Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

03 January 2013

JPN : 40 Tahun Lamanya Siapkan Satu Kad Pengenalan

Bhai.... Malaysia nih memang patut ader banyak award Malaysia Book Of Records (MBR) ... yer la... banyak benda pelik dan hebat ader kat dalam Malaysia.... Daripada bangunan berkembar tertinggi.... sampailah kepada tempe terpanjang.... hahaha.... semua ader.... hahaha... Dan yang paling terbaru yang sepatutnya masuk dalam senarai MBR tue aderlah.... kes yang gua nak citerkan dibawah nih...

40 tahun....  empat puluh tahun... orang kata... kalu orang yang lahir pada masa tue lelaki... rasanyer at least dier akan ader anak dalam 3 atau 4 orang..... itupon kalu kawin lambat.... Kalu yang lahir 40 tahun dulu tue perempuan... rasanyer at least dier akan ader anak dalam 4 atau 5 orang.... hahahaha...

Dan dalam tempoh 40 tahun tue... rasanyer dah 40 kali kenaikan gaji kakitangan awam dah dapat.... dan maybe la... at least dah lebih 20 kali dapat bonus tahunan..... hahahaha.... Dan kalu berkhidmat dalam perkhidmatan kerajaan selama 40 tahun tue... rasanyer dah lama pencen dah.... hahaha... tak sempat nak capai 40 tahun berkhidmat...

Dan kalu kita congak..... berapa ramai yang dah meninggal dunia (arwah) pada umur 40 tahun tue.... hahaha.... kan lama 40 tahun tue.... Hahaha.... Umur gua pon dah lebih dari 40 tahun.....hahaha... so.... aper citer nih... kenaper gua nak bawak citer 40 tahun nih...

Nih la... Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Kedah mengambil masa 40 tahun lamanya untuk siapkan satu kad pengenalan bagi seorang warga emas... Warga emas Melayu nih (Bashah Abdullah - 82 tahun) dah banyak kali berurusan dengan JPN... tapi haram... takder tindakan proaktif yang dapat.... hingga akhirnya makcik nih (nenek @ opah @ tokwan) nih keluar citer dier kat dalam media (akhbar) ... baru la laju JPN mengambil tindakan.. .... sila baca artikel gua yang ditulis sebelum nih...

Yang best tue... boleh plak buat hari Ahad dan siap hari Rabu berikutnya.... pergh.... pantas pon.... Abis tue aper citer yang amik masa selama 40 tahun tue... siap bagi alasan kononnya ader masalah teknikal...alasan kononnya pertukaran daripada sistem manual kepada komputer... walhal 40 tahun dulu gua dah ader surat beranak... dan 12 tahun lepas tue gua ader kad pengenalan... walaupun masa tue pegawai JPN Perak datang tempat gua sebulan sekali jer....

So.... aper citer nih.... Kenaper amik masa yang terlalu lama... kenapa warga asing cepat plak dapat kad pengenalan dan siap daftar sebagai pengundi lagi.... hahaha


3 comments:

  1. Begitulah agaknya ... nasib baik Nenek tu hidup lagi !!!
    Semuga dipanjangkan umur !!!
    Moga-moga dia dapat tengok BN tumbang !!!!

    Jebat: Sayang Orang Lama

    ReplyDelete
  2. owh nenek!! tahniah akhirnya penantian nenek tak sia2!... adeh kesian nenek...

    ReplyDelete
  3. Bhai Jebat...
    Hahaha... panjang umur nenek tue untuk dapat tengok MyKad... hehehe...

    DeeDee Plain83...
    Hehehe... memang kesian pon... pelik aaa.. warga asing lagi senang nak dapat MyKad... kesian nenek nih...

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja