Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

08 May 2018

112 Kerusi Minima

Bhai/DeeDee semua ...

Gua seperti mana lu orang sumer mahukan perubahan kepimpinan Persekutuan... dimana dengannya kita akan dapat membuat pembersihan dalam perkhidmatan awam yang mana selama ini terlalu banyak ketirisan dan salah guna kuasa serta rasuah berlaku...

Gua percaya... untuk membersihkan perkhidmatan awam dan agensi-agensi Persekutuan perlukan satu tindakan tuntas yang bersepadu dengan membuang elemen-elemen yang tak baik didalamnya dengan cara memperkasakan SPRM dan meletakkan SPRM dibawah kelolaan dan pemantauan Parlimen. Ini termasuk juga semua Suruhanjaya (SPR dan SUHAKAM) yang perlu juga diletakkan dibawah Parlimen.

Akan tetapi dalam senario semasa... menjelang hari mengundi PRU14... Gua masih tak nampak lagi perubahan mampu dibuat selagi mana agen perubahan yang hendak dibawa tidak mampu mendapatkan sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen... Itu nilaian paling minima bhai... terbaek kena dapat sekitar 119 kerusi atau lebih... baru lah ader sedikit kekuatan ...

Namun untuk mendapat kuasa majoriti besar seperti 160 kerusi pada gua agak mustahil pada PRU14 nih... gua tau momentum perubahan aderlah besar... namun semua itu tidak akan menjadikan impak jika peratusan keluar mengundi pada PRU14 adalah dibawah 85% ... ini kerana gua menjangkakan sekurang-kurangnya 1.5% hingga 2% undi rosak akan berlaku para PRU14 nih...

Jika nisbah undi rosak ini tinggi, maka ianya akan menjejaskan undi Pakatan Harapan atau Gagasan Sejahtera... namun tidak memberikan impak kritikal terhadap undi Barisan Nasional...

Gua tahu ramai orang ingat BN akan menggunakan "Option 2" iaitu dengan menimbulkan kekacauan jika kedudukan kerusi mereka aderlah rendah... tapi sebenarnya mereka silap.... Undi untuk BN tidak akan jatuh mendadak.. paling teruk pun BN akan kehilangan sekitar 10 hingga 20% undi dari kebiasaannya.. manakala undi pembaharuan telah terpecah dua dengan sia-sia antara PAKATAN HARAPAN dan GAGASAN SEJAHTERA....  oleh itu BN hanya akan menggunakan "Option 1" sahaja...

Aper itu "Option 1" ??? .... Hahaha... Option 1 adalah proses membeli kerusi sahaja bagi mengukuhkan kedudukan kerusi Parlimen dan DUN.... dan memang ramai yang dijangkakan akan menjual kerusi mereka pada pembida yang tertinggi... Memang satu perniagaan yang menguntungkan dengan menjual kerusi....

Dan gua percaya ader satu kerusi-kerusi yang dimiliki oleh satu parti nih yang akan terjual dengan banyaknya pada 10 Mei 2018 nanti....  Hahaha... lu tarak percaya takper... tengok ja nanti sambil makan pop corn dan air kola.... hahahaha

Layannnnnnn...

Oh yer... pagi nih punya VSR (sori gua tak boleh update kat sini yang versi pagi punya atas arahan Big Boss Agensi) memang mengujakan... dan nampaknya underdog sedang lead sentimen.... kuat betul pengaruh media elektronik dan cetak.... adoyailah.... huhuhu

TAMBAHAN (11.42 pagi) : Kalo korang nak lihat perubahan tahap maksima kepada mekanisma Persekutuan, gua galakkan lu orang share mana-mana post kat blog nih yang lu orang berkenan ke Facebook ka, Instagram ka, Twitter ka, Whatsapp ka, Telegram ka, Line ka, Wechat ka atau Tagged ka..... hahahaha... gua galakkan lu orang share itu VSR ....

Time kasih daun keladi bunting...  hahaha

10 comments:

  1. Pi la minum air cola....sat gi masuk spital....padan muka kau

    ReplyDelete
  2. Back status ni tersentot-sentot nak seronok... Harap2semua Kerajaan dapat bertukar dengan jayanya...

    ReplyDelete
  3. Adakah akan ade UMNO versi 3.0?

    ReplyDelete
  4. Betul bhai. ... Yang ditakuti kesilapan mulut penceramah. .. Cakap sedap mulut. . Beratus yang ceramah . .. Sentimen 80 peratus pengundi marah pemimpin .... Tapi kebanyakan takut berubah .. . Ayuh hujah dengan tenang dan berkualiti. .. Jangan banyak berdialog dengan penyokonpenyokong harapan tegar. .. Pergi ke org bn dan terangkan kenapa perlu berubah. ... Ayuh sahabat. ...

    ReplyDelete
  5. Boleh tak beri pencerahan mengenai aset² negara yg dimiliki negara China. Apa impaknya nanti kepada rakyat Malaysia

    ReplyDelete
  6. Setakat ni analisis bro adalah tepat jkerna pru13 bro pun ada buat analsisi pasal PR.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://cipantapirtenuk.blogspot.my/2013/03/terkini-analisis-keputusan-pru13.html?m=1

      tak tepat mana pun untuk kerusi parlimen

      Labu

      Delete

  7. Disegnap sudut HATI urat nadi n DNAs rakyat jelata yg ditindas yg diperas diDajjal/bohong n dizalimi, CAHAYA Cinta-NYA itu kini sedang memancar2 dr dlm HATI wpun mungkin tidak mrk sedari hmm..WOW!

    So dQUANTUM CAHAYA Cinta-NYA itu, sedang bergema sedang mmbara n berGANDA2 absolutely INFINITY hi hi...krn ddlm jiwa/HATI/DNAs majority rkyt itu kini tiada tiada tiada n TIADA LANGSUNG kpntingan diri!

    Apb tiada tiada tiada n TIADA LANGSUNG penting diri keajaiban kemenangan yg meNAKJUBkan akan trjd!!

    CAHAYA Cinta-NYA ..Cahaya Ke AGUNGAN
    CAHAYA Cinta-NYA.. Cahaya Ke INDAHAN
    Yg GELAP Barbaric ..Panik Ketakutan
    Sgl Rancangan.. KANTOI Berantakan

    Yg Cuba Menyonglap ..Gabra Dalaman
    Yg Cuba di BELI.. CEMAS Ketahuan
    Dek CAHAYA Cinta-NYA.. Ajaib Menakjubkan
    PemBELI penJUAL ..Kan 'TRAUMA' Kebuntuan



    Setiap niat, setiap emosi, setiap patah perkataan, setiap senyuman n setiap tindakan yg kita lakukan mmbawa bersama2nya ENERGY yg tak dpt kita lihat ttpi boleh kita 'rasa'kan bro..

    ..s u deeply fall inLUV with somebody, u can feel d ENERGY between u but u cant c it, correct NOT?

    Apb kita sentiasa POSITIVE so d ENERGY 'll owez POSITIVE, inclusive enhancing double triple grows more n bcoming QUANTUM..wow WOW!

    As we r talkin about dLIGHT ofLUV, eventhough its sound very2SMALL tru d niat/intention in our HEART, but its still brings d ENERGY along with it, n it will grow bigger n faster to bcoming QUANTUM effects to d majority souls of d people/RAKYAT s long s u "BELIEVE" yess! believe it works hu hu..

    In this very7CRITICAL moment..owez POSITIVE bro, n we'll c how d power of dQUANTUM's ENERGY works ha ha..

    Suddenly ALL other bad plans from d darks energy of d barbarics, will stuck jam n NOT working at all ha ha..could u BELIEVE it NOT? hi hi..

    What u BELIEVE.. u'll c
    s what u SAY ..u shall b
    dLIGHT ofLUV.. its in u its in me
    inLUV inGIVIN nSHARING ..b our destiny


    CAHAYA Cinta-NYA ..Bergema Membara
    Dari trillions of DNAs.. Ke Angkasa RAYA
    d Cosmics Galactical FAMILY ..Turut Bersama
    d Absolute of d QUANTUM ENERGY.. Anugrah dari-NYA

    Lets dLIGHT ofLUV shines n strongly shining in urHEART myLV my dearestONE..

    We r ONE(AHAD) n owez'll b.. n so I LUV U LUV U x7 hu hu..

    ReplyDelete
  8. bro
    VSR sessi petang kasi update la.
    aku baru balik dari pasar.mak aku ajak beli brg dapur.standby katanya.
    bg clue kesimpulan keputusan PRU pun dah cukup.
    Tq bhai...jgn kecewakan pengikut blog u dari dulu lg.
    - naimutalib -

    ReplyDelete

  9. Ddlm kecelaruan kekusutan keBIMBANGAN kerisauan panik diambang kejatuhan..

    Boleh kah kia "gambarkan" bgmn kah suasana mrk ygGELAP-Barbarics itu skrg?

    Mrk mungkin ada plan utk memBELI ttpi adakah kondusif lg sprt pru13 dulu??

    Sudah tentu ketakutan demi KETAKUTAN mula melanda ddlm jiwa mrk, ye dok?!

    Ddlm ketakutan demi KETAKUTAN tiada lg yg akan brjln dgn lancar, hi hi..

    Yg coba diBELI pula pasti sdang disuloh oleh CAHAYA yg sgt7TERANG ha ha..

    CAHAYA yg berganda2 melanda jiwa/HATI/DNAs rkyt dewasa ini begitu jauh bezanya dgn wktu pru13 dahulu.. thts pru13 consider OLD n d now is NEW!

    Klu pru13 dahulu yg diBELI berjuta2 dpt lepas bebas enjoy ttpi pru14 kali ini, adakah diatara mrk yg sggup menJERAT diri mrk sendiri, krn krn krn krn n kerana sulohon CAHAYA Cinta-NYA itu sgt2 n amat2 TERANG lg menakjubkan sekali hi hi..

    Lets dLIGHT ofLUV shines in urHEART, n so in me n in evryones too myLV my dearestONE hu hu..

    ..we r ONE/AHAD n I owez LUV U LUV U x7

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1