Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

30 September 2012

9.8 Dari 10 Ahli PAS Buta Tentang Hudud

Bhai... Satu masalah dengan ahli PAS bilamana ramai diantara diorang yang keliru dan buta tentang hudud... Ramai orang PAS sendiri ingat bahawa hudud adalah berkaitan dengan potong tangan....

Hudud bukanlah semata-mata menghukum... Tetapi lebih kepada mendidik dan menunjukkan sebaik-baik jalan serta seadil-adil tibdakan kepada manusia. Hudud adalah sebaik-baik hukuman kepada manusia yang ditetapkan oleh pencipta manusia itu sendiri...

Gua suka berikan satu contoh... Untuk melaksanakan dan menggunapakai hudud dalam pentadbiran kehakiman di Malaysia.. ianya perlukan kepad 3 fasa...

Fasa pertama (10 tahun pertama) hudud perlulah dibentuk sebagai satu model pendidikan kepada semua. Semua orang perlu didedahkan dengan informasi tentang hudud.... Namun jika rakyat keseluruhannya masih lagi tidak memahami tentang hudud, maka fasa ini perlulah diulang sekali lagi...

Fasa kedua (10 tahun kedua) hudud perlulah dipertunjukkan kepada khalayak ramai tentang bagaimana ianya hendak dan akan dilaksanakan...

Manakala fasa ketiga (10 tahun ketiga) barulah urusan perlaksanaan hudud dimulakan... Dan inilah intipati hudud itu sendiri... Ianya mengambil masa... InsyaAllah boleh berjaya...

Apa pon esok lusa gua sambung lagie....

7 comments:

  1. Salam semua...

    Ada baik tuan, semalam ada usha2 wad kecemasan HKL. standby.. haha lawak je.

    Anywat, kalau nak ikut saje boleh... dah serupa NFC atau keretapi, ikut je track.

    Rugi manusia ni tak berilmu, apa susah, telan je, lepas bg kat orang lain, susah gah kalau fanatik colour ja kan???

    ReplyDelete
  2. Setuju... adalah lebih baik kita ambil masa 30 thn utk perlaksanaan berbanding kita dah buang masa lebih 30 thn pong pang pong pang tapi tak berhasil.

    Umno patut mulakan dulu sebagai parti pemerintah dengan melantik papagomo dan parpukari sbg penasihat eksekutif.

    Kih kih kih

    ReplyDelete
  3. Gua ingat hudud, initially, kita ni orang Islam patut terima saja semua hukum Allah (hududullah) as simple as ABC or NFC BUT it's not that eazy either.
    Betul, kita kena promote hududullah (semua hukum selain hudud, qisas, dsb) supaya orang ambik pot, belajar, kaji & paham (towards beriman dgn'nya) !! Tu PAS dah lama buat.

    Betul, dah lama dah sakit ni... PAS pun kureng mampu mentarbiyah orang supaya orang semua paham sepenuhnya hududullah. i reckon NOT even 20% ore klate yg ahlul PAS paham semua kot. AHlul PAS lain yg byk byk tu bengong cam Umnorians jugak la cuma dia sokong tajuk hudud tu. At least.

    Ya, betul tu C+++ .. gua leh setuju cakap setengah orang UMnorians + ulamak yg kita kena ada (wujudkan) suasana kondusif untuk hududullah. Even Klate pun, after this while, MASIH belum mampu bentuk ambient gitu... keep it up PAS Klate.. JGN la retorik memanjang tapi usaha a la kadar... or zilch.

    & for that kita kena harapkan (undi) PAS & the others SEBAB UMno-BN tetnyata gagal big time & tak berminat pun nak buat ke arah suasana kondusif tu.

    ReplyDelete
  4. Bkn je hudud dorang x paham atau x ambil peluang nak paham, ikut je apa org lain sebut tapi dlm konsep 'wala' pun dorang x paham, tu sbb apa pun pemimpin dorang buat sebut laungkan, dorang ikut je tanpa byk soal. X byk beza pun dgn penyokong2 UMNO.

    ReplyDelete
  5. Hudud ada dua aspek. Bidangkuasa mahkamah dan hukumannya. Bagi membolehkan Hudud dilaksanakan, bidangkuasa mahkamah agar Enakmen Jenayah Syariah hendaklah terlebih dahulu dipinda bagi pemakaiannya terhadap orang bukan islam juga. DUN Kelantan, DUN Kedah, DUN Selangor, DUN Penang kenapa tidak pinda Enakmen itu. apatahlagi DUN Kelantan dok asyik nak laksanakan hudud tapi sehingga kini habuk pun takde.

    ReplyDelete
  6. salam,

    Lebih baik dgr drpd ust MAZA drpd dgr org yg tahu sikit2.

    KLIK zaman kerajaan lebih tahu sudah berakhir

    ReplyDelete
  7. Bhai Alias Bin Hasan...
    Hahaha... itu jer la yang dapat gua balas atas komen lu... fanatik warna nih payah bhai... hahaha

    Bhai Waris...
    Pada pandangan puak yang suka pongpang tue... 50 tahun pon takper... hahaha... anyway.. kalu bagi papagomo atau parpukari... hahaha... alamat... Unggeleke Nalladey la.... hahaha...

    Bhai Hanz...
    Promosi Hududullah tue mesti kena amik kira kerja dakwah.. dakwah nih bukan bermaksud paksa.. tapi dakwah nih bermaksud memujuk, mendidik dan memberikan contoh tauladan terbaek... Tapi dalam kes PAS... kalu ahli PAS sendiri pon sahsiah, akhlak dan adab kelaku tabley nak jaga... camana nak jadi pendakwah.... hahaha .... pasai tue las selama hari nih PAS tak dapat nak dakwah orang ramai pasai Hududullah..

    Bhai BunBinBan...
    Diorang ader otak... tapi takmo nak guna.. nak buat camana... diorang kata Ahli UMNO perangai camsiot... tapi diorang sendiri pon perangai camsiot... hahaha... nak buat camana...

    Bhai/DeeDee Anonymous...
    Gua ader jawapan atas persoalan lu nih.. nanti ader masa gua tuliskan...

    Bhai NewHope...
    Yup... bukan stakat MAZA... tapi.. dari sesapa sajer yang dah faham aper itu hudud...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja