Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

24 January 2013

Siapa Jual Negeri

Bhai... Pemimpin UMNO selalu cakap.... tindakan blogger pro Pakatan Rakyat semacam menjual negara ini... Diorang juga ader cakap bahawa Pakatan Rakyat bersedia untuk jual negara ini biler dapat kuasa memerintah... Hahaha.... tapi yang sebenarnya.... gua rasa lu orang pun tau saper sebenarnya yang jual negeri dan negara nih...

Bukan setakat satu negeri pernah dijual... malah banyak negeri yang pernah dijual. semuanya kerana inginkan kuasa... inginkan pengaruh... inginkan wang ringgit... sejarah telah membuktikan bahawa bukan rakyat yang menjual negeri dan negara ini.... Sejarah tidak menipu bhai... sejarah tidak menutup kisah sebenarnya.... hehehe

Yang menjual negeri-negeri Melayu satu masa dulu aderlah tak lain tak bukan aderlah... para Sultan dan Raja serta kerabat diraja termasuklah pihak istana..... Ini terbukti... gua bukan cakap takder fakta... ini sejarah la bhai... gua bukan nak menghasut mender... ini bukti nyata...  tak ader sapa boleh sangkal... Yang menjual negeri-negeri Melayu aderlah para Sultan dan Raja-Raja Melayu la......  Kalu tidak tak ader la Mindanau dan Sabah tue dijual kepada penjajah oleh Sultan Sulu... Sultan Sulu pon Melayu jugak la bhai..

Perak pernah terjual kepada British... Pulau Pinang dijual kepada British... Singapura dijual kepada British... Itu belum masuk lagi beberapa perjanjian lain yang semuanya mengarahkan kepada penjualan atau penggadaian kuasa dalam negeri-negeri Melayu.... Tak payah jauh la.... yang kelam kabut turunkan tandatangan pada perjanjian Malayan Union bukan saper-saper... semuanya dari Majlis Raja-Raja Melayu... yang best tue tak ader sekor pon penasihat para Sultan dan Raja-Raja Melayu yang nak bagi nasihat supaya melawan penjajah.. melainkan buat deal dengan penjajah.... aper daaa..

Ini semua sejarah la bhai... jangan jadi bodoh kalu nak kata gua menghasut dan menghina Sultan dan Raja-Raja Melayu.... ini kenyataan... bukan khayalan...  So... lain kali sebelum lu orang cakap dan tuduh kitorang nih nak jual negara nih... sila semak balik sejarah... siapa yang tandatangan perjanjian dengan penjajah.... siapa yang tergedik-gedik buat deal dengan penjajah... siapa yang kelam kabut cari jalan untuk deal dengan penjajah demi kepentingan peribadi diorang...

Siapa pulak yang lari masuk hutan kerana takut nak lawan Jepun... walhal rakyat jelata bermati-matian lawan penjajahan Jepun... kena pancung la... kena bunuh la... siap ader yang kena campak bekerja di Landasan Keretapi Maut di Burma..... ader lu dengar citer pasai Sultan, Raja dan kerabat Istana terlibat dalam penentangan dengan penjajah.... hahaha.... lari mencicit ader la... dan ader diceritakan dalam sejarah pasai kejadian lari mencicit masuk ke hutan tue.... hahaha ... Malah ader dalam sejarah citer pasai ader Sultan dan Raja-Raja Melayu yang membuat perjanjian dengan Jepun demi untuk menyelamatkan kedudukan dier... bukannyer berperang melawan Jepun... tapi dengan mudah membuat perjanjian.... aper daaa...

So... kalu rasa nak jadi Tuan kat Malaysia nih... Tuan kat Tanah Melayu nih.... nak jadi leader yang orang awam dan rakyat hormat... sila kedepan dulu dalam banyak hal... jangan menyorok dibelakang title... jangan berlindung dibelakang status Istana... tunjukkan bahawa lu orang layak dihormat sebagai Tuan... jangan jadi pengecut...

Kalu ikut citer dulu-dulu... biler berperang ker aper ker... pemimpin yang kedepan dulu... pemimpin yang jadi leader... tapi dalam keadaan Malaysia dan Tanah Melayu .... yang lari menyorok.... dan berlindung aderlah golongan pemimpin terutama sekali golongan Istana... Tapi ader hati nak orang angkat sembah... nak orang hormat... konon bayangan Tuhan di muka bumi la....  cheiyy.... Dalam sejarah... Rasulullah S.A.W sendiri pon lead pertempuran... sampai luka dan cedera.... tapi cuba lu orang tengok sejarah Melayu balik... dan bagi satu nama Sultan atau Raja Melayu yang pernah lead pertempuran dengan penjajah..... hahaha


By the way.... Selamat menyambut Maulid 'ul Rasul Sayyidi Mustofa Muhammad Ibni Abdullah ... Selawat dan Salam buat Rasul junjungan.  Ameen...

4 comments:

  1. Salam C++

    Yong pernah tulis bab pengasas MCA yang lari di zaman Jepun dan Tervy yang bentuk MIC sebab nak merdekakan India (Bukan Malaya). Huh...marah betui gerombolan pada Yong.

    Mungkin Yong kena terbit semula N3 lama tu.

    ReplyDelete
  2. Takde butang like mcm kt Fb

    ReplyDelete
  3. rumusannya..melayu malaysia kalau bab raja &sultan memang hipokrit. Tak caya?

    ReplyDelete
  4. Benda ni dah disedari oleh Arwah Tan Sri P. Ramlee melalui filem 'Nujum Pak Belalang' cuma orang kita hanya tahu ketawa sahaja melihat semua adengan yg ada dalam filem berkenaan tanpa mahu berfikir mesej sosial yang cuba disampaikan

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja