Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

03 January 2013

IPTS : Macam Mana Agensi Kelayakan Malaysia Buat Kerja

Bhai... gua tak paham aaaa.... macam mana boleh jadi kes macam nih... kes rasuah sijil diploma.... Ini kat IPTS ... dan ini baru satu kes yang kantoi.. ntah berapa banyak la kes yang samer yang tak kantoi... dan berapa banyak kah IPTS yang buat perangai yang samer macam nih...

Ader yang kata ini kerja pensyarah yang nak duit cepat... betul... memang "ramai" pensyarah yang buat kerja haram macam nih.... bukan sajer kat IPTS ... malah kat IPTA pon ader... hahaha.... tapi... ader gak info yang gua dapat... banyak IPTS sendiri yang terlibat jual sijil diploma...

Terutama sekali kalu IPTS tue banyak student asing... macam dari Afrika ker... dari Timur Tengah ker..... walhal student tue haram tak pernah masuk kelas... yang best tue bukan sabjek picisan macam Kulinari nih... tapi kes sabjek berat macam sabjek engineering....

Giler aper kalu majikan dapat engineer yang sijil dier dapat dengan cara dibeli... kata la terlibat buat projek empangan ker... mau runtuh dan pecah empangan tue.... huh.... Seingat gua aaa... dulu ader satu IPTS yang banyak student dier beli diploma.... gua takmo la nak sebut nama IPTS tue... tapi nama IPTS tue bermula dengan huruf F .... hahaha ... citer nih sekitar tahun 1989 dan 1990 dulu.... lama dulu aaa...

Pasai tue la gua dari dulu lagi kalu interview new staff.. gua takmo nak tengok diorang punya cert ker diploma degree ker... PhD ker... semua tue boleh dibeli dan dibuat... gua cuma akan amik staff yang boleh buat kerja.. walaupun experiance takder... tapi jenis yang berani dengan cabaran kerja... Ini tidak... banyak orang ader sijil berkepuk... tapi biler suruh buat kerja... macam siot jer...takbley buat kerja... hampeh aaa...


So.... ader satu soalan yang masih tak berjawab.... Macam mana Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) nih buat kerja .. takkan tido kot... dulu masa namanya Lembaga Akreditasi Negara (LAN) nampak macam okeh... la nih nampak lagi mengarut... hahaha

Aper-aper pon... awat murah sangat minah tue amik sebagai bayaran... kalu gua aaa.. gua akan caj mahal lagi aaa... baru la untung.... hahaha

2 comments:

  1. belajar tinggi2 tapi otak dok paras lutut. Ni mesti pensyarah yg dulu pun beli sijil. Dulu sorang artis yg pakai title DR x ngaku beli sijil padahal dia sendiri broker sape nak sijil...mcm celaka.

    ReplyDelete
  2. bunbinban...haha aku tau saper artis tu. mmg die beli pon sijil 'DR' tu. to bro C++..tu la..kot ye pon mintak laa harga lagi tinggi ek hhahahahha..nway..dak2 lim kok wing pon camtu gak..ramai foreign or local buat camni..aduhh..sadly bro

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja