Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

15 December 2021

Mahathir Mohamed Sengaja Cari Nahas

Bhai/DeeDee semua...

Bukan semua yang diperkatakan oleh Mahathir Mohamed yang gua tolak dan tak suka... tak semua... ader yang bagoosh... terutama dalam kajian dan mentakrifkan posisi sebenar Raja Berperlembagaan seperti yang selayaknya...

Ada banyak perkara yang berlaku terkait dengan impak Raja Berperlembagaan. Malaysia tak mengamalkan Raja Mutlak... Kita negara demokrasi berparlimen... kita ader Perlembagaan...

Islam dan Raja-Raja Melayu tertakluk dibawah Perlembagaan.. Dan semuanya kena ikut by the book.

Tiada yang lebih atas dari Perlembagaan dalam konteks Malaysia... Ini jelas ada dinyatakan dalam Perlembagaan.... So Perlembagaan menentukan undang-undang Malaysia... dan tidak ada seorang pun yang boleh melanggar undang-undang waima siapa pun dia...

So benda ini jelas...

Banyak benda yang perlu disemak supaya tidak disalahgunakan. Ingat, Malaysia adalah Negara Demokrasi Berparlimen. Malaysia tidak mengamalkan sistem Raja Mutlak macam Brunei atau Arab Saudi.

Sistem kita sebenarnya adalah sistem berasaskan "check and balance" ala Westminster Parliament. Sistem yang sepatutnya tiada satu orang berkuasa mutlak.

Tiada orang boleh salahguna kuasa. Melainkan kedua-duanya (Executive & Royal) bersekongkol bersama menunjal (Judicial) atau sebaliknya...







No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1