Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

02 September 2012

Bila Zakat dan Baitulmal Tidak Dimanfaatkan Selayaknya

Bhai,,,, Gua nak story kat lu mender nih... Lu tau kan zakat dan baitulmal.... mesti la lu tau kan.... hahaha... kalu lu tak tau... gua rasa aaa... baik lu pi belajar ngan Geng Rusila.... hahaha....

Camnie.... ader orang kata Islam itu daif... ader orang kata masjid dan surau banyak yang daif... tak cukup bantuan kewangan... tak cukup dana.... mmmmm.... dari satu segi memang betul... tapi dari satu segi lain plak... hahaha... ngarut jer....

Pasai aper gua kater ngarut jer.... camnie...

1. Banyak dana dan derma yang orang Islam beri (individu mahupon korporat) kepada institusi masjid dan surau... tapi... banyak masjid dan surau simpan jer duit dana tue dalam bank.... sebab nak amik interest... sebab kuliah dan tazkirah pon ramai yang sponsor..... dan tak perlu pon diambil dari dana masjid atau surau....

2. Bayaran saguhati kepada guru dan ulama yang mengajar ilmu kat masjid dan surau... hahaha... memang ader guru dan ulama yang takmo amik walau sesen pon daripada dana surau dan masjid... tapi... ramai gak yang pow masjid dan surau pada nilai yang tinggi... kalu tak bagi besar skit... lain kali diorang boikot takmo datang.... Nampak macam tak ikhlas jer nak turunkan ilmu... gua tau alasan yang diorang akan beri... mestilah guru dan ulama tue nak gak imbuhan sarahidup....nak guna kat anak bini.... hehehe.... tapi .... biasanyer yang caj mengarut kat masjid dan surau nih aderlah guru dan ulama yang makan gaji.... hahahaha

3. Kos operasi masjid dan surau.... hahaha... ader orang kata.. bil air... bil api.... saper nak tanggung... semua tue mesti diambil dari dana surau dan masjid.... hahahaha.... lu orang lupa ker... masjid dan surau punya rate bil air dan api lain la.. bukan macam rate rumah kediaman.... hahaha... lagi satu... gua tau banyak masjid dan surau bil air dan api dier disponsor oleh orang... Macam surau kat kampung gua... bil air dan api surau tue abang sulung gua yang bayar sejak dari awal pembinaan (1980) lagie... hahahaha ... abang gua kata itu aderlah infaq dari dier...

4. Biasa kalu kat kampung.... kalu ader event kat masjid dan surau... urusan masak memasak dan sebagainyer dikendalikan secara gotong royong... dan kosnya dapat diturunkan.... cuma kos bahan mentah jer.... tapi... kalu kat bandar... biler masjid dan surau nak buat event... mola la AJK masjid dan surau memasang angan-angan nak angkat tender... kalu boleh dier nak buat duit atas handling event tue... Walaupun ahli kariah masjid dan surau tue ramai.... hahaha... siap sampai tempah PA sistem pon ader.. walhal... PA sistem masjid dan surau memang sedia ader.... hahahaha

5. Bhai.... sebenarnya duit zakat dan baitulmal memang banyak... tapi pejabat zakat dan baitulmal lebih suka simpan duit tue dalam bank daripada mengagihkannyer kepada yang layak... isu nih dah berlarutan cukup lama.... dah basi pon... tak larat lar nak citer... hahaha ....  Pegawai zakat dan baitulmal nih tak ramai yang rajin nak buat kerja menyalurkan bantuan zakat dan baitulmal kepada yang layak... diorang cuma tunggu kalu-kalu ader orang report jer... hahaha

6. Penyonglap duit masjid dan surau... Hahaha... yang ini memang panas bhai... banyak kes dah gua dengar dan lihat... yang nih banyak dilakukan oleh AJK surau dan masjid tue sendiri... macam ader sindiket la plak... macam ader perancangan..... pening aaa..

Err... kalu gua nak citer memang panjang.... hahaha... tapi kalu gua tulis pon.. bukan geng Rusila nak baca dengan kepala... melainkan diorang membaca dengan menggunakan kepala lutut jer... hahahaha

No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja