Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

25 September 2012

Anwar Ibrahim Memang Masalah

Bhai... sebelum gua nak citer panjang mender ker aper ker... Dari satu segi ... gua memang tak percaya dan respek kat Anwar Ibrahim.... gua tak kira la dier saper... Gua tau.. mesti ramai yang akan bengang dengan gua... tapi relaks..... aper sahaja komen gua terhadap Anwar Ibrahim tue aderlah samer jer impak dier kalu gua komen tentang Hadi Awang ka... Nik Aziz ka... Lim Guan Eng ka... Karpal Singh ka... Lim Kit Siang ka...

Camnie... pada gua semua ahli politik kat Malaysia nih samer jer... tengah dier belum pegang kuasa... pijak semut pon tak mati... memang tunjuk baik... memang nampak prihatin terhadap masalah dan hak rakyat... tapi... kalu dah menang... lupa semua tue... masa tue dier cuma pentingkan juak-juak dier jer... rakyat ntah pergi mana...

Cuma bagi ahli politik yang anggap semua nih aderlah amanah dari Allah jer yang boleh kira okeh... yang lain hampeh....Gua nak bagitau lu orang sumer... berapa ramai orang bisnes yang sekarang taja Anwar Ibrahim... bukan setakat boleh kira ngan jari bhai... tapi lebih dari tue.... sebab terlalu ramai... dan 99% daripada tue gua berani jamin tolong dan taja Anwar Ibrahim pasai kepentingan dan agenda peribadi...

Kalu takder bab bisnes.. mesti bab poliik dan kuasa.... tapi biasa la... saper yang takmo nak untung kan.... Macam statement Anwar Ibrahim kata pemilik jet peribadi yang bawak dier tue katanyer takder kepentingan mender... Wei... gua nak tanya lu aaa....

Lu tau dak kos untuk maintained satu private jet... kos pilot... kos taxing.. kos minyak... semua tue dalam USD la bhai.... minyak jer dah berapa ribu gelen.... aper lu ingat isi RM10 RON95 dah boleh terbang ker jet tue.... Standard jet tue harganya sajer dah cecah USD$50 juta lebih... Enjin plak ader 3 bhai... Pratt &  Whitney Canada PW307A turbofans, 28.46 kN (6,400 lbf) ... kos minyak untuk satu nautical mile aderlah sekitar USD$4.81 ... itu anggaran jer bhai.. belum waktu dier guna afterburner...

Aper.. lu ingat boleh isi dalam 100 gelen ker... paling kurang bhai ... jet nih kena isi lebih 1500 gelen.... banyak tue... dan sure kosnya tinggi... Jadi... untuk perjalanan dari Labuan ke KL yang jaraknyer 821 nautical miles ... kos minyak yang perlu ditanggung aderlah... USD$3949.01 @ RM12,131.59 ...

Memang la kalu ikutkan sikit jer (celah gigi) bagi seorang jutawan yang ader jet Dassault Falcon 7x nih... tapi... lu tau kan... mana ader orang bisnes yang nak rugi... so.... mesti ader timbal baliknyer...

Aper-aper pon... gua harap Anwar Ibrahim kalu dah jadi PM nanti... mesti "Walk The Talk" lar.... itu jer... kalu lu perangai macam Mahathir Mohamed, Pak Lah, Najib Razak dan ramai lagi... gua akan tibai lu jugak... tanpa prejudis...  "yang adil dijulang, yang zalim ditentang" .... itu jer...

P/S ::: Okeh... ader member mintak gua update.. dier kata jet tu aderlah Dassault Falcon 900 ...  kalu ikut harga pasaran jet tue.. dalam USD$39 juta... dan kos minyak satu nautical miles aderlah USD$5.82 .. jadi kos minyak yang perlu ditanggung bagi perjalanan Labuan ke KL sejauh 821 nautical miles aderlah USD$4778.22 @ RM14,679.25

15 comments:

  1. ape la ko meroyan sorang2 ni sampah betul

    ReplyDelete
  2. apela ko meroyan sorg2 mcm org bodo ni wei

    ReplyDelete
  3. be profesional en cipan.. matlamat kita sekarang jatuhkan dulu BN. klu ckp timbal balik x semua org ahli perniagaan begitu... klu dia mahukan keuntungan baik dia bantu rosmah pergi london je...

    ReplyDelete
  4. SETUJU! Sebab tu aku gumbira sebagai non-partisan - betul aku kata betul, tak betul tetap tak betul...

    ReplyDelete
  5. Bhai/DeeDee C.

    Thanks sebab lawat dan baca hasutan kat blog gua... hahaha... gua takder hal... gua biasa-biasa jer... hahaha...

    Bhai/DeeDee Anonymous...

    Btul gua stuju ngan pandangan lu... memang kena jatuhkan BN dulu... tapi gua takmo dalam kiter dok kejar nak jatuhkan BN... ader plak orang bagi talian hayat kat BN... hahaha.. itu jer... dah kira macam nak menang.. pasti bagi statement bangang yang memudahkan media spin mender...

    Bhai Mahaza...

    Huh.. lama tak nampak komen kat sini... hahaha... gua memang dari dulu lagi non-partisan .. gua lebih dulukan rakyat daripada ahli politik dan parti nih...

    Walaupun gua ahli PAS... tak bermakna gua kena wala' dan thiqah tahap dewata raya kepada PR... hahaha

    ReplyDelete
  6. abis tu berenang jer nak ke Labuan..???

    ReplyDelete
  7. ak fan liverpool mtk owner selamatkan torres sblm dye fedup men kt msl plkSeptember 25, 2012 at 4:57 AM

    btl jgk ckp ko tue....ade sbb jgk kwn anwar tue kasi pinjam jet,ko byg kn la kalo pr mng,dye mesti bg ekonomi nek,sah2 corporate ade utg pnye,kalo bn pgg lg xabes2 gn kroni diorang corporate jgk terseksa,apa2pon ak percaya anwar akn dahulukan rkyt,be positive jgn pikir negatif je bro xbek utk kpl otak tue

    ReplyDelete
  8. Bhai/DeeDee Anonymous...

    Hahaha... takkan la sampai terpaksa berenang pi Labuan... hahaha...

    Bhai AK Fan Liverpool...

    Takder la... gua cuma peringatkan.. kot-kot Anwar lupa diri biler dah menang nanti... kalu dier okeh... dier akan selamat dari kena tibai ngan gua... hahaha

    ReplyDelete
  9. ok lah tu bro..
    asal perangai cam babi aje..kita tibai..kah3

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas maklumat tentang harga jet second hand tersebtu dan harga minyak pesawat semasa. Harga minyak memnang tinggi.
    Tak masuk kos pilot dan crew lain.
    Kos menyewa parking dan scheduled maintenance.
    Apa pun kos bawak semua naik satu plane lebih murah dari naik pelbagai penerbangan dari sudut kot menunggu, kos pengangkutan darat dan ruang masa interaksi atas pesawat.
    Bagaianapun pesawat ini BUKAN fuel efficient keran ianya enjin model lama yang tidak mesra alam.

    ReplyDelete
  11. Boleh tak buat tak menjadikan rungutan orang...boleh tak... Ingat...Ingat..Rasulallah , sahabat minta nak buat katil yang empuk pun tak mau, apatah lagi naik belon...ha..ha... Buatlah perancangan yang tepat dan teratur , insyallah akan berjaya. Gaya..gaya letak tepi dulu.......

    ReplyDelete
  12. Bhai Jon Marwan...

    Lama betul lu tak komen kat sini... hahaha... by the way... sesapa rasa nak jadi pemimpin.. mesti bersedia untuk kena kritik... hahaha

    Bhai/DeeDee Anonymous...

    Camnie... isunya bukan sebab kos ker mender ker... tapi isunya ialah ianya boleh menyebabkan persepsi yang negatif kepada para pengundi... dan dalam keadaan mood nak PRU nih... persepsi paling penting dan kena jaga.... itu jer...

    Bhai Ahmad...

    Itu la maksud gua gak... persepsi kena jaga... kalu tidak sia-sia semua usaha...

    ReplyDelete
  13. A'kum C++

    Terima kasih banyak di atas maklumat dan cincangan ni.

    wa salute sama lu bro!

    ReplyDelete
  14. Bhai MountDweller...

    Thanks... gua nak semua orang telus... tambah lagi kalu orang politik... sebab masalah persepsi la yang akan memburukkan keadaan... susah nak bentuk..

    ReplyDelete
  15. Salam....
    Apeer yg C++ cakap memang ada benarnya.... cuma bg gua...tak semua orang niat buat sumbangan harap balasan. Mentaliti tu kna tukar bro. Gua dah audit byk syarikat terutama multinasional. Takat 10m untuk sumbangan tu normal bro.... blum masuk sumbangan ke sekolah tahfiz/surau/sejid dll. Takkan laa sumbang kat sejid pon harap balasan jugak. Point kat sini just nak highlight..Tak suma yg menyumbang mengharap balasan. Jgn ler terlebey makrifat plak sampai leh baca niat seseorang....paroh klu ggitu...adios.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja