Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

22 January 2013

Lain Diminta Lain Yang Dapat

Bhai.... gua biasa lepak dengan kawan-kawan yang berlainan kaum dan bangsa.... Dalam tugasan kerja gua seharian... memang gua berpeluang untuk berjumpa dan berinteraksi dengan macam-macam jenis orang... Ikut keperluan dan ikut tugasan... Kalu tugasan gua berkaitan dengan kerja hakiki... tengok pulak kerja hakiki yang mana satu....

Orang macam gua nih ader banyak kerja hakiki... hahaha... nak buat camana la bhai...

So... biler gua berurusan dan berinteraksi dengan kaum India di Malaysia nih... rata-rata keluhan yang gua dapat dengar aderlah dalam isu dianaktirikan terutama sekali dalam bidang pendidikan .... Memang gua tak nafikan isu bidang pendidikan untuk kaum India agak terkebelakang.... Kita ader bantyak jugak sekolah Tamil.. tapi kebanyakan daripadanya begitu daif dan memalukan.

Sungguh... walaupun telah lebih 56 tahun negara ini mencapai kemerdekaan, namun keadaan sekolah tamil banyak yang masih lagi seperti tahun 60'an. Ader yang tiada lantai simen, Ada yang tiada dinding... Kalu lu tarak percaya.. sesekali tue jalan-jalan la cuti-cuti Malaysia.... tengok pi sampai ke estet berbagai...

Sebagai warga Malaysia (Jus Soli)... mereka berhak untuk mendapat kemudahan pendidikan yang setaraf... Tapi malangnyer... pihak yang bertanggungjawab keatas kepentingan kaum India di Malaysia nampaknya memang lebih mementingkan diri mereka sendiri... mementingkan keglameran...  Bila mana kaum India menjerit meminta perubahan pada sistem pendidikan peringkat rendah aliran Tamil ini dipertingkatkan... aper yang mereka dapat... Yilleks... Nehi...

Tapi ... dek kerana nak glamer berbagai... pihak yang bertanggungjawab nih... bagi benda lain... benda yang dah ader banyak...  iaitu buat Kuil (Kovil).... buta plak yang terhebat dan terbesar... walhal... benda yang paling utama dikesampingkan.... pendidikan terabai... tapi kuil gempak....  hahaha... lain diminta lain yang dapat.....

Feel dan perangai kaum Melayu yang dibawa oleh UMNO nih jugak dibawa oleh MIC... memamg lawak... Biler UMNO tak pentingkan pendidikan bangsa Melayu (yang dipentingkan buat banyak-banyak Masjid besar tapi nak dapat lebih dari 1 saf waktu sembahyang subuh pun perit) ... perangai yang samer ditiru oleh MIC (buat banyak kuil yang besar... tapi orang yang nak gunakan aderlah seciput)

Mereka nih lupa... bahawa kaum India di Malaysia perlukan anjakan paradigma dan transformasi dalam bidang pendidikan Tamil sejajar dengan Dasar Pendidikan Negara...  sebab itulah diorang kecoh nak buat kuil terbesar dan terhebat di Putrajaya... walhal.... takder satu pon sekolah aliran Tamil di Putrajaya.... hahahaha


Gua tau... mesti ader ramai yang pelik pasai aper tetiba jer gua menulis citer tentang kaum India dan kuil.... Hahahaha... relaks la bhai.... gua setuju dan percaya... bahawa semua kaum di Malaysia berhak mendapat apa yang sepatutnya untuk mereka berdasarkan undang-undang dan perlembagaan serta kontrak sosial yang telah dipersetujui lebin 56 tahun dulu..

Kita semua adalah anak Bangsa Malaysia.....

3 comments:

  1. bagi aku lah kan..sbb tu kna buang sekolah kebangsaan..ia mengeruhkan lagi keadaan...why not sekolah untuk semua jer..bercmpur dan matapelajaran cina, india diajar pada masa yg sama..semua rakyat malaysia boleh belajar.

    nk buat kuil pn, kna tgk kawasan...berapa ramai yg beragama hindu.
    BANkami BANkami

    ReplyDelete
  2. Salam.
    Tuan minta pautan dlm blog tuan. Sy senaraikan blog tuan dalam SENARAI BLOG POLITIK POPULAR. Blog sy revolusifikiran.blogspot.com blog santai gambar-gambar dan fakta-fakta yang menarik. Terima kasih kerjasama tuan.

    ReplyDelete
  3. Bhai Carlos...
    Gua setuju idea satu sekolah... dan semua student kena belajar bahasa cina dan tamil.... chanteq...

    Bhai/DeeDee Arya Teja...
    Sudah dilink kan... hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja