Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

21 December 2021

Basic Survival Kit (Lelaki) Untuk Hadapi Bencana

Bhai/DeeDee semua...

Basic Survival Kit (Lelaki) untuk hadapi bencana. (Checklist)
  • Lampu Suluh (bateri sel kering) 
  • Wisel / Air Horn Aerosol
  • Cermin Kecil (boleh jadi alatan isyarat)
  • Kain Pelikat (1 atau 2 helai)
  • Baju Pagoda (2 atau 3 helai)
  • Seluar Pendek had lutut (2 helai)
  • Lighter - Pisau Pelbagaiguna (Swiss Army Knife)
  • Makanan dalam pouch (MRE) untuk 3 hari
  • Tuala Good Morning - Bantal angin (boleh dijadikan pelampung)
  • Radio FM berbateri
  • PowerBank
  • Payung kecil (jika tidak membebankan)
  • Baju Hujan / Poncho
  • Air mineral (minima 5 botol 500ml)
  • Kit perubatan dan sun screen cream
  • Selipar @ Kasut Diving
  • Topi
  • Set CB Radio atau Radio Amatur (jika ada)

Ini asas jer. Boleh tambah terutamanya air. Letak siap-siap dalam satu beg. Setiap item tu masukkan dalam Plastik Zipper Bag untuk elakkan basah. Bateri sel kering paling utama… beli banyak untuk penggunaan 5 hari. Kalu boleh semua barang ini diletakkan dalam "Dry Bag" yang boleh dibeli di Shopee, Lazada atau mana-mana kedai menjual peralatan outdoor..

Lipat senipis-nipisnya.. kalu pakai vaccum shrink lagi bagoosh.

Pastikan at least ader 1 dokumen pengenalan diri milik anda dalam beg tersebut… salinan sekali pun cukup lah.

Sekian.

* p/s : Benda nih gua dah mention banyak kali … dah cukup lama dah gua mention benda nih… berpuluh tahun dah..

*** Kalau untuk perempuan... boleh tambah tuala wanita (sanitary pad) dan keperluan sanitari wanita yang lain.

**** Untuk kalau baby... prepared yang keperluan basic ja... cukup untuk 3 hari... tak payah la nak prepared macam sampai sebulan.



1 comment:

  1. Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nuh kepada kaumnya, maka ia tinggal di antara mereka seribu tahun kurang lima puluh tahun.
    Maka mereka ditimpa banjir besar, dan mereka adalah orang-orang yang zalim.

    bila musibah mai mansuia tak perasan
    hebat Allah ynag maha kuasa

    tu pun ada lagi tak sedar kediri
    dari pemimpin smapai ke bawah

    memang layak pun Allah bagi mausibah semua ini
    ramai gila dunai dari akhirat

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1