Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

17 February 2015

TPPA : Satu Penipuan Dalam Terang

Kah Kah Kah.

Kelakar sungguh alasan yang diberikan oleh Mustapha Mohamed. Kononnya tiada firma dalam Malaysia yang mampu membuat kajian menyeluruh berkenaan dokumen perjanjian TPPA. Bukankah dalam negara ini ada banyak agensi dan kumpulan pemikir (think-tank) yang dikatakan hebat. Malah kita juga ada Majlis Professor Negara. Adakah mereka semua ini tidak mempu untuk melakukan kajian menyeluruh berkenaan TPPA.

Kah Kah Kah.

Kenapa perlu dilantik firma luar negara. Adakah firma tersebut fasih dan faham isu-isu dalam negara. Sudah pastinya Kerajaan Malaysia terpaksa mendedahkan beberapa dokumen sulit negara dan aset strategik kepada firma ini semata-mata untuk memudahkan firma tersebut melengkapkan kajian menyeluruh. Ini adalah satu tindakan yang merbahaya. Boleh mengundang masalah dari segi keselamatan negara.

Kah Kah Kah.

Berapa pula kos yang akan diperuntukkan kepada firma inu. Pada pandangan peribadi saya, kos yang dijangkakan mungkin boleh mencecah USD100 juta kerana perjanjian TPPA ini adalah satu perjanjian ekonomi yang besar. Jadi kemungkinan fi yang dikenakan adalah sekitar 1% hingga 2% dari jumlah keseluruhan perjanjian komersial ini. Ini adalah satu tindakan yang tidak wajar.

Kah Kah Kah.

Kenapakah Kerajaan Malaysia tidak menggunakan khidmat "Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa" yang lebih dikenali sebagai ISIS yang selama ini menjadi satu kumpulan pemikir utama Malaysia.  Bukankah ini lebih memudahkan dan kos efektif.

Kah Kah Kah.

Saya amat sangsi dengan tindakan MITI dan Kerajaan Malaysia yang tampak berselindung dalam urusan TPPA. Penipuan oleh Mustapha Mohamed nampak jelas. Adakah ini yang dibincangkan dipadang golf oleh Barrack Obama dan Najib Razak di Hawaii pada penghujung 2014 dikala Malaysia dilanda banjir yang terburuk.Pok Dee
Tanjung Jara, Dungun
Terengganu

3 comments:

 1. maksud dia yg pakar2, prof yg terbaik takkan kerja kat M'sia..... agensi n think-tank kat sini tak cukup bijak ler

  ReplyDelete
 2. Nak buat cmne, semua setuju, tuan penasihat pun dah dapat 20 persen. Org kampung lagi la jgn harap paham benda2 ni. Kene gadai ke Amerika la.

  ReplyDelete
 3. dengar cakap semua pakar . itu ini semua pakar
  ada lagi yang belum pakar
  mana berani angkat muka sama itu amarika
  usung kayu gof bole la

  ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1