Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

07 May 2023

Kesan Penggunaan Pekerja Asing Dalam Industri Perkilangan Di Malaysia

Industri perkilangan merupakan salah satu sektor yang utama dalam ekonomi Malaysia. Industri ini menyumbang kepada ekonomi Malaysia melalui penghasilan produk yang berkualiti tinggi dan juga peluang pekerjaan yang tersedia untuk rakyat Malaysia. Namun, dalam beberapa tahun terakhir, industri perkilangan di Malaysia telah melibatkan pekerja asing untuk memenuhi kekurangan tenaga kerja. Keprihatinan mengenai kesan pekerja asing dalam industri perkilangan di Malaysia semakin meningkat kerana wujud kebimbangan bahawa terdapat impak negatif pada ekonomi dan juga masyarakat.

Kesan penggunaan pekerja asing dalam industri perkilangan di Malaysia boleh dilihat dari beberapa aspek. Di antaranya termasuklah:

Kesan sosial dan budaya
Keberadaan pekerja asing di dalam industri perkilangan telah memberikan kesan sosial dan budaya yang besar terhadap masyarakat Malaysia. Budaya, tradisi dan bahasa telah terjejas kerana pekerja asing cenderung untuk berkumpul dan mempertahankan budaya mereka sendiri. Ini mempunyai kesan negatif terhadap integrasi sosial dan budaya dalam masyarakat Malaysia.

Kesan ekonomi
Pekerja asing dalam industri perkilangan boleh menjejaskan ekonomi negara. Walaupun pekerja asing membantu mengurangkan kos tenaga kerja, mereka seringkali mendapat gaji yang lebih rendah berbanding dengan pekerja tempatan. Ini bermaksud bahawa industri perkilangan dapat mempunyai keuntungan yang lebih besar, tetapi rakyat Malaysia tidak dapat menikmati keuntungan tersebut. Pekerja asing biasanya akan membuat pengaliran matawang negara ke luar negara dengan skala besar. Dalam banyak keadaan mereka menghantar lebih 80% daripada pendapatan mereka yang diterima.

Kesan pekerjaan
Keupayaan pekerja asing untuk menerima gaji yang lebih rendah dapat mengancam keberadaan pekerja tempatan. Industri perkilangan cenderung memilih pekerja asing kerana kos yang lebih rendah, dan ini boleh menjejaskan peluang kerja bagi rakyat Malaysia. Dalam jangka panjang, ini boleh mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia, dan juga memperlemah ekonomi negara. Malah terdapat cadangan diperingkat dasar yang menganjurkan agar pihak industri dalam bidang ekspot dibenarkan menggunakan 100% pekerja asing dalam operasinya. Ini secara tidak langsung seakan menutup peluang untuk warganegara mendapatkan pekerjaan.

Kesan keselamatan dan kesihatan
Industri perkilangan memerlukan tenaga kerja yang cekap dan mahir untuk menjalankan kerja-kerja yang memerlukan kemahiran khusus. Pekerja asing yang tidak mempunyai kemahiran yang mencukupi mungkin boleh mengancam keselamatan dan kesihatan pekerja lain di tempat kerja. Ini boleh membawa kesan yang serius terhadap produktiviti dan prestasi industri perkilangan.

Kesan kualiti produk
Kualiti produk dalam industri perkilangan sangat penting untuk memastikan reputasi industri yang baik dan menjaga kepuasan pelanggan. Pekerja asing yang tidak mempunyai kemahiran yang mencukupi boleh mengancam kualiti produk yang dihasilkan. Ini boleh membawa kesan negatif terhadap industri perkilangan dan mempengaruhi daya saing Malaysia dalam pasaran global.

Akhir kata, penggunaan pekerja asing dalam industri perkilangan di Malaysia adalah suatu perkara yang kompleks. Walaupun terdapat banyak kesan negatif pekerja asing di industri perkilangan dalam banyak perkara, terdapat juga kesan positif yang perlu diambil kira. Penting untuk mempertimbangkan kedua-dua impak positif dan negatif sebelum membuat keputusan mengenai penggunaan pekerja asing dalam industri perkilangan.

=================
Buat konten video YouTube anda dengan mudah dalam masa 5 minit : https://bit.ly/3KEuTHL
Bisnes Online Guna Whatsapp? Mudahkan proses dengan : https://bit.ly/3Kp3RTD
Dapatkan Bitcoin Percuma Setiap Saat Anda Melayari Internet Browser : https://bit.ly/44xF74S
Dapatkan MoneroCoin FREE sekarang : https://bit.ly/3MaSQaJ
No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1