Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...
Get Your FREE Helium Hotspot

22 December 2021

3 Hari Terperangkap Atas Bumbung

Bhai/DeeDee semua...

Pada gua... kejadian terperangkap akibat banjir selama 3 hari diatas bumbung yang berlaku di Taman Seri Muda Shah Alam adalah satu kejadian yang tidak wajar... Dengan kemudahan yang kita ada... 3 hari adalah satu tempoh yang agak lama...

Sepatutnya operasi perpindahan boleh dilakukan seawal yang mungkin.. Maksima 2 hari pada gua agak logik... tapi kalau dah sampai 3 hari... something wrong dengan pengurusan bencana di Malaysia...

Takkan biler kena banjir secara maksima baru nak buat mesyuarat bagaimana nak melaksanakan operasi menyelamat? Patut mesyurat ini dah lama dibuat... dan dah ader team-team yang bersedia 24 jam alert tentang masalah bencana nih...

Tak perlu pun team yang besar... tapi sekadar team yang sentiasa alert... sebab dengan team yang alert inilah kita boleh melaksanakan mobilasi untuk bantuan penyelamatan banjir...

Kita habiskan berjuta-juta setiap tahun untuk banyak benda yang tak berfaedah... apa salahnya kita manfaatkan dana ini semua untuk memantapkan sistem pengurusan bencana dengan lebih baik... Kita tak perlukan banyak birokrasi semasa menghadapi bencana... Kita mahukan sistem yang proaktif dan segera... Isu banjir dan bencana yang lainnya adalah isu yang berulang... jadi kita kena sentiasa alert... kena sentiasa cakna...

Macam mana punya dengan sistem amaran awal banjir yang sepatutnya sudah sedia dipasang di seluruh Malaysia terutamanya dikawasan-kawasan berisiko tinggi... Takkan semua itu tidak berfungsi... Kini Mentakab dan Temerloh pula banjir... Ini kawasan berulang... Takkan takder sistem yang sesuai dan berfungsi? Takkan semuanya sudah jahanam? Mana perginya sistem CCTV tanpa wayar dan sistem Internet-of-Things (IoT) yang banyak diwarwarkan sebelum ini?? Takkan takder command center?

What happen??

Please la jangan la membodohkan diri sendiri... Ratusan juta dah habis untuk buat macam-macam sistem... tapi masih caca marba dan kuca lana... aper daaa...



No comments:

Post a Comment

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Popular Posts

YouTube CipanTapirTenuk

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1