Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

13 July 2013

Sebelum TPPA Kos Ubat Adalah RM1.9 Bilion

Bhai/DeeDee .... Sebelum TPPA kos ubat adalah RM1.9 bilion.... Sesudah TPPA kos ubat pulak akan jadi berapa??? Takkan jadi RM19 bilion kot..... Giler aaa kalu camnie... Pasainyer.... biler dah Kerajaan Malaysia setuju dengan TPPA.... makanyer takder lagi la ubat generic yang akan dikeluarkan dan dipasarkan...

Selama ini pesakit di Malaysia banyak dibekalkan dengan ubat generic ..... contohnyer paracetamol dan sirap ubat batuk.... lepas nih susah la kepada rakyat marhaen... Takkan nak beli ubat berjemana kot.... giler ker aper...

Sebelum tahun 2000 .... semua pembekalan ubat di Hospital Kerajaan dikendalikan sendiri oleh Kementerian Kesihatan dengan proses perkilangan dan pembuatan ubat secara sendiri (in-house)... Masa nih semua ubat yang ada di Hospital kerajaan aderlah ubat generic (ubat berlabel KK @ Kementerian Kesihatan)..... Tapi selepas projek penswastaan perkhidmatan pembekalan ubat.... maka ujudnya PharmaNiaga.... yang mendapat konsesi penuh pembekalan ubat kepada Hospital...

Kini.... sebelum TPPA kos ubat adalah RM1.9 bilion.... nanti lepas TPPA.... mau la agaknyer kos meningkat berkali ganda.... Hahaha... boleh cecah RM19 bilion kot.... Kaya la mangkuk-mangkuk kroni dalam PharmaNiaga.... Hahaha... Kaya lagi aaa Syed Mokhtar BauKaki.... Hahaha .... Ayoyo amma appa....



PETALING JAYA - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak berdepan dengan krisis bekalan ubat di klinik dan hospital kerajaan walaupun adakalanya kehabisan ubat tertentu berlaku.

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM, Datuk Eisah A. Rahman menjelaskan bahawa faktor komunikasi antara pegawai farmasi dan doktor mungkin antara punca kehabisan ubat tertentu itu berlaku.

Bercakap kepada pemberita selepas sidang media mengenai Mitos and Realiti Industri Farmaseutikal anjuran Persatuan Industri Farmaseutikal Malaysia (PhAMA) di sini, Eisah memberi jaminan bekalan ubat di negara ini mencukupi.

"Saya tidak nafikan mungkin satu-satu masa itu fasiliti ubat memang mungkin tidak ada, kadang-kadang komunikasinya, mungkin tidak dimaklumkan kepada doktor yang menulis preskripsi ubat tertentu supaya doktor boleh buat keputusan untuk menawarkan ubat lain sebagai alternatif," katanya.

Beliau berkata pelbagai pendekatan lain boleh diambil oleh pihak hospital atau klinik contohnya meminjam stok ubat tertentu di klinik berlainan dan menghantar ubat secara pos agar tidak menyusahkan pesakit.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan KKM, Datuk Dr. Jeyaindran Sinnadurai dan Pengarah Eksekutif PhaMa Ewe Kheng Huat.

Eisah berkata tahun lepas sejumlah RM1.9 bilion dibelanjakan untuk bekalan ubat-ubatan dan menjangkakan pertambahan sebanyak 10 peratus bagi perbelanjaan sama tahun ini.

"Kita tidak ada masalah dari segi peruntukan, bagaimanapun kami sedang memohon peruntukan tambahan bagi menampung keperluan pesakit khususnya untuk hospital dan klinik kerajaan di negeri-negeri," katanya.

Menepis tanggapan bahawa ubat-ubatan yang dibekal pusat perubatan swasta lebih baik berbanding yang dibekalkan oleh klinik dan hospital kerajaan, Eisah berkata semua ubat-ubatan perlu melalui proses pendaftaran yang sama, termasuk dari aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanannya.

Mengulas mengenai penjualan ubat-ubatan secara dalam talian, Eisah menasihatkan orang ramai supaya lebih rasional dan tidak sewenang-wenangnya membeli produk yang dihebahkan, yang mungkin berisiko jika diambil tanpa mendapatkan preskripsi doktor.- Bernama

3 comments:

  1. bhai,

    kita disini hanya mampu bercerita tentang pros n cons, n mostly 'bout cons, tapi at the end of the day, gomen tu jugak yg decide on behalf of us, the rakyat. either you like it or not, you still have to take it.kan?

    well, dengan gomen yg jenis macam ni, pro kaptalis, yang menguna pakai kitab 'untung semaksima mungkin', what more could we expect from 'em?

    lu cakap la 1000 keburukan sekalipun, lambat laun, agreement tetap di sign off, officially. in fact, yang unofficial, dah lama dorang setuju dah. kita je yg terkebil2 tak tau ujung pangkal.

    sad but true.

    ReplyDelete
  2. Masalah yang untung bukan GOMEN tapi kroni orang2 yang gunakan gomen untuk keuntungan mereka sendiri..


    Kalau GOMEN untung takpe la jugak tapi sebab GOMEN yang rugi dan HUTANG keliling pingang la rakyat makin parah kena isap.. LINTAH2 ni yang sedap isap GOMEN..

    ReplyDelete
  3. Bhai Jamie D...
    Tue la pasai... susah oo nak tukar mentaliti orang kiter... kekal bengap... hahaha

    Bhai/DeeDee Anonymous...
    Aiyark... kalu dapat tangkap buat minyak lintah kan ker bagoosh.. boleh dikomerSIAL kan.... hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja