Pengikut


Custom Search

IKLAN TEKS (Serendah RM0.35 Sehari)

PERINGATAN !!!

Bhai/DeeDee Sekalian.

Sila baca slow-slow dan fahamkan betul-betul artikel dan komentar gua dalam blog nih...... Tolong jangan baca skali lalu... Sebab kat sini gua banyak menulis secara indirect.... gua banyak berkias... gua banyak bermetafora... ayat gua bukan ayat skema SPM ker STPM ker... jadi tolong guna kapla... jangan membaca guna kapla lutut aaa..

Dan kalu lu bengap sangat tak paham aper yang gua citerkan... sila bertanya ... jangan main terjah sembrono jer... hahaha... karang tak pasai-pasai lu gak yang malu... hahaha .. Tolong jangan jadi bodoh... cukup la dah ramai pemimpin politik yang bodoh... lu jangan menambahkan korum... hahaha

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang.... ader paham ka???

Lagi satu... kat sini gua takder menghasut atau memfitnah serta mendajai sesiapa... jadi kalu lu orang terhasut ker, terfitnah ker, terdajai ker mender... itu masalah lu orang... hahaha... bukan masalah gua...... Hahaha... Untuk geng-geng Cawangan Khas... tak payah la buang masa baca blog gua... baik lu folo jer Anwar Ibrahim tue... hahaha... ader gak pekdah...

29 December 2009

Beli Pesawat Baru

Gua malas sebenarnya nak komen apa yang Che Det tuliskan dalam blog dier tentang beli pesawat baru.. tapi biler benda yang dier tue memang ader relevannya, gua terpaksa la komen skit.. nak buat camana... hahaha

Okeh...

Malaysia beli pesawat MIG-29N dulu tue memang bagus... sebab jet pejuang tue antara yang terbaik dipasaran... tak mampu F/A 18 nak jengah... tapi... biler kos pembaikan dan penyenggaraannya meningkat.. itu yang parahnyer...

Pasai apa meningkat? ... hahaha... korang jangan la pulak buat tak tahu... ini semua kerana kontraktor penyenggaraan dan syarikat lain (commission based company) yang menyebabkan harga maintenance MIG-29N nie naik berkali ganda.... korang tahu berapa tak... RM240 juta setahun.... tapi kan.... kalu nak bandingkan dengan nilai songlap di PKFZ ... nie kira murah la nih.... kalu kira ngan cadangan kerajaan Malaysia nak buat GST yang bernilai RM1 bilion setahun tue... kira murah lagi la kos maintenance MIG-29N nih...

So.. sapa yang dapat kontrak penyenggaraan nih... hahaha... tak lain tak bukan kroni UMNO/BN la.... takkan PAS atau DAP yang dapat kot... hahahaha.... aper la...

Jadi biler ader puak yang nak kira lupuskan jet MIG-29N dan cadang nak ganti jet lain... gua rasa ader pelik dan musykil skit... sebab rasanyer jet pejuang MIG-29N tue masih baru... yer la... Che Det pun memerintah cuma 22 tahun jer.. jadi takkan la jet tue berumur lebih dari itu... Rasanyer MIG-29N tue masuk Malaysia pada 1991 ~ 1993 dulu kan.... jadi kira masih okeh la lagie...

So... rasanyer kroni UMNO/BN dah gatai tangan nak dapat duit besor... pasai tue la diorang cadangkan supaya Kerajaan Malaysia beli jet pejuang baru untuk ganti MIG-29N .... lu ingat dari mana datangnyer idea Kerajaan Malaysia untuk ganti jet jenis MRCA nih... melainkan ader orang yang racun.... racun baik punya....

Komisyen jualan alatan pertahanan khabarnya mencecah 40% dari pada nilai harga alatan tersebut... Semua pengeluar peralatan pertahanan ader menyediakan komisyen jualan nih... ala... sama gak ngan salesman kereta... makan komisyen la bhai...

Jadi ... katakanlah TUDM beli jet SAAB Viggen dari Sweden untuk ganti MIG-29N ... lu agak berapa komisyen yang boleh dapat.... paling cikai 20% .... itu baru pada harga jet sahaja... belum lagi pada harga alat ganti dan penyenggaraan... mau makan beratus juta lagie.... hahahaha...

Gua pernah cuba jual satu alatan pertahanan kepada ATM satu masa dulu (jangan ditanya apa peralatannya.... hahaha) .... nilai harga peralatan tue cuma sekitar RM12 juta .. tapi... ader pihak (taknak sebut la nama dier) ... mintak supaya harganya diupkan kepada RM24 juta .... sebab nak kena kasi komisyen skit kat beberapa puak-puak nih.... giler aper... lu ingat senang ka gua nak terlibat ngan rasuah... terus gua cakap kat orang tue... lupakan saja tentang peralatan tue... sebab gua tak nak jual kat ATM ... biarlah ATM tak pakai langsung peralatan penting tuh... janji gua tak terlibat dengan rasuah...

So... kesimpulannya... ATM nih terlalu banyak sangat proksi UMNO/BN bergayut makan komisyen... dari Satang Jaya dan Perimekar .... sampailah kepada syarikat-syarikat kecik lain (nih semua syarikat komisyen nih....) ....

4 comments:

  1. Untuk informasi.company yg menjalankan kerja penyelenggaraan MIG29 adalah ATSC (Aerospace Technology System Corporation) yg dimiliki oleh DAIM ZAINUDIN kalau tk silap la.Bhai,gua jgk pernah nk masuk dlm lapangan membekal peralatan utk ATM ni,tp mak aih,dkt MINDEF,dia punya jerung ramai siot nk mkn komisen.tak larat den!

    ReplyDelete
  2. Buat apa nak beli SAAB Viggen dari Sweden untuk ganti MIG-29N. Kan Sweden sendiri pun dah tak pakai. Kalau SAAB Grippen NG OK lah sikit. Maintenance pun murah.

    ReplyDelete
  3. Miyo! Tokai no sora akete,
    Kyokujitsu takaku kagayakeba,
    Tenchi no seiki hatsuratsu to
    Kibo wa odoru Oyamashima.

    O, seiro no asagumo ni
    Sobiyuru Fuji no sugata koso
    Kin'omuketsu yuruginaki
    Waga Nippon no hokori nare

    ReplyDelete
  4. sori.... hahaha... gua nak tulis SAAB Grippen ... tertulis Viggen... hahaha

    ReplyDelete

Nak komen kat sini kena ader telor skit la bhai ... Kena letak nama identiti.. Kalu guna anonymous jer... maap cakap la... gua tak layan.. sori aa...

Err... gua takder masalah nak lepaskan komen lu orang kat sini... tapi gua tak bertanggung jawab atas komen lu orang... so sendiri mau ingat lar..... ader paham ka???

Carta Rasuah

Carta Rasuah
Malaysia Nombor 1