Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

29 December 2020

Sebelum Nak Sembang

Bhai/DeeDee semua...

Sebelum nak sembang setelkan kes Halal Kartel Daging tue... pastikan setelkan masalah yang paling utama yang menjadi punca kepada semua yang berlaku dalam negara nih...

Masalah itu adalah "RASUAH"...

Selagi masalah rasuah tidak ditangani secara tuntas dan sistematik... memang sampai kesudah la takkan hapus semua kepincangan nih...  malah ianya akan pasti berterusan sampai hari kiamat... 

Cuba semak.... berapa ramai kakitangan kerajaan yang mendapat jawatan secara kabel...  masuk secara kenal orang itu... kenal orang ini.... dan diangkat naik dalam perkhidmatan juga atas sebab kabel... Banyak bhai... banyak...

Itu belum masuk citer tentang tender dan pembekalan apa sahaja perkhidmatan atau produk... even nak dapat slot kantin sekolah pon kena ader kabel...  nak dapat tender jaga sekolah pon kena ader kabel.... Hahaha... takder kabel mimpilah...

Itu belum lagi kalu jawatan pemandu ... berapa ramai yang dapat jawatan tu atas sebab kabel dan kroni.. sebab itulah banyak kes salahguna kenderaan rasmi, salahguna peruntukan minyak petrol dan claim itu ini... Hahaha...

Aper lu ingat jawatan setiausaha atau P.A tu takder yang guna kabel ka?? Hahahaha....

Kalu kat sekolah... nak jadi Penolong Kanan dan Guru Besar / Pengetua pon banyak yang ikut kabel (who's who) .... adoilah... belum lagi kat jabatan dan agensi lain... Tak payah jauh la.... jawatan Pegawai Daerah (DO) dan Penolong Pegawai Daerah (ADO) pon banyak yang dapat bukan sebab merit... tapi sebab kabel...

Jangan cakap dalam pasukan keselamatan takder guna kabel.... naik pangkat banyak yang guna kabel dan kontek.... takder satu pon yang tak terlepas... Hahaha... AJK Masjid pon pilih dari kabel jugak bhai... toksah kata la....

Kalu dah guna kabel... tendency untuk berlaku rasuah tue paling tinggi... rasuah ader banyak bentuk.. bukan saja rasuah duit, rasuah seks, rasuah harta benda tapi macam-macam cara lagi... macam-macam teknik.... paling sempoi.. dengan kabel... anak yang tak pandai (menjadi) pon boleh masuk sekolah SBP yang bagoosh... hanya kerana rasuah balas budi..... Hahahaha

Kalu dalam kerajaan pon kita tabley nak setelkan rasuah... kat swasta tambah lagi aaaa... sama sepesen...

Ader paham ka??



4 comments:

  1. We kelantanese we are different.

    ReplyDelete
  2. Melayu = Rasuah = Islam = Malaysia. Putaq lagi Halim.. wang besaq.. wang kapiaq.. bangkai besaq..

    ReplyDelete
  3. Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil dan (janganlah) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim, supaya kamu dapat memakan sebahagian daripada harta benda orang lain itu dengan (jalan berbuat) dosa,
    padahal kamu mengetahui.

    macam macam cara rosuah

    ligasi puak penguasa turun temurun
    dalam lingkaran pelaku rasuah
    maka jadilah susah untuk benteras rasuah

    yang tahu kebenaran ramai diam takut untuk bersuara
    maka kejahatan makin bertamabh

    syarikat kereta terpakai ngan ejensi berkaitan
    bial urusan tukar nama agak agak ada tak
    berlaku urusan kilat

    saja usar

    ReplyDelete
  4. Makin banyak ceramah agama di masjid, surau, tv, radio, youtube dll, RASUAH makin menjadi. Di mana silapnya?

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1