Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

28 September 2012

Islam Agama Yang Rasional

Bhai.. gua nak citer skit tentang Islam dari perspektif gua.... dan bukannyer gua nak citerkan tentang orang Islam.... ader beza bhai... Islam dan Umat Islam ader banyak bezanyer... seperti langit dan bumi.... bagi sesapa yang nak marah mender... gua takder hal... sesama kita cari keredhaan Allah atas segala urusan...

Okeh... Pada perspektif gua... Islam adalah agama yang mengajar semua supaya menjadi rasional. Rasional dalam tindakan, perbuatan dan percakapan.. Rasional dalam segala segi...

Maksud gua camnie la... Islam aderlah cara hidup... Islam aderlah Ad-Deen.... jadi biler Islam diterapkan sebagai Ad-Deen dan cara hidup.. sepatutnya semua orang yang mengaku menganut agama Islam mesti dan perlu rasional.... tabley buat sesuatu itu ikut emosi... tabley buat sesuatu itu ikut hati...

Kena buat ikut akal fikiran yang waras dan bersandarkan kepada hukum-hukum yang telah ditetapkan didalam Al Quran.... Islam tidak mengajar umatnya melakukan kekerasan... Islam tidak mengajar umatnya menjadi perosak... Islam tidak mengajar umatnya menjadi pembinasa...

Islam mengajar umatnya menjadi khalifah.. menjadi daie... menjadi sebaik-baik ummah......  jadi umat Islam perlu menjadi contoh tauladan terbaik bagi sekalian umat manusia dan jin yang lain...  Nak jadi khalifah... tapi kejam.... itu bukan contoh terbaik...

Sebab kekejaman dan kekasaran itu hanyalah milik Allah selayaknya....

Sebagai manusia... kita tidak dibenarkan untuk mencederakan diri kita sendiri... Allah larang... jadi begitulah juga kita tidak dibenarkan untuk mencederakan orang lain... melainkan dengan hukum dan had-had tertentu yang Allah berikan hak itu kepada para pemerintah yang mengikut hukum Allah... mengikut syaraknya...

Sebagai contoh... kita (sesiapa sahaja) tidak boleh sewenang-wenangnya menjatuhkan hukuman bunuh kepada pemurtad melainkan hakim dan penguasa yang adil dan berhak mengikut lunas undang-undang Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Allah dan disampaikan oleh para Rasulnya.

Ingat... Islam adalah Agama yang rasional

Jadi.. kepada sesiapa yang rasa dier lagi hebat lalu menunjukkan kekuasaan dan kekerasan (yang sebenarnya tidaklah dia berhak untuk berbuat sebegitu), Ingatlah... Azab Allah amat pedih bagi orang yang melampaui batas....

"Sesungguhnya dosa itu atas orang-orang yang berbuat zalim kepada manusia dan melampaui batas di muka bumi tanpa hak. Mereka itu mendapat azab yang pedih." - As-Syura (42)

2 comments:

  1. Salam semua...

    Padat la ade orang tu buat "Objek Dot Method".

    Objek = Kilang
    Method = buat pakaian, makanan dll. buat CD or anak tak halal pun ade, atau buat apa2 je tuan suka dalam kilang tu janji jangan runtuh kilang tu sudal la.

    Mungkin sama dengan parti & ahli parti.

    Ada nama parti macam lahanat, tapi ahlinya alimnya amat, setan panggil panggil top2 jeneral datang rasuk pun tak jalan. Ada gak nama cantik macam muka aku yang hansem ni (u all belum jumpa, nampak, kalau nampak sure sign contrak 5 kaki dalam), tapi perangai ahlinya, setan pun tak berani datang dekat tau!!!

    ReplyDelete
  2. Bhai Alias Bin Hasan...

    Hahaha... tue la pasai... pening kapla biler pikirkan pasai pejuang islam nih... hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja