Pengikut


Custom Search

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

29 April 2013

Perjuangan Golongan Marhaen

Bhai... Gua nak story sejarah sikit... dan harapnyer hasil daro story gua nih boleh membuka minda lu orang tentang perjuangan golongan marhaen... golongan yang tertindas... sama ada ditindas oleh sistem kapitalis mahupun oleh sistem agama... Maybe ader yang akan marah dan menuduh bukan-bukan atas story gua nih... tapi gua peduli aper... gua tetap nak citer gak... ader paham ker??? hahaha

Okeh... Mak Ayah gua dulu walaupun belajar tak tinggi mana... stakat skolah Inggeris dan Melayu... tapi mempunyai tahap patriotisma yang agak tinggi.... Gua respek dan salut... dan kedua-dua mereka duduk dalam parti berhaluan kiri... Orang cakap kalu berhaluan kiri nih... mesti kapla sosialis atau komunis.... hahaha...  tapi orang yang cakap tue sure tak tau yang kumpulan berhaluan kiri nih la yang dekat dengan rakyat marhaen... mustada'afin... rakyat tertindas....

Manakala kumpulan berhaluan kanan... lebih dekat kepada golongan elitis... bangsawan... kapitalis ... mahupun agama... Ini terbukti ader dalam sejarah... lu tak payah bising la nak tibai gua bab nih.... sebelum lu nak tibai benda ker... sila rujuk dalam buku sejarah... sori.. Sejarah Malaysia jangan dibaca sebab ianya ditulis oleh orang yang menang... sila rujuk silang beberapa buku sejarah lain... termasuklah buku sejarah dari China dan India yang menceritakan tentang apa yang berlaku di Tanah Melayu nih...

Golongan elitis... bangsawan... kapitalis ... dan jugak agama.... sejak dari zaman berzaman lebih menumpukan kepada status quo.... kalu orang biasa (rakyat marhaen)... langsung tabley nak tegur aper sajer salah laku dan kerja bangang yang dibuat oleh golongan elitis... bangsawan.... kapitalis ... dan jugak agama..... tabley... salah kalu tegur.... nanti akan kuar ayat camnie "lu saper mau tegur gua" ..... sebab semua nih aderlah menggunakan sistem kasta.... lagi tinggi darjat kekastaan mereka.... lagi bermaharajalela la diorang.... lagi tinggi ilmu agama.... lagi samseng dan tak pandang diorang terhadap orang lain (rakyat marhaen)....  bukannyer makin zuhud...

Jadi.... golongan berhaluan kiri nih memang tertekan dan ditekan sejak azali lagi... semuanya disebabkan oleh kumpulan elitis.. bangsawan.... kapitalis dan agama..... Jadi... sekitar awal abad ke 20... golongan berhaluan kiri nih mula bertindak... menggerakkan massa.... agar semua dapat melihat dan mengambil berat akan permasalahan yang dihadapi oleh rakyat marhaen... rakyat yang tertindas.... rakyat mustada'afin....

Dan.. golongan kanan telah dan akan sentiasa mengambil peluang untuk menyekat pergerakan golongan kiri... semata-mata mau mempertahankan status quo mereka... Malah golongan kanan nih sanggup mengkhianati janji yang dibuat dengan rakyat marhaen.... yang penting (tembolok) mereka dijaga.....

Hampeh..... So.... ini kali lah golongan berhaluan kiri... rakyat marhaen... golongan mustada'afin akan bertindak.... kasi tukar itu pucuk pimpinan persekutuan Malaysia..... kasi hancur itu UMNO/BN.... Kalu orang agama pon turut sama bodoh nak menyekat kemaraan nih... dengan orang-orang agama nih semua kiter kasi bungkus...

HIDUP RAKYAT...
BERSATULAH DAN MARI BERJUANG....


4 comments:

  1. COMRADE,

    HASTA LA VICTORIA! SIEMPRE!

    ReplyDelete
  2. pencerahan minda...terbaik la bro.

    ReplyDelete
  3. Wa setuju Bro,wa dari golongan rakyat marhaen jugak,,,bapak wa kerja drebar bas zaman tujuhpuluhan,,,kerja keras tuk besarkan anak2,,,wa tak sekolah tinggi tapi wa belajar semangat perjuangan bapak gua, hari hari kerja tuk sekolahkan dan besarkan anak2,,hari ini wa ingin bukak mata rakyat marhaen semua..kita mesti tukar dan UBAH,,
    wa tak mahu lagi UBN mengusai negara ini dan mengkayakan golongan elitis dan bangsawan serta agamawan yang merasakan diri mereka juga elitis...kita ubah formula kuasa...kita rakyat marhaen yang akan menentukan siapa yang layak untuk menerajui negara...INI KALI LAH.

    ReplyDelete
  4. Bhai Anonymous...
    Salut... Komrad...

    Bhai BunBinBan...
    Trimas... hehehe

    Bhai Anonymous...
    Yeah.. ini kali lah kiter ubah semuanya.... tarak betul kalu kita kasi hantam.... hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BERSIH

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1

Panduan Mengundi

Panduan Mengundi
Hanya sesuai bagi kes satu lawan satu sahaja