Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

26 July 2013

Post Mortem PRK Kuala Besut

Bhai/DeeDee sekalian...

Keputusan PRK N1 Kuala Besut kiter semua dah tahu... Dan PAS dari menang 3 UPU pada PRU13 kepada kalah disemua UPU pada PRK N1 Kuala Besut... Satu keputusan yang agak mengecewakan dan teruk... 

Persoalan yang bermain di minda gua aderlah... Apa agakyer yang akan dimasukkan oleh PAS Terenggani dalam Post Mortem PRK Kuala Besut nanti... Aderkah PAS akan buat satu post mortem? Aderkah PAKATAN RAKYAT (PR) juga akan buat post mortem... Aderlah hasil post mortem ini akan reflek kepada apa yang sebenarnya berlaku di PRK N1 Kuala Besut...

Bagaimana pula PAS boleh mendapat lagi kurang undi berbanding semasa PRU13... Dari aper yang gua nampak... PAS Terengganu pastinya akan memasukkan elemen pengundian pada waktu hari bekerja sebagai satu daripada aspek kekalahan mereka pada PRK tersebut... Kalu nak letak isu pengundi hantu nampak tak relevan... Tapi tak tau la.. PAS Terengganu banyak gak dier punya magiknya...

Mungkin jugak PAS Terengganu akan memasukkan elemen sogokan dan rasuah serta projek mee segera yang dibuat oleh BN sebagai antara salah satu elemen yang menyebabkan kekalahan PAS di PRK Kuala Besut... Mungkin juga nilai projek yang hampir setengah bilion yang dicanangkan oleh BN menjadi isu dalam post mortem PAS..

Mungkin jugak PAS Terengganu akan memasukkan elemen saman fitnah dari bekas calon PKR pada PRU13 terhadap Hadi Awang sebagai punca utama PAS kalah di PRK Kuala Besut.. Hahaha.. Yang ini gua konpiden diorang akan masukkan.... Hahaha

Ikut pandanan gua... Ader banyak sebab kenapa PAS kalah di PRK Kuala Besut dan hampir semua sebab tersebut berpunca dari isu dalaman PAS Terengganu... Sori aaa... Gua tak berminat nak kongsikan point gua pasai PAS Terengganu mana nak dengan nasihat dan pandangan orang lain... Hahaha.... Sebab pada diorang... PAS Terengganu aderlah yang terbaek... Bukankah diorang jugak yang berbangga kononnya diorang tak perlukan undi dari kaum dan parti lain ... Sebab orang Melayu katanyer pasti akan menyokong PAS.... Hahahaha.... Mabuk la korang.... Hahaha

Aper pon... Satu perkara yang jelas menyebabkan PAS kalah di PRK Kuala Besut aderlah disebabkan oleh kerana pengundi di Kuala Besut memang "bijak macam ikan" .... Dimana semua umpan diambil dengan baik... Makan semua umpan... Tapi mata kail bagi balik kat pemancing ... Sebijik macam metafora yang Hadi Awang cakapkan tue... Hahaha .... Umpan rasuah minyak motor diorang amik... Tapi undi kasik kat BN pasai BN boleh setelkan banyak benda yang PAS dok ungkit tapi takder jalan penyelesaiannyer...

PAS banyak menunjukkan kelemahan BN tapi BN bijak mengambil peluang atas kelemahan yang ditunjukkan tue untuk buat perubahan segera... PAS Terengganu orang tak nampak hala tuju pembangunan negeri.. Sebab takder langsung diterangkan kepada pengundi...   Sebab kempen PAS lebih kepada mencari salah BN tanpa boleh menunjukkan jalan penyelesaian...

Hahaha... Aper pon... Nak harapkan PAS Terengganu berubah atas kekalahan nih gua rasa jangan mimpilah... Puak perasan bagoosh nih tabley aaa nak berubah...  Kalo diorang boleh berubah.. Dah lama dah boleh menang pada PRU12 dan PRU13.... Hahaha...

Errr... Saman fitnah tue... Saman jer... Kasi ader ingat skit... Biar mahkamah tentukan... Sebab kalo tarik balik tindakan nak saman tue... Gua berani jamin pada PRU14 nanti pon Hadi Awang kalo ditakdirkan idup lagi... Pasti akan buat perangai yang sama...

Oh yer kalo ader yang kata pasai saman nih tak kena masa yang jadi penyebab kekalahan di Kuala Besut.. Gua rasa fitnah yang Hadi Awang buat dulu pada PRU13 la yang menyebabkan Pakatan Rakyat tak dapat menang besar dan kalahkan BN serta amik alih Putrajaya... Gua stuju dengan komen COBOL kat blog gua nih..

Kalu Shamsul tue buat spoil... Hadi Awang pon buat spoil jugak.... Hahahaha... 

Ader paham ka????

P/S : semakin hari semakin skema la plak penulisan gua nih.... Aper daa....

Persoalan yang ditanya oleh banyak pihak... Dimana calon PAS ketika pengumuman kemenangan calon BN diumumkan. Kenapa calon PAS tidak menghadirkan diri ke meja pengurus pilihanraya apabila namanya dipanggil??? Misteri nih.... Hehehe


6 comments:

  1. bior la dorang terjun dgn labu2...lgi pun dorang mmg x nak menang, suka2 je masuk pilihanraya. Dpt bertanding tu pun dah di kategorikan satu kemenangan besar bagi dorang. Dah berpuluh tahun pengalaman kalah dlm PRU/PRK so apa ada hal...hahaha...'Tuan Presiden' ttp maksum. Dia berautoriti mengeluarkan fatwa dan menjatuhkan hukum. hahaha...komen ini hanya imaginasi penulis saje...harap maklum...hahaha

    ReplyDelete
  2. Dana wang ehsan terenganu banyak Bhai BN boleh beli apa saja.. :)

    PAS haru sedar dengan ini, mereka perlu jadi lebih matang dan memikat pengundi dengan cara dan tawaran lebih baik yang lebih memikat hati bukan dengan wang ringgit sebab kalau nak lawan BN dengan benda tu awal-awal lagi dah bungkus.

    PAS bukan lawan BN terenganu tetapi PAS terenganu lawan Kerajaan Pusat so strategi lebih besar kena ada. Para pemikir PR/PAS perlu fikir strategi terbaik dalam memenangi PRK juga PRU14 nanti..

    ReplyDelete
  3. Hidup ini bukan 'PERASAN'
    hidup ini bukan 'angan-angan'
    hidup nih bukan main rambang
    hidup ini bukan 'khayalan'

    Quran slalu mnyebut 'hisab' atau yaumil-HISAB..
    hisab..ilmu hisab/matematik
    audit..taxes/zakat pon matematik
    kalah/menang pon matematik
    kejayaan/gagal negara-matematik

    Pokoknya ada brp ketul lebai2 PAS yg boleh lulus matematik?
    Adakah seorg je pon yg mampu LULUS @ dpt 'A' matematik hatta klu mrk duduk smula buat UPSR??

    Subjek matematik TIDAK mgizinkan kita teragak2 mengagak2 'rasa2' khayal & 'PERASAN"..krn matematik @ HISAB adalah formula yg TEPAT & jitu mnuju sasaran!

    Seorg yg sbnr2 ulamak itu mmBACA dgn jitu & TEPAT..bukan aci agak2 tuduh2 main rambang & mmFITNAH lebih rendah dr tahap budak2!

    RPK Kuala Besut sgt MUDAH dbaca dgn matematik..ttpi klu dah yg konon2 ulamak nya pon FAIL @ BUTA..hanya gah dgn hafalan jer, apa lg yg nak dkata..

    ReplyDelete
  4. Dah pernah diberi peluang perintah terengganu dan kedah dulu. Tapi bila ada kuasa tak reti nak mentadbir sebab diberikan kepada seorang yang tiada ilmu, ego, sombong, angkuh.

    Macam2 alasan keluar tapi hanya sekadar alasan tanpa idea untuk bertindak balas.

    Contohilah kelantan dulu yang dihimpit segala masalah tapi masih boleh survive sampai sekarang.

    Alasan memang ada selagi kita dok bertempur dengan penyamun umno serupa macam di selangor dan penang. Tapi bagaimana nak tangani masalah yang ditimbulkan umno ini tak ada dalam kotak pemikiran lebai2 pas.

    Adakah para saintis, pakar ekonomi, pakar pentadbiran, ahli matematik, perlu jadi lebai dulu baru boleh jadi presiden atau ahli dewan ulama?

    ReplyDelete
  5. jangan takut dengan majlis umum pemenang yang mesti dikhuatiri dihari pengumuman besar nanti ke nerka ke syurga ini hanya jalan cerita dunya sebelum setiap diri kembali.awas hai manusia hidup mu sekejap aja

    ReplyDelete
  6. Selagi ada "Hollier than thou" tu, toksah ler nak berangan-angan. Luar parti yang menyampah dgn UMNO ramai. Masalahnya % tertingginya lebih menyampah dgn "dia" tu.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja