Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

26 December 2012

Kenapa Gua Takmo Dengar Ceramah?

Bhai... Banyak orang tanya gua... Pasai kenapa gua takmo dengar ceramah... Pasai aper jarang atau tak pernah diorang nampak muka gua kat mana-mana ceramah politik... Pasai aper gua jarang amik pot dengan ceramah nih...

Nih gua mau kasi pencerahan skit...

Ader banyak sebab ngaper gua jarang atau takmo nak pergi dengar mana-mana ceramah politik... Cukup banyaknsebab gua...

1. Gua malas nak dengar cerita retorik yang disampaikan oleh penceramah... Sebab biasanyer citernya berulang-ulang... Dan paling boring skali biler penceramah tue bercakap pongpang hebat bencikan rasuah, salahguna kuasa dan kroni berbagai... Tapi dier sendiri pon terlibat buat benda yang dier benci tur...

2. Gua menyampah kat penceramah yang cuma akan tunjuk muka bagi ceramah biler nak dekat pilihanraya... Sebab nak bagi glamer pasai nak jadi calon... Malah jenis penceramah yang akan hadir kalu ader pimpinan pusat mari... Kalu tidak haram tak nampak batang hidung..

3. Gua cukup bengkek dengan penceramah yang kaki nak pow duit jer.... Kalu tak hulur sampul tebal... Takmo nak bagi ceramah... Walaupun dier berceramah lebih mengempenkan diri dier untuk jadi calon... Tapi still ngepow penganjur untuk sampul tebal... Cam sial punya worang nih... Serban tak serban samer jer...

4. Gua benci kat penceramah yang jenis kaki goreng... Benda dan fakta seciput jer.. Tapi goreng dier sampaikan boleh lima enam belas kawah... Contoh macam Zulkifli Nordin la... Goreng gempak hebat konon tau luar dalam citer Anwar.... Hahaha

5. Gua malas pi dengar ceramah mender pasai kalu gua pergi semua kos gua kena tanggung sendiri (berkira la plak gua bih)... Tapi biler menang... Penceramah yang pongpang benci BN tue boleh plak nak bersama berselingkuh dengan UMNO/BN plak... Walaupon dulu masa dier berceramah dier disponsor wang ringgit oleh orang yang benci UMNO/BN...

6. Gua menyampah nak pegi dengar ceramah sebab penceramah jarang yang ader fakta lengkap dan bukti..... Nak jumpa penceramah yang boleh tayangkan slide presentation data, charta dan graf... Boleh kira aaa dengan bulu ketiak....

7. Gua takmo pergi dengar ceramah pasi yang meramaikan audien kat tapak ceramah bukan orang tempatan.. Bukan pengundi kawasan tue tapi lebih banyak orang luar... Dan gua takmo nak tambahkan persepsi konon Pakatan Rakyat dah makin dapat sokongan rakyat....

Hahaha... Aper yang gua melalut banyak nih... Sebab sebenar gua takmo pergi dengar ceramah aderlah kerana lebih baik gua layan wayang yang gua rembat dari torrent.... Hahaha... Ader gak pekdah dari gua tercongok berjam di padang ceramah.. Hahaha... Saper nak movie terbaru bawak mai la external harddisk drive dalam 1 Terabyte.... Hahaha

Majulah torrent untuk negara..... Hahaha

10 comments:

  1. Kalau dah orang lain semuanya tidak bagus apa kata tuan saja yang terlebih bagus dari orang lain yang memberikan ceramah. Bira kita orang pulak dengar tuan berceramah.

    Ada ka tuan kata lebih baik nonton filem....kalau bilang lebih baik berzikir atau membaca quran adalah juga maknanya.....

    ReplyDelete
  2. Bhai Asrul Sani...

    Thanks sebab bagi komen kat sini.. Gua tertunggu gak saper nak kasi komen tentang perkara nih... Hahaha... Takper... Gua takder hal...

    Gua rasa lu nih baru pertama kali baca blog gua kot... dan surely tak dapat nak paham aper yang gua maksudkan... Hahaha.. takper.. takper... Blog nih guna banyak metafora la... le kena belajar metafora dulu.. baru boleh paham... Gua jarang tulis on the spot issue... gua banyak berkias...

    Tentang lu kata lebih baik berzikir dan membaca Al Quran... yup itu gua stuju... cuma kenaper gua compare ceramah ngan filem... yang ini lu kena mendalami dulu... sebab ceramah nih banyak sangat citer fiksyen dier... hahaha... memang selayak ceramah nih gua kategorikan samer dengan filem...

    dan ceramah takkan sampai biler-biler gua akan compare dengan zikir dan baca Al Quran... oh yer... ramai dari kita dok baca Al Quran.. tapi... isi kandungan dalam Al Quran jarang diselidik... tafsir dan terjemahan pon jarang nak baca...

    Aper-aper pon thanks sebab bagi komen kat blog gua nih... dan terima kasih sebab baca blog nih... Oh yer ... lupa nak kasitau... blog nih "tidak wala'" ....

    ReplyDelete
  3. bro. gau ada terbaca somewhere kalau seseorang tu kerap guna perkataan malas selalunya org tu pemalas.emmmm tapi wa rasa rasa u tak berapa pemalas

    ReplyDelete
  4. Assalam bro C++.
    Terbayek..gua sokong.
    Lu 112 jangan tak helo gua kita kasi jumpa ok?

    ReplyDelete
  5. aloo bro...lu asal mana haa...pesal pe lu punya altitude sama je dgn gua...hahaha...atau majoriti mmg dah altitude mcm kita nih...watpe dgr ceramah kalau sambil baring leh baca isu semasa kat internet. byk point yg lu bagi sama dgn gua punya sebab musabab malas pegi ceramah. lgi pun dah jenuh dah dr mula zaman reformasi...sampai la 2002, gua yg arrange ceramah kat tempat gua..

    ReplyDelete
  6. Bhai AG...
    Ujan-ujan macam masa skrang nih gua memang malas nak kuar dengar ceramah... layan YouTube jer la... sejuk la bhai.... hahaha...

    Opps... gua tak malas nak mandi aaa.... hahaha

    Bhai Azmi APA...
    #KL112 gua memang mari... memang cadang nak ajak lu angkat shot baek punya... harap gua tak lupa nak bawak topeng gas gua macam masa Bersih 3.0 itu hari... terlupa... hahaha

    ReplyDelete
  7. Bhai BunBinBan...

    Gua orang Perak... hahaha... tapi rasanyer bukan pasai tempat... tapi keterbukaan minda kot... lagipon dah penat rasanyer buat kerja politik ... semua kerja... tapi biler menang... parti tak nampak pon kerja buat.. takper la... jangan parti buat ngelat udah ler...

    Cuma la nih banyak sangat pimpinan parti yang macam palat... macam chilakak... sumer giler duit dan pangkat.. tak kira serban ker tidak.. samer jer...

    ReplyDelete
  8. pi dengar ceramah, macam dengar tape retro je. Buang masa je...layan internet lagi bagus.atau pun nonton pocoyo....

    ReplyDelete
  9. hahaha, dengar ceramah tu poyo, pesyen lama bang. Nonton pocoya lagi bagus

    ReplyDelete
  10. Bhai Mohamad Adel...

    Hahaha... lama dah gua tak tengok Pocoyo ... semenjak gua jarang berkesempatan melepak tengok kartun... hehehe

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja