Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

01 September 2012

Bendera?

Bhai.... Kecoh satu Malaysia pasai isu bendera nih... Semua pasai konon nak tunjukkan lebih patriotik... Sebab nak jaga Jalur Gemilang la konon... Hahaha.... Walhal... Diorang sebenarnya sengaja melupakan sejarah yang ader...


Lebih dari 60 tahun dulu... Itulah bendera Malaya... Sang Saka Malaya tue aderlah bendera kedua dalam sejarah Malaya... Bendera pertama aderlah bendera yang berlambangkan 12 bintang dan jalur merah putih... Itulah motif Nusantara... Motif Melayu...


Gua tak kata Jalur Gemilang tak bagoosh.. Jalur Gemilang pon ader ciri-cirinya... Cuma dalam satu segi... Ianya nampak macam bendera Amerika... Pelik gak... Biler Amerika Syarikat jajah Malaysia nih...


Jadi... Biler kiter nak sambut kemerdekaan... Patutnya kita kena hormat dan sanjung semua pejuang kemerdekaan negara... Tak kira siapa.. Kalu dier berjuang membebaskan tanah air nih dari penjajah.. Kita perlu hormat dan sanjung...

Bukankah lebih baik setiap kali sambutan kemerdekaan kita sambut dengan mengenang kembali semua pejuang negara... Walau siapa pun mereka... Berhaluan kanan atau berhaluan kiri... Semuanya ader sumbangan kepada negara tercinta ini..

UMNO ader sumbangannya, PKMM ada sumbangannya, HISBUL MUSLIMIN, KMM, AMCJA, PUTERA, API, AWAS, PKM, Parti BURUH, SOSIALIS dan banyak lagi semua ader sumbangan terhadap pembentukan negara nih... Dan juga dalam membebaskan negara ini dari cengkaman penjajahan...

Apa salahnyer kita respek skit kat mereka-mereka pejuang negara nih... Aper salahnyer kita sebut dan sanjung diorang nih...

Jangan berlagak sombong la ngan diorang... Silap-silap kita sendiri tak seberani dan sehebat diorang yang dah takder tue....

So... Hormat skit lar kat sejarah lama negara kita... Jangan ingat tahun 1957 jer... Tapi ingat dari tahun 1511 lagie.....

7 comments:

  1. Bro,sebelum kau nak semua orang mengenang pejuang2 Nasionalis Malaya berhaluan kiri yang menentang penjajah(Aku menghormati dorang)..Kau tahu kan apa Matlamat utama dorang kan?

    Matlamat utama Nasionalis Malaya Berhaluan kiri adalah MENGABUNGKAN MALAYA DENGAN INDONESIA..bukan nak berdikari sendiri dan menubuhkan negara sendiri..jujur dalam hati kau bro..kau nak ke negara ni bergabung dengan indon?

    Agak2 kau lah kan jika Matlamat Nasionalis Malaya yang berhaluan kiri tu berjaya?Macamana agaknya keadaan kita sekarang?Memberontak macam Acheh,sumatera dan sulawesi Atau kita maju seperti hari ini?

    Aku selalu berdebat dengan rakyat indonesia bro,macam2 maklumat aku dapat..mencari maklumat bukan berkisar dekat negara kita sahaja dan terima pula maklumat tu bulat2 dan cepat menghukum.

    Seperti kata Noob,kalau nak ubah..ubah masa hadapan,bukan masa silam..apa yg terjadi ketentuan Tuhan..Kalau UMNO tu BONGAK,penipu,bacul,penindas,kejam dan sebagainya..Agak2 macamana kita boleh wujud seperti hari ini?bebas,boleh mengutuk,beranak pinak,makan cukup(kita banyak mati sebab banyak makan bukan tak cukup makan),tak semua yg Umno buat buruk..oklah disebabkan mereka..negara ni merdeka tanpa pertumpahan darah walaupun dicop jadi barua british..aku bersyukur negara merdeka macam tu..itu semua takdir.

    Akhir kata,cukuplah mempersoalkan dengan apa yg telah terjadi di masa silam..pandang ke hadapan lah.

    Aku pakai tulis carca marba,malas nak taip panjang secara ilmiah..Apa2 kau boleh tanya dan persoal lagi bro selepas ini.

    ReplyDelete
  2. Bhai Zack...

    Ader betul ngan aper yang lu citerkan tue... gua stuju... Walaupun begitu... dalam hati kiter tak tau bhai... Kiter tak tau aper perjanjian lain yang Tunku Abdul Rahman dah buat masa sebelum tandatangan deal ngan British tue...

    Kalu kiter bergabung bawah Indonesia pon masa tue... maybe tak lama kot... ntahla... gua pon tak berapa suka gak ngan Indonesia punya keras kapla tue... hahaha

    Aper pon... gua respek semua aderlah pejuang... Pejuang yang berjuang untuk negara tercinta nih... Dan perlunya setiap kali sambutan kemerdekaan... kita wajar memuliakan diorang... kita wajar memperingati daya usaha dan kerja buat diorang...

    Tanpa diorang yang bersusah payah dulu.. tak mungkin kita jadi senang macam sekarang....

    Kalu PKM tak berjuang secara gerila melawan British... lu agak-agak la... mau ker British beri kemerdekaan kat Malaysia????

    ReplyDelete
  3. Macam aku cakap,aku pun menghormati tak kira kiri kanan yg mana pernah berjuang bagi mendapatkan kemerdekaan bagi negara ini.

    Dan mungkin seperti kata kau,pejuang2 berhaluan kiri ni telah berjaya memberi tekanan kepada British supaya memberi kemerdekaan kepada Malaya..tapi aku rasa Faktor utama british mula memberi kemerdekaan kepada setiap negara dijajah adalah faktor global dimana Rakyat british sendiri menekan pemerintah mereka supaya menghentikan penjajahan dimana pada waktu itu tengah marak 1 dunia Anti-imperialisme.

    Hal ini terbukti bagaimana dunia menekan belanda agar segera menghentikan tindakkan ketenteraan mereka keatas rakyat indonesia dan berundur sepenuhnya dari indonesia semasa peristiwa agresi militer 1 dan 2.

    Pendek kata,semua suratan takdir,maybe UMNO terlampau melebih2kan perjuangan mereka dan memburukkan golongan nasionalis berhaluan kiri..tapi betul lah semua kita harus respek coz masing2 ada peran masing2..tapi serius?perlu ke sampai tukar bendera? hehehe

    ReplyDelete
  4. Bhai Zack...

    Chanteq bhai... gua saspek komentar lu... memang gua stuju... bab tukar bendera tue gua tak jugak setuju... tak perlu pon tukar.. cuma kiter perkemaskan lagi...

    Macam contoh duit kiter la.. dah berapa kali kiter tukar design... ader dengar orang mengamuk dan marahkan kerajaan pasai tukar design duit tue...

    That's why lar.. kalu kiter perkemaskan corak bendera kiter... macam masukkan elemen dan motif songket ker... baru la nampak jati diri Malaysia... baru la nampak unik...

    Itu jer... duit boleh tukar design... aper ader hal ngan bendera tukar design... kicik punya citer la...

    Aper pon.. gua tak setuju tukar bendera... cuma perkemaskan sajer design bendera tue...

    ReplyDelete
  5. Madsud kau?nak adjustkan lagi bendera kita?kang nampak macam belang2 zebra..kah3 tak perlu kot.

    walaupun kelihatan sama tapi berbeza bro bendera kita dgn US,hehehe..soal corak bendera hampir sama satu dunia setiap negara dunia bendera mereka hampir menyerupai macam bendera negara lain bro.

    Cuba bro google bendera pembebasan Pattani Raya..mesti bro terkejut.. ^_^ hehehe

    Bro,tukar bendera ni bukan macam tukar duit bro coz jalur gemilang tu dah lama dipromote dan 1 dunia dah kenal dgn bendera kita tu..kang tukar dorang ckp negara alien mana plak ni baru wujud..Nak Brandkan dan promote bendera kita ni bukan senang bro.

    Tapi boleh dipertimbangkan bro..Ada proposal menarik bro yg boleh dipertimbangkan tentang corak terbaru bendera Malaysia?tapi mohon jgn bendera sang saka Malaya lah coz den tak rela dikutuk sebagai MALING lg oleh indon hehehe..

    ReplyDelete
  6. Bro,wa gitau lu satu rahsia(bukan rahsia lagi) tentang apa perjanjian yg Tunku buat dgn British..(benda ni tak pernah UMNO publish dan disorokkan sebaik mungkin).

    Hal ini berkaitan dgn singapore,Maybe ini adalah faktor dan sebab utama kenapa singapore ditendang(aku tak rasa singapore ditendang disebabkan faktor nak selamatkan malaysia dari kerusuhan rasis dan mengekang kekuasaan orang2 cina)maybe itu adalah faktor kecil coz senang nak buat reason kenapa singapore harus ditendang dari Malaysia.

    Hal ini berkait rapat dengan perjanjian Malaysia dengan British agar memberikan kuasa/kebenaran kepada British menempatkan kekuatan ketenteraan mereka di singapore selama 999 tahun.(aku malas nak cari copy-paste maklumat asal perjanjian ini).

    So ini maknanya apa Bro?ini makna malaysia tetap dijajah British,so kejadian rasialis yang dibuat oleh pelampau2 cina memberikan tunku peluang untuk menyingkirkan singapore dan bebas dari cengkaman british..dan secara automatiknya perjanjian itu batal kerana singapore bukan sebahagian Malaysia..disebabkan perjanjian ini kita hilang sebuah wilayah.

    ReplyDelete
  7. Bhai Zack...

    Yang ini gua termiss ... macam mana aaa gua punya informer tak pass info.. aper daaa...

    Thanks..

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja