kalau awak (wartawan) yang bawa dia. Kalau tiada duit suruh pengadu datang naik teksi dan tambangnya minta jabatan agama bayarkan,” katanya


    http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/JHEAINSdidakwatidakproaktif/Article/index_html

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja