Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

25 April 2013

Persepsi Dan Realiti

Bhai....  Waktu mengundi tinggal lebih kurang 10 hari jer lagi...  tak lama dah.... pejam celik pejam celik masa dah sampai.... masa berkempen pon dah tamat... finitto.... masa tue semua orang berdoa agar pengundi pilih diorang... parti diorang... tapi persepsi dan realiti lah sebenarnya yang menentukan segalanya...

BN kata dier aderlah parti terbaek... dah terbukti 56 tahun .... pembangunan ...errr.... biar betul ????
PR kata dier aderlah parti terbaek.... telus???... adil???  mesra rakyat??? errr.... biar betul..???

Takper... gua percaya para pengundi memang sudah matang dna tahu mana satu pilihan terbaek untuk diorang... untuk menjadi wakil kepada rakyat... dan bukannya wakil rakyat...

  • PR kata BN penuh dengan korupsi.... dari satu segi memanglah betul... tapi aderkah PR pula bersih dari korupsi?
  • PR kata BN penuh dengan kronisma.... dari satu segi memanglah betul... tapi aderkah PR pula bersih dari kronisma?
  • PR kata BN penuh dengan nepotisma.... dari satu segi memanglah betul... tapi aderkah PR pula bersih dari nepotisma?
  • BN kata PR tidak berpakat dengan baik.... dari satu segi memanglah betul... tapi aderkah BN pula berpakat dengan baik?
  • BN kata PR mempergunakan isu perkauman.... dari satu segi memanglah betul... tapi aderkah BN pula tidak mempergunakan isu perkauman?
  • BN kata PR mempergunakan isu agama.... dari satu segi memanglah betul... tapi aderkah BN pula tidak mempergunakan isu agama?

Pada gua ... kedua-dua kumpulan parti politik nih samer jer mengarutnyer.... cumanya kiter (sebagai pengundi) perlulah memilih mana satu yang agak kureng risiko ngarutnyer.... seperti ikut usul fiqh... pilih mudharat yang lebih kecil berbanding mudharat yang lebih besar...

Aper pon.... Penyokong Totok PR akan tetap mengundi PR walau aper pon keadaannya... begitulah jugak Penyokong Totok BN tetap akan mengundi BN walau aper pon keadaannya.... sekarang nih kalu nak diikutkan kedua-dua pihak samer kekuatan (ties) iaitu sekitar 30% setiap satu kumpulan ... dan semua mata tengah nak tengok kemana 40% pengundi atas pagar nih nak swing...

Kalu Pimpinan Atasan PR buat kerja bangang dan mulut longkang.... mau bungkus PR kali nih.....
Kalu Pimpinan Atasan BN buat kerja bangang dan mulut longkang.... mau bungkus BN kali nih.....

Semuanya ditentukan oleh pengundi atas pagar.... pengundi muda.... first time voter....  nasib la korang.... patut lu orang sumer jaga mulut jangan keluar statement longkang...

Satu contoh yang gua tak tau nak bekap camana .. memang betul perkara nih...  Dalam BN cuma Mahathir Mohamed sajer yang anak dier bertanding dalam keadaan dier masih jadi leader.... (P/S : Mesti orang PR marah kat gua pasai publish benda nih)

9 comments:

  1. anak ka bini ka sedara mara diorang bertanding ke...penentunya kan rakyat juga..kalau bersih org tak kisah...kalau kaki rasuah mulut longkang pas ka bn ka pkr ka dap ka rakyat patut tolak..

    ReplyDelete
  2. hahaha..mmg tepat sgt. parti anak beranak. persepsi gua..masing2 x percaya org lain boleh menjaga kepentingan masing2....hahaha,,jgn marah, politik adalah persepsi samada positif atau negatif. Gua cukup bersyukur bila Wan Azizah x bertanding...siyes. Walaupun ramai2 totok PKR yg amat gumbira bila ura2 Wan Azizah akan bertanding...PR ketandusan pemimpin?. Atau ketandusan pemimpin yg boleh di percayai?. persepsi bro...jgn marah.

    ReplyDelete
  3. wah.. suka-suka entri.. betul tu, mane2 parti, mesti ada yg korup. mane mgkin seseorg tu boleh memuaskan hati setiap org.. dan mane ada seseorg tu yg betul2 telus adil dan saksama. mesti ada berat ringan kat sesuatu part.

    yg pasti gua pilih pemimpin yg pandang kehadapan, cepat serta tangkas menyelesaikan masalah2 dalam malaysia ni

    ReplyDelete
  4. Bro bagi aku kalo nak pilih kroni takde masalah..tapi biarla berkelayakan dengan jawatan yang disandang...
    kalo satu keluarga pun nak ada jawatan dalam parti pun aku tak kesah asalkan dia dipilih oleh orang ramai dan bukan diangkat naik oleh ahli keluarga sendiri..

    ReplyDelete
  5. Kebelakangan ni artikel anda mempromosikan BN dan menghentam Pakatan. Atau memang anda penyokong BN?

    ReplyDelete
  6. Eh ..apasal lu hentam PR ni? Don't shoot our own foot, leh tak? Lu dah kena beli ker? Berapa puluh riban bro? Ngaku ajer la...ho ho ho

    Saja gurau.. gua paham lu kecewa tak terpilih jadi calon bebas hari penamaan tu hari..releks, lu PRU14 leh cuba lagi...hehe

    Parti anak beranak ker..parti ikan belanak ker, tak jadi hal bro ! Asalkan jangan parti "setan anak beranak yang dikenali" tu ! Tu la masalahnya!

    Perjuangan apa pun kena tepat landasan. Kalu anak beranak jadi pemimpin parti apa pun, parti sop Karl Marx ker parti Kari Mamak ker, tak pa! Ok, let say, dia berjuang atas nama "Ketuanan Melayu" tapi all this fkg yrs Me-layu ramai yang macam haramjadah..yang kaya, dapat pojek juta RM byk'nya kroni dia saja..At that point, dah tak betui la tu, tak guna la kita sokong dia anak beranak..legasi, hegemoni tu!

    Cronism, nepotism ni ada pros & cons. Tak kesah la perspektif mana janji anak beranak tu buat kerja, betui cara, amanah, mesra rakyat, mesra alam, bagai. Jangan hat yg tau nak beramas mesra tu tak jadi la.

    Kata anak beranak berjuang atas nama Islam, ok, prove it. OK Islam dia buat kalu, long may that legacy goes, orang takda masalah punya tagline "parti anak beranak"!

    p/s : kita ni biar kecoh biar bertempat ajer la. Baik kita kecoh pasal orang bising2 buat parti all night long, mabuk2, "parti buat anak" sampai tak tau sapa bapa anak tu, mana nak buang anak tu, right ?

    ReplyDelete
  7. Biar ler bro C++ kritik PR sebab itu kan kebebasan bersuara. Kalau tak boleh bersuara,lebih kurang mcm BN jer ler dulu

    ReplyDelete
  8. pus..pus..gi pus lerApril 25, 2013 at 9:19 PM

    Anonymous said...
    Kebelakangan ni artikel anda mempromosikan BN dan menghentam Pakatan. Atau memang anda penyokong BN?

    apa punya bingai otak mangkuk niii....

    ReplyDelete
  9. Bhai C++

    Lu sudah lupe ke semua ini tidak penting kerana kemenagan ditentukan oleh SPR huhu..

    Telah dibuktikan bagaimana seorang Calon BN yang sudah kalah diselamatkan oleh undi pos.. :)

    So korang gaduh la bunuh2 la.. tapi tak semestinya anda menang walau majoriti mengundi anda.. :) the result is in mastermind hand at the end.

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja